Óriási, mérgező medúzák inváziójára figyelmeztetnek Ibiza népszerű strandjain

Sürgős figyelmeztetést adtak ki pár napja Ibizán, mert ritka, mérges medúzák hullámai özönlenek a turisták legnépszerűbb célpontjának strandjain. A világító medúza (Pelagia noctiluca) csápjai csaknem 3 méterre nyúlhatnak, és csípésük révén maradandó hegeket ejthetnek az ibizai strandok fürdőzőin. A turistákat arra figyelmeztetik, hogy vigyázzanak a parton megbúvó lila tengerlakókkal.

Egyészen hosszú csápokat is képes növeszteni a világító medúzaForrás: Biosphoto via AFP/© Biosphoto / Frédéric Pacorel - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Frederic Pacorel

Az elmúlt hetekben egy sor megfigyelést regisztráltak a Medusas Ibiza néven ismert alkalmazáson, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy figyelmeztethessék a turistákat, mely öblöket kerüljék el. Érdemes ezt az appot letölteni, ha Ibizára indulnánk nyaralni.

Ennek a medúzafajnak a csípése égő érzést, gyulladást és vörös kiütéseket vált ki. A többi medúzával ellentétben a testükben szúrósejtek vannak, amelyek hetekig fájdalmas nyomokat hagyhatnak.

Az 1980-as évekig ennek a veszélyes meduzafajnak a felbukkanása 12 évente egyszer fordult elő, ám az elmúlt néhány évben szinte mindennapossá vált a megjelenésük, mivel az enyhe időjárás, a kevés eső és a szokatlanul meleg tengeri hőmérséklet ideális körülményeket biztosítanak a számukra.

Különböző színekben pompázikForrás: Biosphoto via AFP/Pasquale Vassallo / Biosphoto/Pasquale Vassallo

A világtó medúza gyakran lila színű, de rózsaszín, világosbarna vagy sárga árnyalatú is lehet.

A csípés ellen a legjobb védelem a napkrém, amely megakadályozza, hogy a csápok által kibocsátott méreg behatoljon a bőrbe – írja a The Sun.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek