A Ferencvárosnak gigászi szakadékot kell átugrania

Vágólapra másolva!
2022.09.29. 17:40
Alig zárták le magukban a szurkolók a nyári átigazolási őrületet, máris követhették a bajnokságok és a nemzetközi kupák feszes menetét, és fél szemmel már a világbajnokság híreit lesik – de a Nemzetek Ligája hozta szusszanásnyi szünet adott egy kis időt arra, hogy megnézzük, hogyan zajlott az átigazolási időszak Dél-Amerikában és a topligák alatti topklubokban, és természetesen érdemes mindezt magyar szemüvegen át tenni. 

Előre az úton (Fotó: AFP)
Előre az úton (Fotó: AFP)
Előre az úton (Fotó: AFP)
Előre az úton (Fotó: AFP)
Előre az úton (Fotó: AFP)

ARGENTÍNÁBAN erősen behatárolja a klubok életét a 100 százalékos éves infláció, korábban a közbiztonság miatt volt nehéz hazacsalogatni az idősödő sztárokat Európából, most vagy azt kockáztatják meg, hogy valutában fizetik őket, vagy évente megduplázzák a bérüket – mindkét út kész ráfizetés.

Nincs hiány ismerős nevekből így sem, az Atlético Aldosivi átigazolta a 33 éves, egyszeres olasz válogatott olasz-argentin középpályást, Ezequiel Schelottót, aki az Intert, a Parmát, az Atalantát, a Sporting CP-t és a Brightont is megjárta, hogy a 14. klubváltásával ünnepelje meg azt, hogy a krisztusi korba lépett. Az Argentinos Juniors sokat keresett: a középpályás Matías Galarzáért hatmillió eurót adott a Genk, a szűrő Fausto Veráért ugyanennyit a Corinthians, a fiatal karmesterét, Gabriel Florentínért 2.2 milliót az orosz Orenburg, az idősebb karmesterért, Gabriel Carabajalért 1.5 milliót a Santos. Ami jó hír a klub szurkolóinak, hogy nem herdálták el a pénzt – 1.75 millióért igazoltak Uruguayból egy középpályást, Alan Rodríguezt, ingyen szerződtették a kolumbiai irányítót, az idén 27 mérkőzésen 2 gólpasszig jutó Andrés Roát, és… ennyi. A Banfield hatmilliót kapott a középpályás Giuliano Galoppóért a Sao Paulótól, ebből 99 ezer eurót fektetett be egy 27 éves, teljesen ismeretlen uruguayi szélső, José Álvarez kölcsönvételébe, a Central Córdoba 637 ezer euróért végleg megvette az uru éket, Renzo Lópezt a Plaza Coloniától, ugyanis honfitársával, a veterán Sebastián Ribasszal (egykoron Monaco, Inter, Genoa, Sporting CP) nem hosszabbított. Neki a végül az uruguayi Montevideo City Torque lett a 20. klubja, itt a Huracánnak eladott Matías Cóccarót kell pótolnia.

A Colón négy középpályást szerzett, a legismertebb a kolumbiai válogatott kerettag Baldomero Perlaza, a Defensa y Justicia a szélső Carlos Rotondit és a középcsatár Miguel Merentielt eladta a Cruz Azulnak, illetve a Sao Paulónak összesen 5.3 millió euróért, ezzel simán kihúzzák az idény végéig. A szebb napokat látott Estudiantes picit még náluk is jobban keresett, Gustavo del Pretét az UNAM Pumas, Nahuel Estévezt a Crotone, Agustín Rogelt a Hertha vitte el (utóbbit inkább elkótyavetyélték, az uruguayi, de olasz útlevéllel is bíró bekkért 400 ezret fizettek csak a berliniek, mert az év végén lejárt volna a szerződése). A Feyenoord kétmilliót adott a karmester Ezequiel Bullaudéért a Godoy Cruznak, az ecuadori támadó középpályás, Juan Cazares otthagyta a Metaliszt Harkivot az Independiente kedvéért – az Independientét meg elhagyta a Dnipro-1 kedvéért a nagyon bátor, egyszeres argentin válogatott középpályás, Domingo Blanco.

Ahogyan azt a télen is megfigyelhettük, eladja legjobbjait Európába vagy Brazíliába egy átlagos argentin csapat, hogy fiatal játékosokat vegyen, főleg Uruguayból. Csatlakozott ehhez a körhöz a Lanús is: a jó nevű irányító, Luciano Boggio 689 ezer euróba került, miközben a 21 éves ékért, José Manuel Lópezért 9.5 milliót adott a Palmeiras, az aprócska balhátvédért, Alexandro Bernabeiért 4.35 milliót a Celtic. A Newell's Old Boys (a 21 éves karmesterért, Nicolás Castróért a Genk 3.2 millió eurót fizetett), a Rosario (a 23 esztendős balhátvédet, Lautaro Blancót kétmillióért megvette az Elche, de egy fél év múlva viszi csak el) és a San Lorenzo (a 22 éves Nicolás Fernández Mercauért négymilliót utalt az Elche, és azonnal elvitte) is egy-egy érdekesebb üzlettel jelentkezett a kisebb csapatok közül.

A Boca Juniorsra a cikk eleji megállapítás igaz: a fiatal középső védőért, Gastón Áviláért 4.4 milliót áldozott a Royal Antwerpen, a vén kontinensről a kapus Sergio Romero (Venezia) és a szintén 35 éves Facundo Roncaglia (Aris Limassol) jött ingyen. A 14-szeres válogatott, 32 éves Eduardo Salvio (korábban Benfica, Atlético Madrid) ingyen távozott, Mexikóba, ez még benne volt a pakliban, az is, hogy a nála picit idősebb bekk, Carlos Izquierdoz pénzmozgás nélkül leigazol a Gijónhoz, az azonban már nem, hogy a 26 éves, sokszoros válogatott támadó, Cristian Pavón ingyen tegye át a székhelyét az Atlético Mineiróhoz.

Könnyen vigéckedik most a River Plate: a télen eladta Julián Álvarezt 17 millió euróért a Manchester Citynek, most Enzo Fernándezért 12 millió eurót adott a Benfica (a 21 éves középső középpályás majdnem kétszer ennyit ér, de a saját nevelésű játékos következő vételárának a negyede a Riveré lesz). A játékos másik kérője a Liverpool volt: Fernández az előző idényben 28 mérkőzésen 17 kanadai pontig jutott. A kolumbiai támadó középpályást, Jorge Carrascalt hatmillióért vitte el a CSZKA Moszkva, a 31 éves csatárt, Braian Romerót 900 ezerért az Internacional; az U23-as válogatott támadó, Benjamín Rollheiser az Estudiantesben, a szélső védő Fabrizio Angileri a Getafében folytatja, a bal oldali védőt, Nahuel Gallardót meg kölcsönadták Kolumbiába.

Az ő neve nem véletlenül ismerős: atyja a zseniális középpályás, Marcelo Gallardo, a River mostani mestere, 18 éves testvére, Matías Gallardo a River tartalékjainak a karmestere. Meglepően bátran költött a bevételből a csapat: a 21 éves szélső, Pablo Solari – ő nem a volt realos Solari rokonsága, bár az ő apja is futballista volt, és a testvérei is profi labdarúgók – 4.2 millióba került. A Colo-Colótól tért vissza Argentínába a Talleres neveltje, akit ez év elején 1.15 millióért adtak el Chilébe, míg a nemsokára harmincéves éket, Miguel Borját 6.7 millió euróért szerezte meg a River.

A kolumbiai csatár is másodszor „transzferál” idén, a Palmeiras hárommillióért adta el a Junior Barranquillának, ahonnan korábban 12 millióért vette! Ebben az évben 40 mérkőzésen 20-szor volt eredményes Borja, és adott egy gólpasszt is.

A nagy sztárok ma már a kispadon ülnek Argentínában: Leandro Somoza, Gabriel Milito, Hugo Ibarra, a kiváló Abel Balbo, Néstor Gorosito, Facundo Sava, Fernando Gago, Marcelo Gallardo, Carlos Tévez (!), Javier Gandolfi, Gustavo Munúa, Germán Rivarola, Claudio Graf és Pedro Troglio is részt vesz az ott is szokásos edzőforgóban. A hibázási lehetőség kevesebb a szokásosnál, a téli világbajnokság miatt rapid ütemben zavarják le a bajnokságot, ahol a csapatok 6-6 légióst nevezhetnek csak, de nagyjából mindenkire jut egy kettős állampolgár is.

BRAZÍLIÁBAN sokkal jobb a helyzete a futballcsapatoknak, lásd lenti részeket, röpködtek a tízmilliók, a Flamengo azt a luxust is megengedte magának, hogy a néhány évvel ezelőtt 12 millió euróért vett Vitinhót most ingyen engedje el a Közel-Keletre, csak homályos jövőbeli százalékokat kikötve magának. Az U17-es világbajnok balszélsőért, Lázaróért hatmilliót adott az Almería, két idősebb játékost elvitt a Fenerbahce a Flamengótól, de így lett 2.8 millió euró a 28 éves chilei szűrőre, Erick Pulgarra, lett pénz leigazolni Arturo Vidalt és 13.5 millió euró a 25-szörös válogatott Évertonra. A 18 éves karmester, Matheus Franca lesz a következő nagy dobás – a Palmeirasnál pedig a 16 esztendős csatár, Endrick, már most sorban állnak érte az európai topklubok. Klubtársa, a 21 esztendős szűrő, Danilo Oliveira, a 18 éves szélső, Giovani, valamint a Santos Marcos Leonardo, Angelo Gabriel duója áll a legnagyobb karrier előtt a szakértők szerint.

Neves mesterekből (Luiz Felipe Scolari, Mano Menezes) és egykori remek játékosokból (Jorginho, Lucho González, Paulo Sousa, Rogério Ceni, Sylvinho) itt sem volt hiány a kispadokon. A csapatok a mérkőzésekre maximum öt légióst nevezhetnek, de a keretben bármennyi lehet. A legtöbb játékost Kolumbia adja a brazil légiós-kontingensbe, és nagyon sok a kettős állampolgár, többen más ország válogatottját erősítik vagy erősítették, mint Éder, André Anderson (olaszok), Alan, Aloísio (kínaiak), Marlos, Júnior Moraes (ukránok), Johnny Cardoso (amerikai) és Joao Moreira (portugál), de útlevélben a Juventude középpályása, Chico a király, aki brazil-dél-koreai-paraguayi állampolgár.

A tabellát jelenleg a Palmeiras vezeti, tekintélyes előnnyel, Argentínában a Tucuman az éllovas, de „lőtávon belül” a River és a Boca is – a legtekintélyesebb dél-amerikai kupa, a Libertadores-kupa döntőjében a Flamengo és a Club Athletico Paranaense csap össze, az elődöntőben a Vélez és a Palmeiras esett ki, a legjobb nyolc között öt brazil (a fentiek mellett a Corinthians és az Atlético Mineiro) és három argentin (Vélez, Talleres, Estudiantes) csapat volt. A sorozat gólkirálya Pedro lesz, 12 góllal – őt tavaly 15 millió euróért vette a Flamengo a Fiorentinától.

Mexikóban a nagyobb csapatok egy-egy topligás játékost is el tudnak csábítani a veteránok közül, a legtöbb figyelem természetesen Dani Alvesre esett.

Portugáliában a Benfica, az FC Porto és a Sporting CP is maximálisan kihasználta a legjobbak anyagi jólétét, és nagyon sok pénzt kerestek – természetesen viszonylag ismeretlen játékosokba fektették a nyereséget, és alaposan körülnéztek Brazíliában is. A most igazoltak zöméről már télen bővebben fogunk írni a neves kérőik miatt…

A kisebb portugál csapatok is feladtak egy-egy játékost a gazdagabb ligákba: a brazil szélsőért, Samuel Linóért hétmillió eurót fizetett az Atlético Madrid a Gil Vicentének, a Vitória tízmilliónál többet kapott a La Ligából az André Almeida, Gui Guedes, Abdul Mumin trióért, a svájci szűrőért, Charles Pickelért 3.8 milliót „csengetett ki” a Cremonese a FC Famalicaónak, a portugál ékért, Betóért hétmilliót az Udinese a Portimonensének, míg a Boavista csaknem 20 millió eurót keresett a nyáron.

Törökországban a hatalmas infláció miatt nem is annyira vételárral akadtak gondok, hanem azzal, hogy a játékosok fizetését gyakorlatilag évente meg kell duplázni, Görögországban az Olympiakosz Marseille-ből, Madridból és Nottinghamből remek csapatot szedett össze, élükön a Marcelo, James Rodríguez kettőssel.

Csehországból többen is tisztes összegért távoztak: a dán jobbhátvédért, Alexander Bahért 8 milliót adott a Benfica a Slaviának, a horvát ékért, Petar Musáért 4.25 milliót a Boavista, opciósan, hogy azonnal továbbadja 5.5 millióért a Benficának. A Sparta 13 millió eurót zsebelt be a Leverkusentől a még tizenéves szélsőért, Adam Hlozekért, a szlovák bekkért, David Hanckóért hatmilliót adott a Feyenoord.

Az ukrán klubok közül az Olekszandr Zubkov, Ivan Petrjak kettőst 3.5 millióért megszerző Sahtar Donecket a nyáron kilenc légiósa hagyta ott, 44.3 millió eurós bevételt generálva, a Dinamo Kijevnél nagy változások nem voltak.

Az orosz csapatok mindenestől 50 milliót eurót költöttek, jórészt Dél-Amerikából vagy éppen egymástól pótolva a távozó légiósokat.

Skóciában a Celtic mindenestől legalább 28 millió eurót költött a nyáron.

Belgiumban az FC Bruges 130 milliót forgatott meg a vételekkel, az ehhez kapcsolódó ügyvédi és aláírási díjakkal, illetve az eladásokkal.

Az európai „kisebb” klubok nyári és szeptemberi tevékenységeit érdekes magyar szemüvegen keresztül is megnézni, különös tekintettel az európai kupákban szereplő magyar csapatokra. Gigászi a szakadék a leggazdagabb magyar klubok és az európai második-harmadik vonal között is: a Fradi 5.5 millió eurót mozgatott meg ezen a nyáron az aláírási és ügyvédi, játékosügynöki pénzek nélkül, a Crvena zvezda 11 milliót, a Trabzonspor 39-et, a Monaco 161-et!

És döbbenetes a különbség akkor is, ha azt nézzük meg, hogy mekkora játékjogú futballistákkal erősödtek a klubok a Bosman-szabályt kihasználva: a Ferencváros 3.5 millió euróért igazolva 8.8 millió euróval, a Crvena zvezda 7.2 milliót kiadva 23 millióval, a Trabzon 19.3 milliót költve 91.3 millióval, a Monaco 43.5 milliót költve 89.3 millió euróval növelte a játékoskerete értékét! Ismerjük nyilván az ideillő két magyar mondást a nagytermészetű és a természet szavának engedelmeskedő kutyával a főszerepben.

Ebből a nézetből, az „anyagi alulnézetből” is érdemes értékelni azt a tényt, hogy az FTC megverte az Európa-ligában a Trabzont és a Monacót is!

A következő lépés? Nem bonyolult, a lenti táblázatból szépen látszik, hogy adott a recept a Ferencváros és természetesen minden hazai csapatnak: a hazai vitézkedés után megvetni a lábakat a nemzetközi kupákban, stabilan, majd néhány jó topligás üzlettel bizonyítani, és ezt követően betörni az angol piacra, amely ma egyet jelent a klubhoz özönlő euró-tízmilliókkal. Amelyeket aztán okosan kell befektetni…

Ha kicsit feljebb tekintünk, akkor Hollandiában nagyon tisztán lehet látni, mennyit ér egy-egy kiugró nemzetközi szereplés és az, ha egy csapat megbízhatóan tagja az európai elitek alatti tömörülésnek: az előző Európa-liga-idényben vitézkedő Feyenoord 55 millió eurót keresett csak három angliai transzferrel, az előző négy évben három bajnoki címet elnyerő Ajax – amely 2020-ban a legjobb 32 között esett ki az El-ben, majd a legjobb nyolc közé jutott ott, aztán a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában, és mindig eljutott a BL-csoportkörbe ebben az időszakban – 215 millióért adott el játékosokat a nyáron, ennek a felét elköltötte hazai, afrikai, dél-európai, közép- és dél-amerikai tehetségekre, egy húsz-, és egy harmincmillió euró fölötti üzletet is megengedve magának.

Apropó, egyéb költségek: a Marca adatai szerint az átigazolási díjak 10 százalékát rakják zsebre átlagosan az ügynökök, és rengeteg a visszaélés a kiskorú futballisták szerződései és klubváltásai kapcsán. A FIFA a jövő nyárra már teljesen új szabályokkal szeretné tisztába tenni ezt a piacot, például nem lehet ezentúl kijátszani a futballista korábbi klubjait vagy nevelőegyesületét, az ügynökök pedig nem kaphatnak többet a fent említett tíz százaléknál, és a játékosoktól maximum a játékos fizetésének a 3 százalékát kérhetik el jutalékként (plusz másik három százalékot a vevőtől).

Természetesen az ügynökök szervezetei a bíróságokhoz fordulnak – jegyzi meg a spanyol lap.

JEGYZET

BORBOLA BENCE
a Nemzeti Sport újságírója

A tárgyalóasztalnál is kell a rutin

A Ferencvárosnál nem csak a csapat működik jól. Az elmúlt évek csoportkörös szerepléseiből a vezetők is legalább annyit profitáltak, mint maguk a labdarúgók, ahogy Botka Endre Monacóban angyali nyugalommal továbbította haza mellel a labdát Dibusz Dénesnek, úgy a háttérben Orosz Pál, Hajnal Tamás és a többi tárgyalóasztalhoz ülő elöljáró is legalább ennyit fejlődött az elmúlt években. Ne feledjük, Hajnal Tamás pályája elején jár, profi karrierje után fejest ugrott a sportmenedzseri, majd sportigazgatói munkába, kapcsolatai révén nem egy és nem is két jó futballistát sikerült az Üllői útra csábítani.

Ahogy a játékosok a pályán, a vezetők a háttérben szedtek magukra nem kevés rutint, tapasztalatot, és biztos vagyok benne, ma már másképpen ülnek a tárgyalóasztalhoz, mint négy évvel ezelőtt, amikor első csoportkörös szereplésükre készültek…

Merthogy a rutin itt is rengeteget számít! A futballisták ügynökei legalább olyan dörzsöltek, mint a legagyafúrtabb trükközők, minden kiskaput megtalálnak, minden lehetőséget kihasználnak, hogy pártfogoltjuknak – na és saját maguknak – a lehető legzsírosabb összeget alkudják ki. Csakhogy a Ferencvárosnak mostanra vannak ütőkártyái, Jolly Jokerei, tudnak mivel érvelni a tárgyalóasztalnál, a magyar bajnoknál pedig ráéreztek arra, hogyan lehet egy-, másfél-, netalán kétmillió eurós játékosokat megszerezni, felépíteni, formába lendíteni, majd jókora haszonnal továbbadni. Semmi kétségem afelől, miközben Adama Traoré számolatlanul rúgja a gólokat az NB I-ben és az Európa-liga csoportkörében, a magyar bajnok a háttérben már pontosan tudja, ki érkezhet a helyére, ki lehet a mali válogatott szélső utódja.

Az angol Everton komoly kérőnek tűnik, akár három-négy millió eurót is hajlandó lenne áldozni a játékosra, de ha Adama Traoré formája november elejéig kitart, nem kizárt, hogy nyolc számjegyű összegű ajánlat is érkezik érte – ezzel az afrikai játékos magasan az utóbbi évtizedek legdrágább futballistájává léphetne elő.

Újabb lépést tehetne előre az FTC, merthogy a magyar klub és a csoportkörös ellenfelek költségvetése között továbbra is gigászi a különbség!
Egészen megdöbbentő, hogy az európai második vonalhoz tartozó Monaco, Trabzonspor és Crvena zvezda mennyi pénzt mozgatott meg a nyáron új futballistákra. A Monaco 161 millió eurót, a Trabzonspor 39-et, a Crvena zvezda is 11-et, pontosan a dupláját, mint az 5.5 milliót költő Ferencváros… A francia csapat és a török bajnok egyelőre nincs lőtávolon belül, ám a szerb aranyérmest nemcsak a pályán, az anyagiakat illetően is le lehet nyomni.

Itt jön jól az évek alatt felszedett rutin – a háttérmunkában is…


BRAZIL SÉRIE A, a legérdekesebb átigazolások

AMÉRICA FC
Érkezett:
Emmanuel Martínez (Barcelona SC, 1 170 000 euró), Gonzalo Mastriani (Barcelona SC, 580 euró)

CA PARANAENSE
Érkezett:
Alex Santana (Ludogorec, 2 500 000 euró), Hugo Moura (Flamengo, 1 200 000), Fernandinho (Manchester City, ingyen)
Távozott: Lucas Fasson (Lokomotív Moszkva, 3 000 000), Dedé (szerződése lejárt)
Kölcsönből vissza: Pedro Rocha (Szpartak Moszkva)

ATLÉTICO MINEIRO
Érkezett:
Alan Kardec (szl.), Jemerson (szl.), Otávio (Bordeaux, ingyen), Cristian Pavón (Boca Juniors, ingyen)
Kölcsönbe: Pedrinho (Sahtar Doneck)
Távozott: Sávio (Troyes, 6 500 000), Guilherme Castilho (Ceará, 1 800 000), Maílton (Metaliszt Harkiv, 800 000)

CEARÁ
Érkezett:
Guilherme Castilho (Atlético Mineiro, 1 800 000), Jo (Corinthians, ingyen), Diego Rigonato (Toluca, i.)
Kölcsönbe: Jhon Vásquez (Deportivo Cali, 300 000)
Távozott: Pedro Naressi (Ludogorec, 700 000)

CORINTHIANS
Érkezett:
Fausto Vera (Argentinos Juniors, 6 000 000), Giovane (Capivariano, 550 000)
Kölcsönbe: Fabián Balbuena (Dinamo Moszkva), Yuri Alberto (Zenit)
Kölcsönből vissza: Mateus Vital (Panathinaikosz), Bruno Méndez (Internacional)
Távozott: Joao Victor (Benfica, 9 500 000), Willian (Fulham, i.), Jo (Ceará, i.)
Kölcsönbe: Ivan (Zenit), Gustavo Mantuan (Zenit)

CUIABÁ
Érkezett:
Sidcley (Dinamo Kijev, i.), Deyverson (Palmeiras, i.)
Kölcsönbe: Gabriel Pirani (Santos)
Távozott: Marquinhos (APOEL Nikosia, i.)

FLAMENGO
Érkezett:
Éverton (Benfica, 13 500 000), Erick Pulgar (Fiorentina, 2 800 000), Arturo Vidal (Inter, i.), Matheus Franca (Flamengo U20)
Kölcsönbe: Guillermo Varela (Dinamo Moszkva)
Távozott: Lázaro (Almería, 7 000 000), Willian Arao (Fenerbahce, 3 000 000), Hugo Moura (Paranaense, 1 200 000), Mauricio Isla (Universidad Católica, i.), Vitinho (Ettifak, i.)
Kölcsönbe: Gustavo Henrique (Fenerbahce, 1 400 000)
Kölcsönből vissza: Andreas Pereira (Manchester United)

FLUMINENSE
Érkezett:
Kölcsönbe:
Marrony (Midtjylland, 400 000)
Kölcsönből vissza: Michel Araújo (al-Vaszl)
Távozott: Luiz Henrique (Sevilla, 8 000 000), Marlon (Ankaragücü, i.), Fred (visszavonult)

SC INTERNACIONAL
Érkezett:
Braian Romero (River Plate, 900 000)
Kölcsönbe: Mikael (Salernitana)
Távozott: Nonato (Ludogorec, kölcsön után végleg, 1 700 000), Pedro Henrique (Ludogorec, 500 000), Rodrigo Dourado (San Luis, 500 000), Gabriel Boschilia (Coritiba, i.), Marcos Guilherme (Sao Paulo, i.)
Kölcsönbe: Moisés (CSZKA Moszkva, 1 000 000), Heitor (FC Bruges)
Kölcsönből vissza: Bruno Méndez ( Corinthians), Liziero (Sao Paulo), Wesley Moraes (Aston Villa)

PALMEIRAS
Érkezett:
José Manuel López (Lanús, 9 500 000), Tabata (Sporting CP, 5 000 000), Miguel Merentiel (Defensa y Justicia, 1 400 000), Endrick (Palmeiras U20)
Távozott: Gabriel Veron (Porto, 10 500 000), Deyverson (Cuiabá, i.)

RED BULL BRAGANTINO
Érkezett:
Douglas Mendes (Ponte Preta, 2 000 000)
Távozott: Pedrinho (Lokomotív Moszkva, 3 500 000)
Kölcsönbe: Emiliano Martínez (Midtjylland)

SANTOS
Érkezett:
Nathan (Boavista, 2 000 000), Gabriel Carabajal (Argentinos Juniors, 1 500 000)
Kölcsönbe: Yeferson Soteldo (Tigres)
Távozott: Kaiky (Almería, 7 000 000), Léo Baptistao (Almería, 1 500 000), Ricardo Goulart (Bahia, i.)

SAO PAULO
Érkezett:
Giuliano Galoppo (Banfield, 6 000 000), Jonathan Calleri (Maldonado, kölcsön után végleg, 2 900 000)
Kölcsönbe: Nahuel Bustos (Manchester City), Nahuel Ferraresi (Manchester City U21)
Távozott: Gabriel Sara (Norwich City, 10 500 000), Emiliano Rigoni (Austin, 3 640 000), Marquinhos (Arsenal, 3 500 000), Tiago Volpi (Toluca, 2 500 000), Jonas Toró (Panathinaikosz, i.),

BOTAFOGO
Érkezett:
Tiquinho Soares (Olympiakosz, 1 000 000), Danilo Barbosa (Nice, i.), Carlos Eduardo (al-Ahli Szaudi, i.), Marcal (Wolverhampton, i.)
Kölcsönbe: Luis Henrique (Marseille), Gabriel Pires (Benfica)
Távozott:

CORITIBA
Érkezett: Gabriel Boschilia (Porto Alegre, i.), Gabriel (Lecce, i.), Hernán Pérez (al-Ahli Szaudi, i.)
Távozott: Igor Paixao (Feyenoord, 5 000 000)

MEXIKÓ, LIGA MX

CF AMÉRICA
Érkezett:
Brian Rodríguez (Los Angeles FC, 5 970 000), Jonathan Rodríguez (al-Nasszr, 5 450 000), Néstor Araújo (Celta Vigo, 3 000 000), Jürgen Damm (Atlanta United, i.)
Távozott: Jorge Sánchez (Ajax, 5 000 000), Mauro Laínez (Juárez, 2 360 000)
Kölcsönbe: Juan Otero (Gijón)

ATLÉTICO DE SAN LUIS
Érkezett:
Facundo Waller (Plaza Colonia, 2 000 000), Rodrigo Dourado (Internacional, 500 000)
Távozott: Germán Berterame (Monterrey, i.)

CD CRUZ AZUL
Érkezett:
Carlos Rotondi (Defensa y Justicia, 3 900 000), Ramiro Funes Mori (al-Nasszr, 1 500 000)
Kölcsönbe: Michael Estrada (Toluca)
Távozott: Santiago Giménez (Feyenoord, 4 000 000), Adrián Aldrete (Pumas, i.), Pablo Aguilar (Libertad, i.)

FC JUÁREZ
Érkezett:
Darwin Machís (Granada, 3 500 000), Mauro Laínez (América, 2 360 000), Jesús Duenas (Tigres, 1 890 000), Carlos Salcedo (Toronto FC, i.)
Távozott: José Esquivel (Necaxa, i.)

CLUB LEÓN
Érkezett:
Byron Castillo (Barcelona SC, 2 850 000)
Távozott: Jean Meneses (Toluca, 5 700 000), Gary Kagelmacher (Universidad Católica, i.)
Kölcsönbe: Santiago Colombatto (Famalicao)

CF MONTERREY
Érkezett:
Rodrigo Aguirre (LDU Quito, 4 750 000), Joao Rojas (Emelec, 2 850 000), Germán Berterame (San Luis, i.)
Távozott: Vincent Janssen (Antwerpen, 5 500 000)

TIGRES UANL
Érkezett:
Samir Caetano (Watford, 6 500 000), Jordy Caicedo (CSZKA Szófia, 2 500 000)
Távozott: Carlos González (Toluca, 3 300 000), Julián Quinones (Atlas, 2 600 000), Jesús Duenas (Juárez, 1 890 000)
Kölcsönbe: Yeferson Soteldo (Santos)

DEPORTIVO TOLUCA
Érkezett:
Jean Meneses (León, 5 700 000), Carlos González (Tigres, 3 300 000), Tiago Volpi (Sao Paulo, 2 500 000)
Távozott: Diego Rigonato (Ceará, i.)
Kölcsönbe: Michael Estrada (Cruz Azul)

UNAM PUMAS
Érkezett:
Gustavo del Prete (Estudiantes, 4 300 000), Dani Alves (Barcelona, i.), Eduardo Salvio (Boca Juniors, i.)
Távozott: Alan Mozo (Chivas, 1 800 000)

PORTUGÁLIA

FC PORTO

Érkezett: David Carmo (Braga, 20 000 000), Gabriel Veron (Palmeiras, 10 500 000), Marko Grujics (Liverpool, kv., 9 000 000), André Franco (Estoril Praia, 4 000 000), Stephen Eustaquio (Pacos Ferreira, 3 500 000), Samuel (Portimonense, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Mamadou Loum (Alavés), Diogo Leite (Braga), Nakadzsima Soja (Portimonense), Sérgio Oliveira (Roma), Romário Baró (Estoril Praia)
Távozott: Vitinha (PSG, 41 500 000), Fábio Vieira (Arsenal, 35 000 000), Francisco Conceicao (Ajax, 5 000 000), Sérgio Oliveira (Galatasaray, 3 000 000), Agustín Marchesín (Celta Vigo, 1 000 000), Chancel Mbemba (Marseille, i.), Nakadzsima Soja (Antalyaspor, i.)
Kölcsönbe: Diogo Leite (Union Berlin, 500 000), Mamadou Loum (Reading), Romário Baró (Casa Pia)
Kölcsönből vissza: Rúben Semedo (Olympiakosz)

SPORTING CP
Érkezett:
Rúben Vinagre (Wolverhampton, kv., 10 000 000), Jeremiah St. Juste (Mainz, 9 500 000), Pedro Porro (Manchester City, kv., 8 500 000), Szotirisz Alekszandropulosz (Panathinaikosz, 4 500 000), Arthur Gomes (Estoril Praia, 4 000 000), Morita Hidemasza (Santa Clara, 3 800 000), Rochinha (Guimaraes, 2 000 000), Franco Israel (Juventus U21, 650 000)
Kölcsönbe: Francisco Trincao (Barcelona, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Eduardo Quaresma (Tondela), Tiago Ilori (Boavista), Jovane Cabral (Lazio), Andraz Sporar (Middlesbrough)
Távozott: Matheus Nunes (Wolverhampton, 45 000 000), Nuno Mendes (PSG, kv., 38 000 000), Joao Palhinha (Fulham, 20 000 000), Tabata (Palmeiras, 5 000 000), Valentin Rosier (Besiktas, kv., 4 800 000), Andraz Sporar (Panathinaikosz, 3 500 000), Gonzalo Plata (Valladolid, kv., 3 000 000), Iszlam Szlimani (Brest, i.), Zuhair Feddal (Valladolid, i.), Rodrigo Battaglia (Mallorca, kv., i.)
Kölcsönbe: Rúben Vinagre (Everton), Tiago Ilori (Pacos Ferreira), Goncalo Esteves (Estoril Praia), Eduardo Quaresma (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza: Pablo Sarabia (PSG)

BENFICA
Érkezett:
David Neres (Sahtar Doneck, 15 300 000), Fredrik Aursnes (Feyenoord, 13 000 000), Enzo Fernández (River Plate, 12 000 000), Joao Victor (Corinthians, 9 500 000), Alexander Bah (Slavia Praha, 8 000 000), Petar Musa (Boavista, 5 500 000), John Anthony Brooks (Wolfsburg, i.), Mihailo Risztics (Montpellier, i.)
Kölcsönbe: Julian Draxler (PSG, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Florentino (Getafe), Carlos Vinícius (PSV), Gabriel Pires (al-Garafa), Ferro (Hajduk Split), Gedson Fernandes (Caykur Rizespor), Chiquinho (Giresunspor), Pizzi (Basaksehir)
Távozott: Darwin Núnez (Liverpool, 75 000 000), Roman Jaremcsuk (FC Bruges, 16 000 000), Éverton (Flamengo, 13 500 000), Jota (Celtic, kv., 7 300 000), Gedson Fernandes (Besiktas, 6 000 000), Carlos Vinícius (Fulham, 5 000 000), Pedro Pereira (Monza, kv., 2 500 000), Nuno Santos (Charlotte, 1 000 000), Ilija Vukotics (Boavista, 500 000), Mile Szvilar (Roma, i.), Pizzi (al-Vahda, i.), Jan Vertonghen (Anderlecht, i.), Soualiho Meité (Cremonese), Julian Weigl (Mönchengladbach), Gabriel Pires (Botafogo), Ferro (Vitesse), Adel Taarabt (szl.)
Kölcsönbe: Haris Seferovic (Galatasaray, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Nemanja Radonjics (Marseille), Valentino Lazaro (Inter)

SC BRAGA
Érkezett:
Simon Banza (Lens, 3 000 000)
Kölcsönbe: Uros Racsics (Valencia), Diego Lainez (Betis), Víctor Gómez (Espanyol), Sikou Niakaté (Guingamp)
Kölcsönből vissza: Mario González (Tenerife), Joao Novais (Alanyaspor), Cristián Borja (Alanyaspor)
Távozott: David Carmo (Porto, 20 000 000), Caju (Aris Limassol, 500 000), Raúl Silva (CSU Craiova, i.), Rolando (szl.)
Kölcsönbe: Mario González (Leuven), Francisco Moura (Famalicao)
Kölcsönből vissza: Diogo Leite (Porto), Yan Couto (Manchester City)

TÖRÖKORSZÁG

TRABZONSPOR
Érkezett: Trezégé (Aston Villa, 4 000 000), Eren Elmali (Kasimpasa, 3 600 000), Maxi Gómez (Valencia, 3 000 000), Enisz Bardi (Levante, 3 000 000), Umut Bozok (Lorient, 2 000 000), Marc Bartra (Betis, 1 250 000), Dogucan Haspolat (Kasimpasa, 1 200 000), Montasszer Lahtimi (FUSZ Rabat, 600 000), Stefano Denswil (Bologna, kv., i.), Jens Stryger Larsen (Udinese, i.)
Kölcsönbe: Yusuf Yazici (Lille, 500 000), Naci Ünüvar (Ajax, 150 000), Jean-Philippe Gbamin (Everton)
Kölcsönből vissza: Flávio (Giresunspor), Fousseni Diabaté (Giresunspor), Abdulkadir Parmak (Kayserispor)
Távozott: Ahmetcan Kaplan (Ajax, 9 500 000), Andreas Cornelius (Kobenhavn, 6 000 000), Berat Özdemir (al-Ettifak, 2 440 000), Fousseni Diabaté (Partizan Beograd, i.), Yunus Malli (Kasimpasa, i.), Gervinho (Arisz Szaloniki, i.), Anthony Nwakaeme (al-Fajha, i.)
Kölcsönbe: Jean Evrard Kouassi (Karagümrük, 700 000), Flávio (al-Taavun, 196 000)

FENERBAHCE
Érkezett:
Diego Rossi (Los Angeles FC, kv., 5 500 000), Luan Peres (Marseille, 5 230 000), Joao Pedro (Cagliari, 4 680 000), Michy Batshuayi (Chelsea, 3 500 000), Lincoln (Santa Clara, 3 500 000), Willian Arao (Flamengo, 3 000 000), Emre Mor (Karagümrük, 2 000 000), Joshua King (Watford, i.)
Kölcsönbe: Gustavo Henrique (Flamengo, 1 400 000), Irfan Can Egribayat (Göztepe, 500 000), Bruma (PSV), Ezgjan Alioszki (al-Ahli Szaudi)
Kölcsönből vissza: Ally Samatta (Antwerpen), Max Meyer (Midtjylland)
Távozott: Kim Min Dzse (Napoli, 18 050 000), Allahjar Szajjadmanes (Hull City, kv., 4 500 000), Marcel Tisserand (al-Ettifak, 3 000 000), Ozan Tufan (Hull City, 3 000 000)
Kölcsönbe: Mergim Berisha (Augsburg, 300 000), Steven Caulker (Karagümrük, i.), Berke Özer (Portimonense, i.), Luiz Gustavo (al-Nasszr, i.), Max Meyer (Luzern, i.), José Sosa (Estudiantes, i.), Mesut Özil (Basaksehir, i.), Ally Samatta (Genk), Dimitriosz Pelkasz (Hull City)

ISTANBUL BASAKSEHIR FK
Érkezett:
Léo Duarte (Milan, kv., 2 000 000), Ahmed Tuba (Waalwijk, 2 000 000), Mounir Chouiar (Dijon, 1 500 000), Philippe Keny (Bandirmaspor, 1 200 000), Lucas Biglia (Karagümrük, i.), Mesut Özil (Fenerbahce, i.)
Kölcsönbe: Bertrand Traoré (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: Peter Zulj (Mol Fehérvár), Enzo Crivelli (St.-Étienne)
Távozott: Tolga Cigerci (Ankaragücü, i.), Peter Zulj (Csangcsun Jataj, i.)
Kölcsönbe: Nacer Chadli (Westerlo)
Kölcsönből vissza: Salih Ucan (Besiktas), Pizzi (Benfica), Trezégé (Aston Villa)

BESIKTAS
Érkezett:
Gedson Fernandes (Benfica, 6 000 000), Valentin Rosier (Sporting CP, kv., 4 800 000), Jackson Muleka (Standard Liege, 3 350 000), Kerem Atakan Kesgin (Sivasspor, 1 400 000), Nathan Redmond (Southampton, i.), Cenk Tosun (Everton, i.), Romen Szaissz (Wolverhampton, i.)
Kölcsönbe: Dele Alli (Everton), Wout Weghorst (Burnley), Arthur Masuaku (West Ham)
Távozott: Emirhan Ilkhan (Torino, 4 500 000), Ridvan Yilmaz (Rangers), Serdar Saatci (Braga, 1 500 000), Domagoj Vida (AEK Athén, i.), Güven Yalcin (Genoa, i.), Alex Teixeira (Vasco da Gama, i.), Cyle Larin (FC Bruges, i.), Gökhan Töre (Adanas Demirspor, i.), Jeremain Lens (FC Versailles, i.), Mehmet Topal (visszavonult), Adem Ljajics (szl.)
Kölcsönből vissza: Michy Batshuayi (Chelsea), Can Bozdogan (Schalke), Miralem Pjanic (Barcelona)

GÖRÖGORSZÁG

OLYMPIAKOSZ PIREUSZ

Érkezett: Pep Biel (Köbenhavn, 6 000 000), Aboubakar Kamara (Arisz, 5 000 000), Israel (Hapoel Tel Aviv, 2 000 000), Philip Zinckernagel (Watford, 2 000 000), Pipa (Huddersfield, 1 000 000), Marcelo (Real Madrid, i.), James Rodríguez (al-Rajjan, i.), Sime Vrsaljko (Atlético Madrid, i.), Hvang In Böm (Rubin Kazany, i.), Cédric Bakambu (Marseille, i.)
Kölcsönbe: Josh Bowler (Nottingham Forest, i.), Panajotisz Recosz (Hellas Verona), Diadié Samassékou (Hoffenheim), Konrad de la Fuente (Marseille), Hvang Ui Dzso (Nottingham), Tiquinho Soares (Botafogo, 1 000 000)
Távozott: Rúben Semedo (al-Duhail, 3 500 000), Konsztantinosz Manolasz (al-Sardzsah), Ahmed Hasszan (Alanyaspor)
Kölcsönbe: Mady Camara (Roma, 1 500 000), Henry Onyekuru (Adana Demirspor, 1 000 000), Philip Zinckernagel (Standard Liege)
Kölcsönből vissza: Rony Lopes (Sevilla), Michal Karbownik (Brighton)

AUSZTRIA

RED BULL SALZBURG
Érkezett:
Lucas Gourna-Douath (St.-Étienne, 13 000 000), Sztrahinja Pavlovics (Monaco, 7 000 000), Fernando Pedro (Sahtar Doneck, 6 000 000), Karim Konaté (ASEC Mimosas, 3 500 000), Dijon Kameri (Liefering)
Kölcsönből vissza: Roko Simic (Liefering), Gideon Mensah (Bordeaux)
Távozott: Brenden Aaronson (Leeds United, 32 840 000), Karim Adeyemi (Dortmund, 30 000 000), Mohamed Camara (Monaco, 15 000 000), Rasmus Kristensen (Leeds United, 13 000 000), Albert Vallci (St. Gallen, 1 100 000), Jérome Onguéné (Eintracht Frankfurt, i.), Gideon Mensah (Auxerre), Zlatko Junuzovic (visszavonult)

BELGIUM

FC BRUGES

Érkezett: Roman Jaremcsuk (Benfica, 16 000 000), Raphael Onyedika (Midtjylland, 10 000 000), -Bjorn Meijer (Groningen, 6 000 000), Casper Nielsen (Union SG, 5 500 000), Ferran Jutgla (Barcelona, 5 000 000), Joel Ordónez (Independiente del Valle, 3 900 000), Dedryck Boyata (Hertha, 2 000 000), Cyle Larin (Besiktas, i.)
Kölcsönből vissza: Lois Openda (Vitesse Arnheim), Kamal Sowah (AZ), David Okereke (Venezia)
Távozott: Charles De Ketelaere (Milan, 32 000 000), Stanley Nsoki (Hoffenheim, 12 000 000), Lois Openda (Lens, 9 800 000), Michael Krmencik (Perszidzsa Dzsakarta, 1 700 000), Bas Dost (Utrecht, i.), David Okereke (Cremonese, 10 000 000)
Kölcsönbe: Jack Hendry (Cremonese, 600000), Faitout Maouassa (Montpellier)

SKÓCIA

CELTIC
Érkezett:
Jota (Benfica, kv., 7300000), Cameron Carter-Vickers (Tottenham, 7000000), Alexandro Bernabéi (Lanús, 4350000), Szead Hakszabanovics (Rubin Kazany, 2500000), Maeda Daizen (Jokohama F. Marinos, kv., 1530000), Aaron Mooy (Sanghaj Port, i.)
Kölcsönbe: Oliver Abildgaard (Rubin Kazany, 1000000), Moritz Jenz (Lorient)
Távozott: Christopher Jullien (Montpellier, 1000000)

HOLLANDIA

AFC AJAX
Érkezett:
Steven Bergwijn (Tottenham, 31250000), Calvin Bassey (Rangers, 23000000), Brian Brobbey (Leipzig, kv., 16350000), Owen Wijndal (AZ, 10000000), Ahmetcan Kaplan (Trabzonspor, 9500000), Jorge Sánchez (CF América, 5000000), Francisco Conceicao (Porto, 5000000), Florian Grillitsch (Hoffenheim, i.)
Kölcsönbe: Lucas Ocampos (Sevilla, 4000000), Lorenzo Lucca (Pisa, 1000000)
Távozott: Antony (Manchester United, 95000000), Lisandro Martínez (Manchester United, 57370000), Sébastien Haller (Dortmund, 31000000), Ryan Gravenberch (Bayern München, 18500000), Perr Schuurs (Torino, 9000000), Nicolás Tagliafico (Lyon, 4200000), Dominik Kotarski (HNK Gorica, 1000000), André Onana (Inter, i.), Danilo (Feyenoord, i.), Nusszair Mazraui (Bayern München, i.), Sean Klaiber (Utrecht, i.), Zakaria Labjad (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Naci Ünüvar (Trabzonspor, 150000), Mohamed Daramy (Köbenhavn)
Kölcsönből vissza:
Mohamed Ihattaren (Juventus)

FEYENOORD
Érkezett:
Quinten Timber (Utrecht, 7400000), David Hancko (Sparta Praha, 6000000), Igor Paixao (Coritiba, 5000000), Santiago Giménez (Cruz Azul, 4000000), Javairo Dilrosun (Hertha, 4000000), Ezequiel Bullaude (Godoy Cruz, 2000000), Marcos López (San José Earthquakes, 1200000), Danilo (Ajax, i.)
Kölcsönbe:
Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva, 2000000), Jacob Rasmussen (Fiorentina), Usszama Idrisszi (Sevilla), Fredrik Björkan (Hertha)
Távozott: Luis Sinisterra (Leeds United, 25000000), Marcos Senesi (Bournemouth, 15000000), Tyrell Malacia (Manchester United, 15000000), Fredrik Aursnes (Benfica, 13000000), Bryan Linssen (Urava Red Diamonds, 1300000)
Kölcsönből vissza:
Guus Til (Szpartak Moszkva), Jorrit Hendrix (Szpartak Moszkva), Cole Bassett (Colorado Rapids), Cyriel Dessers (Genk), Reiss Nelson (Arsenal)

PSV
Érkezett:
Guus Til (Szpartak Moszkva, 3000000), Luuk de Jong (Sevilla, 3000000), Anwar El Ghazi (Aston Villa, 2500000), Xavi Simons (PSG, i.), Walter Benítez (Nice, i.)
Kölcsönbe:
Ki-Jana Hoever (Wolverhampton), Jarrad Branthwaite (Everton), Sávio (Troyes)
Távozott:
Doan Ricu (Freiburg, 8500000), Mario Götze (Eintracht Frankfurt, 3000000), Michal Sadilek (Twente, kv., 1500000), Eran Zahavi (Maccabi Tel Aviv, i.), Derrick Luckassen (Maccabi Tel Aviv)
Kölcsönbe:
Bruma (Fenerbahce)
Kölcsönből vissza: Carlos Vinícius (Benfica), Yvon Mvogo (RB Leipzig)

ÁTIGAZOLÁSI ZÁRÁS
1. RÉSZ. La Liga: a Barcelona nyerte a transzferhajrát is?
2. RÉSZ. PSG: nyolc játékost engedtek el a végén a spanyol duó és a FIFA kedvéért!
3. RÉSZ. A Bayern München és a Dortmund is hozta a szokásos formáját
4. RÉSZ.Serie A: a Milan vagy a Roma lett a „last minute bajnok”?
5. RÉSZ Premier League: elköltöttek a nyáron 3 milliárd eurót, így állnak most

AZ ÁTIGAZOLÁSI TÁBLÁKAT A FENTI CIKKEKBEN FRISSÍTETTÜK, DŐLT BETŰVEL AZ ELMÚLT HÉT IGAZOLÁSAI!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik