Multisport Eb, torna: Kovács Zsófia aranyérmes ugrásban!

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.14. 15:32
null
Kovács Zsófia pályafutása harmadik Eb-aranyérmét szerezte (Fotó: AFP)
Kovács Zsófiával senki sem tudta felvenni a kesztyűt a nők egyéni versenyében ugrásban a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A  döntőt beárnyékolta, hogy két tornász is hordágyon hagyta el a helyszínt. Később talajon Kovács hibázott a döntőben, így végül a 8. helyen zárt.

Kétharmadig megteltek a 15 500 férőhelyes Olimpiai Csarnok lelátói az ebédidő után kezdődő női egyéni szerenkénti döntők első állomása, az ugrás előtt – még úgy is hogy német versenyző nem jutott be a legjobb nyolc közé.

A döntőn harmadikként ugró olasz Asia D'Amato második ugrásánál rosszul ért földet, s kifordult a bokája – edzője ölben hozta le a pódiumról, miközben az egyéni összetett Európa-bajnoka arcát a tenyerébe temetve zokogott. Ezt követően a felemáskorlátra – másik döntős szerére – vissza sem térhetett. Sovány vigasz, hogy így is magas pontszámot kapott.

Az ugrásban tavalyi Eb-ezüstérmes Jessica Gadirova is könnyekben tört ki, bár ő azért, mert két ugrása csak az átmeneti harmadik helyre volt elég, pedig még „féltávnál” sem tartott a verseny.

Aztán folytatódott a döntő pechszériája: a bolgár Valentina Georgieva már az első ugrása után nem tudott felkelni. Őt még D'Amatónál is hosszasabban kellett ápolni, s az aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy egyrészt a helyszíni kivetítőn – olasz riválisával ellentétben – sem játszották vissza, mi történt pontosan, majd még a pódiumon zajló egészségügyi ellátás alatt Georgievát paravánokkal rejtették el a közönség elől, s hordágyon, bekötött infúzióval vitték el…

Természetesen ez senkinek sem rosszabb, mint a 16 éves bolgár tehetségnek, de magyar szempontból sem volt előnyös, hogy éppen Kovács Zsófia következett volna a sorban, így azonban csak negyedóra körüli közjáték után ugorhatott. Azonban nem hozta zavarba a felhajtás: két gyönyörű, magas pontszámos ugrást követően rázhatta az öklét örömében, s a népes magyar „B-középpel” (amely tényleg pont a szer előtti lelátón foglalt helyet) együtt ünnepelhetett, érezte, ez az ő napja. Aztán fel is villant a hivatalos pontszám: 14.200, 13.666, átlagolva 13.933 – ezzel átvette a vezetést, s már csak nála a szeren hátrébb jegyzett tornászok léptek pódiumra. Így már nem változott az állás, Kovács Zsófiát koronázták meg az ugrás európai királynőjévé!

Kovács az éremosztó ünnepséget követően nem adhatott nyilatkozatot – érthető módon, hiszen 16.53-tól még várt rá a talajtorna döntője is. Így csak a helyszínen adott rövidke „interjúját” tudjuk közölni: „Nagyon jól érzem magam!”

A következő két szeren a mieink nem jutottak döntőbe, ellenben három német versenyzővel – ennek köszönhetően csurig megtelt a csarnok, s akik a hazaiaknak szurkolni érkeztek, örülhettek is: felemáskorláton és gerendán is (teljesen megérdemelten) német nyakba került az aranyérem.

Talajra visszatért Kovács is, s bár nyilvánvaló volt, hogy ebben nem ő az esélyes, így is fájó pillanat volt, amikor nem sokkal a gyakorlata vége előtt elesett, ez megzavarta, s még egy kisebbet hibázott – ezen a szinten pedig ez azzal is járt, hogy nyolcadik hely jutott neki. A finálé legnagyobb show-ját az olasz Angela Andreoli csinálta, aki látványos elemeivel hamar maga mellé állította a közönséget: produkciója több mint felében vélhetően a zenét sem hallotta, olyan tapsorkánt érdemelt ki a nagyérdeműtől. Más kérdés, hogy a bírók így is „csak” második legjobbnak látták honfitársa, Martina Maggio mögött, aztán a gyakorlatát utolsóként bemutató Jessica Gadirova is megelőzte (egyébként Jessica ikertestvére, Jennifer is döntős volt, a helyi bemondót is összezavarták, aki elsőre véletlenül Jessifer-ként konferálta fel őket).

Ezután a vasárnapot vegyes érzelmekkel záró Kovács Zsófiával váltottunk néhány szót.

„Nehézkesen indult a döntő ugrásban – emlékezett vissza a délután korai szakaszára az immár ugrásban kétszeres, összesen háromszoros Európa-bajnok tornászunk. – Két versenytársam is megsérült, de ezt ki kellett zárni a tudatomból. Annak örültem, hogy engedték, hogy még egyszer melegítsünk, belerázódjunk a verseny hangulatába. Mindkét ugrásomat nagyon jónak éreztem, igyekeztem minden apró részletre nagyon odafigyelni, nagyon precízen érkezni. Szerintem sikerült.”

Kovács azt is hozzátette, bár a talajtorna-gyakorlatába több hiba csúszott be, ezért lehetne csalódott is, de az Európa-bajnoki címe feledteti vele mindezt. Mint elmondta, talajon a harmadik sorában már az átkötőelemes ugrás közepén érezte, hogy valami nincs rendben, ami azért sajnálatos, mert addig kiemelkedően jól ment a gyakorlat.

„Jó lett volna itt is magas pontszámot elérni, de annak örülök, hogy először jutottam ezen a szeren döntőbe világversenyen – zárta le gondolatait. – Sok gyakorlatot mutathattam be az Eb-n, és kiderült, mi az, amiben még javulnom kell a világbajnokságig, ez is fontos tapasztalat.”

MULTISPORT EB, TORNA

NŐK, EGYÉNI
UGRÁS, DÖNTŐ

1. Kovács Zsófia (Magyarország) 13.933
2. Asia D'Amato (Olaszország) 13.716
3. Aline Friess (Franciaország) 13.599

TALAJ, DÖNTŐ
1. Jessica Gadirova (Nagy-Britannia) 14.000
2. Martina Maggio (Olaszország) 13.933
3. Angela Andreoli (Olaszország) 13.866
...8. Kovács Zsófia 12.533

FELEMÁSKORLÁT, DÖNTŐ
1. Elisabeth Seitz (Németország) 14.433
2. Alice D'Amato (Olaszország) 14.400
3. Lorette Charpy (Franciaország) 14.166

GERENDA, DÖNTŐ
1. Emma Malewski (Németország) 13.466
2. Ondine Achampong (Nagy-Britannia) 13.400
3. Carolann Heduit (Franciaország) 13.400

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik