Kellett egy kis szerencse is hozzá, de európai kupát nyert az AS Roma!

MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 20:40
null
Végre siker! (Fotó: AFP)
Az AS Roma az Európa-konferencialiga döntőjében 1–0-ra megverte a Feyenoordot, így az olaszok mestere, José Mourinho újabb rekordot döntött meg: csapataival a BL-ben, az UEFA-kupában, az El-ben és az Ekl-ben is diadalmaskodni tudott!



EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
AS ROMA (olasz)–FEYENOORD (holland)    
1–0 (1–0)
Tirana, Nemzeti Stadion, 21 690 néző. Vezette:   Kovács I. (romániai)
AS Roma: Rui Patrício – G. Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp (Vina, 89.), Mhitarjan (Sérgio Oliveira, 17.), Cristante, Zalewski (Spinazzola, 67.) – Lo. Pellegrini – Zaniolo (Veretout, 67.), Abraham (Somurodov, 89.). Vezetőedző: José Mourinho
Feyenoord: Bijlow – Geertruida, Trauner (Marcus Pedersen, 74.), Senesi, Malacia (Dzsahanbahs, 88.) – Aursnes, Orkun Kökcü (Walemark, 88.) – Nelson (Linssen, 74.), Til (Toornstra, 59.), Sinisterra – Dessers. Vezetőedző: Arne Slot
Gólszerző: Zaniolo (32.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európa-konferencialiga történetének első döntőjét az olasz bajnokságban hatodik helyen végző AS Roma csapott össze a holland élvonalban bronzérmes Feyenoorddal – ha belegondolunk abba, hogy az Európa-liga fináléját a Bundesliga 11. helyezettje (Eintracht Frankfurt) és a skót bajnoki ezüstérmes (Rangers) vívta, akkor nem is biztos, hogy szükséges egymás alá vagy fölé rendelni a második és a harmadik számú európai kupasorozatot – persze, az Ekl csoportkörében szerepeltek olyan együttesek, amelyek az El-ből valószínűleg igencsak kilógtak volna –, de az kétségtelen, hogy az olasz és a holland csapat is nagy lehetőség előtt állt. A Roma harmincegy, a Feyenoord húsz év után játszhatott ismét európai kupadöntőt, legutóbb még mindkét együttes az UEFA-kupában jutott el a fináléig.

Ha a „farkasokról” toronymagas favoritként nem is beszélhettünk a döntő előtt, inkább ők voltak az esélyesek, de José Mourinhónak alaposan fel kellett készítenie csapatát a Feyenoordból, amely a Tiranáig vezető úton az egyenes kieséses szakaszban egymást követő öt mérkőzésén is legalább három gólt szerzett – ezt tudván nem csoda, hogy a Konferencialiga góllövőlistájának élcsoportjába a rotterdami gárda két csatára, Cyriel Dessers (10 gól) és Luis Sinisterra (6) is bebetonozta magát.

A két csapat nem esett úgy egymásnak a pályán, mint ahogy a szurkolóik a meccs előtt a városban – az mondjuk nem baj, hogy a játékosok nem ütötték-vágták egymást… –, így az első harminc perc lassan és eseménytelenül telt el. Az első fél óra vesztese Henrih Mhitarjan volt, aki a hét elején állt újra edzésbe combizomsérülése után, de hamar kiderült, hogy közel sincs még százszázalékos állapotban, negyedóra játékot követően le kellett cserélni.

A 32. percben a Roma a kaput eltaláló első lövéséből megszerezte a vezetést: Nicolo Zaniolo nagyon okosan pöccintett a hálóba Justin Bijlow mellett, fölött, ezzel 1997 májusa óta a legfiatalabb olasszá avanzsált, aki európai kupadöntőben eredményes volt (akkor Alessandro Del Piero 22 évesen és 200 naposan vette be a Borussia Dortmund kapuját).

Nicolo Zaniolo higgadt megoldást választott (Fotó: Getty Images)
VIDEÓ A GÓLRÓL A KÉPRE KATTINTVA!
Nicolo Zaniolo higgadt megoldást választott (Fotó: Getty Images) VIDEÓ A GÓLRÓL A KÉPRE KATTINTVA!

A Feyenoord az első félidő hátralévő részében már nem tudott újítani, a szünetben azonban Arne Slot vezetőedző vért itathatott a játékosaival, akik a második játékrészre egészen más szellemben érkeztek meg, és csak a (bal)szerencséjükön múlott, hogy nem tudtak legalább egyenlíteni a fordulás utáni első tíz percben – kétszer is a kapufa segített a rómaiakon, a második alkalommal Rui Patrício tolta a lécre a labdát.

Ezt követően a Feyenoord már nem futballozott akkora fölényben – igaz, 68 százalékban birtokolta a labdát –, de ki-kidolgozott egyenlítési lehetőségeket, még a ráadásban is megvolt az esélye arra, hogy hosszabbításra mentse a meccset. Ez végül nem sikerült neki, így az AS Roma fennállása során először nyert nemzetközi kupát az UEFA égisze alatt.

És szót kíván José Mourinho statisztikája is: a lefújás után a kezével ötöst mutató portugál az első edző, aki a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is a csúcsra ért, és Giovanni Trapattoni után ő a második, aki legalább öt európai kupát (két BL, két UEFA-kupa/Európa-liga, egy Ekl) nyert már. Amúgy olasz klubcsapat ezt megelőzően 2010-ben nyert európai trófeát, az Inter a BL-t, Mourinhóval a kispadján…

José Mourinho már azonnal a lefújás után nagyon büszke volt az ötödik európai kupagyőzelmére (Fotó: AFP)
José Mourinho már azonnal a lefújás után nagyon büszke volt az ötödik európai kupagyőzelmére (Fotó: AFP)
Az AS Roma nyerte meg az első Európa-konferencialigát (Fotó: Getty Images)
Az AS Roma nyerte meg az első Európa-konferencialigát (Fotó: Getty Images)

 

PERCRŐL PERCRE

 


 

Mou mutatta a végén az ötöst. Speciális…

 


 

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, KUPAGYŐZTES AZ AS ROMA!

90+5. perc Patrício kap a nyakába mindenfélét a holland tábortól, mert igen lassan végzi el a kirúgást.

90+4. perc Leonardo Spinazzola kap sárga lapot Toornstra felrúgásáért.

90+3. perc Toornstra-szabadrúgás jobbról, felmegy Bijlow is. Nem jó a beadás, ívelnek Somudolov elé, akit megelőz azonban az utolsó "holland", Pedersen, még a tizenhatos előtt.

90+1. perc Linssen a bal sarok elől, három méterről jobbal nem találja el a Smallingot megelőző Dressers fejes passzát! Senesi ívelt fel a saját térfeléről előtte. Micsoda hiba!

90. perc Öt perc a ráadás!

88. perc Patrik Walemark be, Kökcü le. Alireza Dzsahanbas meg Malaciát váltja, balbekk helyett ék. Matias Vina be, Karsdorp le, Abraham le, Eldar Somurodov be.

87. perc Pedersen emelését elrúgja Karsdorp Sinisterra elől, Abrahamen nagyot lök Senesi, majd a hátára esik. Ápolás, a csatár bal lába fáj.

85. perc ELDŐLHETETT VOLNA, Spinazzola balról ballal Pellegrini elé passzol, aki az ötös bal sarkáról ballal kapura lő, de balra elvetődve hárítja a közeli próbálkozást Biljow!

85. perc Karsdorp lesérült, nagy a mozgolódás az olasz kispadon.

84. perc Nem volt nehéz kitalálni: sárga lap.

83. perc Pedersen beadása nagyon rossz középre, kirúgás. Rui Patrício meg sem akar állni egy sárga lapig.

82. perc Dressers lepattan középen a 16-os előterében Manciniről. Sokadszorra már. Sinisterra kissé balról, 22 méterről jobbal a kapus elé lő. Neki sem megy ma.

81. perc Abraham futtatja Pellegrinit, aki inkább szélre fut, mint középre... de szöglet helyett kirúgás.


Lesz fordulat? „A Feyenoord nyert BEK-et és UEFA-kupát is, azonban az utóbbinak is húsz éve már: éppen itt lenne az ideje egy újabb nemzetközi sikernek...  – mondta lapunknak Kiprich József az Ekl-döntő kapcsán. – Egy ilyen mérkőzés előtt a szurkolók megőrülnek, mindenki szeretné látni a kedvenceket, más kérdés, hogy Tiranában erre nem sokuknak lesz lehetősége. A csapat az Ajax és a PSV mögött harmadik lett a bajnokságban, egyértelműen jobb az idénye, mint egy esztendővel korábban, ennek ellenére a José Mourinho által irányított Romának valamivel jobbak az esélyei. Annak idején bárki is volt az ellenfelünk, mi bátran nekimentünk, nem változhatott annyit a felfogás, hogy a mostaniak beálljanak bekkelni. Természetesen szurkolok a Feyenoordnak, bízom benne, hogy Rotterdamba kerül a serleg!”

78. perc Nyom a holland csapat, Smalling fejjel, Ibanez lábbal mentegeti a beadásokat az ötösről. A bal oldali beadásokat, egészen pontosan.

74. perc Traunert Marcus Pedersen, Nelsont Bryan Linssen váltja.

73. perc Oliveira jobblábas, 30 méteres szabadrúgása elzúg a bal felső mellett, jócskán.

72. perc Pellegrini jobb oldali szögletét kifejelik a védők, kissé jobbról, 19-ről jobbal kapura lő Veretout, a jobb alsó előtt véd Bijlow, villámgyors vetődéssel, pedig nem sokkal előtte megpattant a labda Sinisterra jobb lábán.

69. perc Malacia megindulna a balon, Mancini azonnal ellöki őt. A szabadrúgás után Sinisterra balról ballal középre ad, Mancini már visszaér, efejeli a labdát az ötös és a gólra éhes Dressers elől.

67. perc Leonardo Spinazzola be, Zalewskinek nem ment ma, Zaniolo elfáradt, Jordan Veretout váltja őt.


A Feyenoordban Babos Gábor, La­dinszky Attila, Petry Zsolt, Róth Antal és Simon Krisztián is megfordult játékosként, Dombi (Kohn) Richárd és Höfling Norbert vezetőedzőként irányította a klubot. A legnépszerűbb magyar mindmáig Kiprich József, aki 1989 és 1995 között futballozott a holland együttesben, bajnoki címet egyszer, kupát négyszer nyert vele, és mert a gólokkal sem maradt adós, érthető, hogy a szurkolók ennyi idő elteltével is rajonganak érte.

Korábban az AS Romát erősítette a magyarországi olasz Domenico D'Alberto, illetve Hrotkó Miklós, Nyers István és Zsengellér Gyula is, a kispadon pedig magyar edzők sora – Baár László, Boros Endre, Kertész Géza, Kovács Béla, Kovács Lajos, Sárosi György, Schaffer Alfréd, Senkey Imre – ült.

Bár jelenleg egyik klub első csapatában sem szerepel magyar játékos, honfitársaink közül sokan szép éveket töltöttek el Rómában vagy Rotterdamban.


60. perc
Smalling elesik, Dresserst szereli azonban az ötösön Ibanez, bevetődve! A csatár kezezett is előtt.

59. perc Jens Toornstra be, Til le.

59. perc Kökcü jobbal kapura lő 17-ről, picit balról, Smallig becsúszva blokkolja a labdát!

59. perc Sárga lap az olasz kispadra. A segédedző Salvatore Fotinak. A Sampdoria egykori játékosának.

A VAR szerint is jó volt a Kovács-ítélet.

52. perc MEGÚSSZA A FEYENOORD, Senesi elnéz egy kósza ívelést, a 16-os előtt megelőzi, majd lefutja őt Abraham, a védő visszarántja őt, Abraham továbbmegy, de megbotlik… Tovább!

51. perc
Kökcü jobb oldali szögletét a jobb sarok elé fejeli az ötösről Geertudia, Dressers nyújtózik jobbal a labdáért, de nem éri el azt.

50. PERC EZ IS KAPUFA, Sinisterra sarkaz a tizenhatos bal sarka előtt Malacia elé, aki ballal 24 méterről a bal sarokba lőne, félmagasan, Patrício nagyot vetődve a bal oldali kapufára tolja a labdát, amely nem sokkal kerüli el a bal felső sarkot!

49. perc Kökcü visszafelé passzol egy kornert, Malacia ballal 29-ről a bal felsőbe ívelne, de figyel Patrício, fogja is a labdát.

48. perc A VAR szerint nem volt lökés, nem volt kezezés.

47. perc KAPUFA! Furcsa variáció, Kökcü laposan ad be egy szögletet, Mancini mellől Trauner ballal a bal oldali kapufára lő félmagasan, három lépésről, majd jobbal a jobb alsóba lőne 15-ről, középről Til, de jobbra vetődve véd Patrício.

46. perc Ibanez ment a jobb szélen szögletre becsúszva Nelson elé.

46. PERC FOLYTATJUK!

La Gazzetta dello Sport: – Az olasz lap kiemeli, hogy a két csapat NEMCSAK A TRÓFEÁÉRT HARCOL, hanem azért is, hogy melyikük adja az első Európa-konferencialiga-gólkirályt. A góllövőlistát Cyriel Dessers, a Feyenoord csatára vezeti tíz góllal, míg a Romát erősítő Tammy Abraham kilencszer volt eredményes..

Telegraaf: – A holland internetes portál azt írja, hogy TELJES KERETTEL UTAZIK TIRANÁBA a Feyenoord. A csapat első számú kapusa, Justin Bijlow felépült, március óta nem lépett pályára tétmeccsen.

BalkanWeb: – Kiemeli, hogy az aranycsatának lesz hazai résztvevője is, ugyanis a 14-szeres válogatott Marash Kumbulla a Romát erősíti. A 22 éves védő miatt AZ ALBÁNOK AZ OLASZ CSAPATOT TÁMOGATJÁK.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

A döntős a sorozat két legtöbb gólt szerző csapata, a Feyenoord 13 meccse során 28-szor talált be, éppen annyiszor, mint a Roma. A verseny két legjobb góllövőjével is ők büszkélkedhetnek, a Feyenoord Cyriel Desserse tíz gólt szerzett, eggyel többet, mint a rómaiak Tammy Abrahamje.

A Roma az első győzelmére tör az európai kupadöntőkben: 1984-ben elbukott a BEK-ben a Liverpool, 1991-ben az Inter ellen az UEFA-kupában. A Feyenoord arra pályázik, hogy elérje a 4/4-et: az 1970-es BEK-döntőben a Celtic, az UEFA-kupában 1974-ben a Tottenham Hotspur, 2002-ben a Borussia Dortmund ellen diadalmaskodott.

Hogyan mondják olaszul: papírforma? Lorenzo Pellegrini a Roma utóbbi 5 meccsén mindig szerzett kanadai pontot a sorozatban (összesen nyolcat), az előző 5 meccsén egyetlen egyet sem. Az összes kanadai pontja az első félidőben született!

Régen volt ilyen fiatal olasz gólszerző a nagy kupadöntőkben


Két európai Szuperkupa-meccset viszont elbukott.

Mourinhónak ez az ötödik döntője, eddig mindig nyert: kétszer a Portóval (BL, UEFA-kupa), egyszer az Interrel (BL), egyszer a Manchester Uniteddel (El). Ma rekorder lehet!

Jól tudja: messze még a vége


Forrás: Weltfussball



E párharc legjobb góllövője
Gervinho 2

45+5. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+4. perc Kokcü-korner jobbról, ballal 19-ről a kapus elé emel ballal Aursnes.

45+1. perc Smalling szereli az ötös jobb sarkánál Tilt, kirúgás. Tillért három éve 18 millió eurót fizetett a Szpartak Moszkva, a karmester most kölcsönben van itt, egymillió euróért, tavaly Sallai Rolandékat erősítette.

44. perc Négy perc az ápolás!

43. perc Balról jobbal szépen ad be az ötösre Malacia, Patrício megelőzi Dresserst, elöklözi a labdát, Ibanezzel együtt. Ápolás.

40. perc Kökcü jobbal 17-ről a kapushoz lő, Patrício elejti a labdát, de gyorsan javít.

37. perc Dressers ellöki a labdát hazakísérő Smallingot, az első dulakodás, Karsdorp fut oda békíteni. Lásd lentebb az okokat… Lorenzo Pellegrini kap csak sárga lapot. Az első sárga lapja a sorozatban.

36. perc Pellegrini jobb oldali kornerét Smalling tízről a kapushoz fejeli.

GÓLVIDEÓ ITT!


Az első kapura lövés az olaszoktól ma!

32. PERC VEZET A ROMA! NICOLO ZANIOLO ballal az ötös bal sarkáról okosan a rövid, azaz a jobb alsóba pöccinti a labdát a kapust és Aursnest is megelőzve, egy szép levétel után. De kellett ehhez az is, hogy Trauner ne érje el fejjel Mancini távoli, jobblábas indítását. 1–0!

Dressers a Genk kölcsönjátékosa, vételi opcióval.

Luis Sinisterra és Cyriel Dessers a Feyenoord góljainak több mint a felét szerezte e sorozatban, a csapatuk 28 góljából 16-ot lőtt, beleértve az utolsó hatot: Dessers összességében 10 gólnál tart, 2 gólpassz mellett.

 



29. perc
Sinisterra beadását elcsípi Rui Patrício Dressers elől.

 

26. perc Abraham lefejeli Oliveira emelését Pellegrininek, aki nagyot esik az ötös előterében… Tovább.

25. perc Trauner odarúg Abrahamnek, sárga lap, jogos.

A kapus hatszoros holland válogatott, testvére, Joël Bijlow egykoron nagyreményű csatár volt a Feyenoordban, de hamar visszavonult.

24. perc Pellegrini emel jobbról Zaniolo elé, de jó Bijlow kapus, és fogja is a labdát.

Akinek ismerős volt, ezért


18. perc Kökcü rosszul találja el ballal a tizenhatoson Dressers lapos, balról érkező beadását.

17. perc Hordágy a pályán, így búcsúzik az örmény a klubtól? Nem, lesántikál.

15. perc Mihitarjan a földön, csere lesz? Csere lesz. Sérgio Oliveira már öltözik is.

A kolumbiai szélső 49 meccsén az idényben 23 gólt lőtt, 14 gólpassz mellett, az El-ben kanadai pontnál tart.

13. perc Sinisterra kiharcolna egy kornert a balon, de közbeszól a szögletzászló, Mancini odarúg neki… bedobás.

A Roma 12 meccséből mindössze kettőt veszített el az Ekl-ben, csakis a Bodö/Glimt ellen, de mindig lőttek gólt, a legutóbbi három találkozójukból kettőn is öt találatig jutottak!

A Feyenoord még nem kapott ki ebben a sorozatban, legutóbb nem tudott csak gólt szerezni, Marseille-ben, előző tíz mérkőzése mindegyikén legalább két gólt szerzett.

5. perc
Smalling ideges, bedobás a felszabadítás vége, nagyon nyom a Feyenoord.

Malacia és Bijlow kapus is frissiben épült fel sérülés után, a másik oldalon Mhitarjan jár hasonló cpőben.

És a legkeményebb bekk még sem szállt!


2. perc Mancini kifejeli az ötös elől Sinisterra beadását.

1. perc Malacia szereli a tizenhatos bal sarkán kőkeményen Zaniólót, Sinisterra ilyen pozícióban Ibaneztől kap nagyot, majd hatalmas iramban esnek egymásnak a felek, őrült a tempó.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az olaszok tiszta bordóban, a hollandok szürke-sárga mezben és sárga nadrágban.

Jöhet megnyitó: elképesztően igényes DJ-s gépzene. Sehol egy vezeték vagy zsinór, csúcsmodern technika! Kedves arcú gyerekek zászlókat lengetnek közben, fekete ruhában.

 

 


Egy kis örökmérleg:
2 találkozó, egy olasz sikerrel és egy iksszel, 3, ill. 2 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Romától a Feyenoordhoz:

2019, Rick Karsdorp, kölcsönbe
A Feyenoordtól a Romához:
2017, Rick Karsdorp, 16 000 000 euró


Eltiltott nincs.

Sérült nincs, a hollandoktól Cole Bassett nincs nevezve.


Legutóbb 2015 februárjában mérték össze erejüket az El kieséses szakaszában a nyolcaddöntőbe kerülésért. Akkor az olasz csapat játékosai örülhettek továbbjutásnak, a római 1–1 után Rotterdamban 2–1-re nyertek. A Roma múlt pénteken az olasz bajnokság utolsó fordulójában idegenben 3–0-ra verte meg a Torinót, a hatodik helyen végzett, így az ősszel részt vehet az Európa-liga küzdelmeiben. Bár a Feyenoord a holland első osztály utolsó fordulójában, 15-én otthon 2–1-re kikapott a Twentétől, így is a harmadik lett, s szintén kiharcolta az El-részvételt. Az Ekl-döntőre öt nappal többet pihenhetett és/vagy készülhetett.

„Büszkeséggel tölt el, hogy az UEFA rám bízta az Európa-konferencialiga első döntőjét – idézte az európai szövetség honlapja a bírót, aki példaképéről is beszélt. – Puhl Sándor volt a világ egyik legjobb játékvezetője, az 1994-es vébédöntőt és az 1997-es BL-döntőt is ő vezette, neki köszönhető, hogy belevágtam. Fontos, hogy a két partjelzőmmel, akikkel már évek óta együtt dolgozunk, ne stresszeljünk a meccs miatt, csak azért, mert kupadöntő. Engem felcsigáz, ha nagy mérkőzésen, telt stadionban fújhatom a sípot. Tovább akarok fejlődni, sőt emelni szeretném a szintet, amelyen jelenleg bíráskodom. Úgy érzem, még mindig sokat tanulhatok.”
BŐVEBBEN ITT!

Pokoli hangulat várható a tiranai Nemzeti Arénában (Fotó: AFP)

Mint ismert, a nagykárolyi születésű, romániai magyar Kovács István vezeti az Európa-konferencialiga döntőjét. Kovács István 2010 óta nemzetközi játékvezető, és ez lesz az első nemzetközi kupadöntője. A 37 éves bíró most éli pályafutása legszebb időszakát, hiszen nemrégiben ő vezette a Bajnokok Ligájában a Manchester City–Real Madrid elődöntőt, amely után a nemzetközi közvélemény is dicsérte a teljesítményét, majd bekerült a katari világbajnokság játékvezetői keretébe is.


José Mourinhót könnyű utálni. Sok Manchester United-drukker szemében már 2004 márciusában elásta magát, amikor az FC Porto utolsó percben szerzett, BL-továbbjutást érő gólját magából kikelve ünnepelte az Old Traffordon. A Chelsea menedzsereként számos konfliktusba keveredett a Premier League-ben tevékenykedő kollégákkal, sajtótájékoztatón szólt oda nekik, próbálta összezavarni őket. Farkasokkal táncoló – Nagy Zsolt jegyzete

„Kivételes edző, aki az elmúlt években már bizonyított a nagyszerű futballt játszó AZ-tel – fogalmazott az 1988-as BEK-győztes a Voetbal Internationalban. – Még a bajnoki címet is megszerezhette volna az Ajax előtt, ha nem jön a koronavírus-járvány. Példátlan, milyen rövid idő alatt lett klasszis edző. Stílust adott a Feyenoordnak, és a játékosok egyénileg is nagyon gyorsan fejlődnek a keze alatt. Nem csoda, hogy a legnagyobb csapatok érdeklődnek iránta. Óriási lenne, ha negyvenhárom évesen máris európai kupát nyerne.”

Titanicing... (Fotó: AFP)
Titanicing... (Fotó: AFP)

 

A Feyenoord vezetőedzőjét, Arne Slotot viszont nem saját labdarúgója dicsérte, hanem a két nagy holland rivális, az Ajax és a PSV dán legendája, Frank Arnesen.

Már a döntőbe jutással is rekorder


„Bizakodó vagyok, mert José Mourinho a világ legjobb edzője  – mondta Rui Patrício az UEFA honlapjának. – Nagyszerű idényünk volt, jó vele dolgozni, nem kétséges, hogy mindent értünk, a csapatért tesz, ezért is sikerült bejutnunk a döntőbe. Először vagyok valamely klubcsapatommal európai kupasorozat fináléjában, ez volt az egyik fő egyéni célom. Az, hogy a Roma ilyen régen nem nyert trófeát, motivált minket, egyben nagy felelősséget is rótt ránk. Szerintem minden játékos átérzi ennek a súlyát.”

„Nekem is van múltam  edzőként , a Roma pedig nagy klub   – fogalmazott José Mourinho, aki Udo Lattek és Giovanni Trapattoni után a harmadik olyan edző lehet, aki három különböző európai kupát nyer.  – Van egy kis szerepem benne, hogy most itt lehetünk, lépésről lépésre egyre fontosabbá vált nekünk ez a sorozat.  Büszkén  néztük   az elődöntőben  a zsúfolásig megtelt stadionok at,   összesen  százhetvenezer  szurkoló val. Minden fináléban  ötven-ötven százalék esélye van a két csapatnak , de mindent megteszünk, hogy ez ötvenegy–negyvenkilenc arányban a  mi javunkra  módosuljon. Eddig mindig szerencsém volt,  játékosaim a maximumot nyújtották a döntőkben, amelyekbe eljutottunk. A nagy pillanatban mindig készen álltak, bízom benne, így lesz most is.”

Nem csoda, hogy az Ekl-döntőt felvezető sajtótájékoztatón José Mourinho, a Roma vezetőedzője úgy fogalmazott: „Ez a mi Bajnokok Ligája-döntőnk!”   A portugál szakember a Portóval és az Internazionaléval is megnyerte már a Bajnokok Ligáját, ám átérzi, hogy Rómában tizennégy év várakozás után az Ekl-győzelem is óriási siker lenne.

Nem csupán azért alakult ki a faramuci helyzet, mert két, nagy szurkolótábort felvonultató csapat találkozik a döntőben – azért is, mert mindkettő rendkívül ki van éhezve a sikerre. A Feyenoord épp húsz évvel ezelőtt, 2002-ben játszott legutóbb európai kupadöntőt (3–2-re győzött a Dortmund ellen az UEFA-kupában), a Roma pedig eddigi egyetlen európai kupagyőzelmét még 1961-ben aratta a Vásárvárosok Kupájában (amely az UEFA által el nem ismert sorozat), 31 éve járt legutóbb döntőben (1991-ben az Internazionale ellen 0–2 és 1–0 az UEFA-kupában) és az Olasz Kupa 2008-as megnyerése óta, vagyis immár 14 éve nem nyert semmit.

A jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, de egyelőre senki sem tudja, hogyan fogja „elbírni” Tirana a hírek szerint legalább nyolcvanezer római és hatvanezer rotterdami szurkoló hadát. Albániában mindenesetre gőzerővel készülnek, országos munkaszüneti napot rendeltek el szerdára, átalakítják a közlekedési hálózatot a belvárosban, és az ország történetének legfontosabb sporteseményeként hirdetik a mérkőzést.

Vélhetően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elöljárói sem számítottak rá, amikor bevezették a harmadik számú európai kupasorozatot, az Európa-konferencialigát (Ekl), hogy a sorozat első döntője lázba hozza a két résztvevőt és a mérkőzésnek helyet adó várost is. Talán visszafogottabb érdeklődésre számítva jelölték ki helyszínnek Albánia fővárosát, Tiranát, illetve húszezer férőhelyes stadionját, a Kombëtare Arenát.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FEYENOORD–ROMA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik