Szoboszlai Dominikék az életükért küzdenek a Bajnokok Ligájában

RB Leipzig - Borussia Dortmund Sports soccer Bundesliga RBL Turf Ball Sports BVB Horizontal
10 September 2022, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, Matchday 6, RB Leipzig - Borussia Dortmund at the Red Bull Arena. Leipzig's Dominik Szoboszlai (l) celebrates with Emil Forsberg (r) and Timo Werner after scoring the 2:0 goal. Photo: Robert Michael/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by ROBERT MICHAEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig a skót Celtic együttesét fogadja a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában, szerdán, az olasz bajnoki címvédő AC Milan pedig a Chelsea vendége lesz.

Lipcsében szeptember elején menesztették az addigi vezetőedzőt, Domenico Tedescót, a helyére pedig Marco Rose került, akinek az irányításával rögtön győzelmet is arattak Gulácsi Péterék a Borussia Dortmund ellen. A 3-0-s bajnoki sikert követően viszont a BL-ben a Real Madridtól szenvedtek kétgólos vereséget idegenben, majd a Bundesligában a Mönchengladbach otthonában kaptak ki 3-0-ra. A Nemzetek Ligája-mérkőzések miatti kéthetes szünetben Gulácsi, valamint Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdőként lépett pályára a magyar válogatott mindkét találkozóján,

a bajnokság múlt hétvégi folytatásában pedig szintén mindhárman kezdtek a Lipcsében a vendég Bochum felett aratott 4-0-s siker során.

Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig magyar válogatott középpályása szerint "még semmi nincs veszve" a csapat számára a Bajnokok Ligája csoportkörében. A 21 éves játékos a lipcsei klub keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár egyelőre nem sikerült pontot szerezniük a főtáblás küzdelmek során, még mindig megvan az esélyük arra, hogy a nyolcaddöntőbe jussanak, és - mint fogalmazott - természetesen ez is a céljuk.

- jelentette ki a középpályás, aki szerint a Sahtar Donyeckkel szemben 4-1-re elveszített első csoportmeccsük óta sikerült fejlődniük, érettebben és változatosabban játszanak.

"Ugyanakkor nem akarok túl sokat beszélni arról, ami korábban volt. Tanultunk a Sahtartól elszenvedett vereségből, szerdán pedig 100 százalékos teljesítményt kell nyújtanunk. Fontos, hogy mindenki a legjobb tudása szerint játsszon, és egymásért is küzdjünk, mert akkor az eredmények is jönni fognak" - mondta Szoboszlai.

A futballista arról is beszélt, hogy a szeptember elején vezetőedzőnek kinevezett Marco Rose stílusa nagyon közel áll hozzá, valamint köszönetet mondott azért, hogy az új tréner eddig minden tétmérkőzésen a kezdőcsapatba jelölte.

"Szeretném, ha ez folytatódna, ezért minden nap nagyon keményen dolgozom és igyekszem a lehető legjobb teljesítményt nyújtani mind az edzéseken, mind pedig a meccseken" - fogalmazott Szoboszlai.

Létfontosságó a három pont a Lipcsének Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

A magyarok vélhetően a szerdai BL-találkozón is az első perctől a pályán lesznek, a német együttesnek pedig fontos lenne legyőznie a Celticet, mivel egyelőre pont nélkül utolsó az F csoportban.

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással, mégpedig az Európa-liga 2018/2019-es idényének csoportkörében, s akkor Lipcsében 2-0-s, Glasgow-ban pedig 2-1-es hazai siker született.

A skót együttes szintén bajnoki sikerrel készült a szerdai összecsapásra, szombaton 2-1-re verte otthon a Motherwellt, és így nyolc forduló után kétpontos előnnyel áll az élen a Premiershipben.

A szerdai játéknap rangadóját Londonban vívják, ahol a Premier League ötödik helyén álló, de a BL-csoportjában egyelőre egy ponttal utolsó Chelsea vendége az olasz bajnokságban címvédőként ötödik AC Milan lesz.

A hazaiaknál nincsenek sérültek, ugyanakkor a kapus Edouard Mendy, valamint az olasz válogatott középpályás Jorginho játéka kérdéses. A milánóiaknál komolynak tűnik az esetleges hiányzók listája, köztük a régóta sérült Zlatan Ibrahimoviccsal, az Európa-bajnok Alessandro Florenzivel, a francia válogatott Theo Hernandezzel, valamint a belga válogatott Alexis Saelemaekersszel. A gólokért felelős milánói futballisták ugyanakkor mindannyian bevethetők, így a világbajnok Olivier Giroud, a portugál Rafael Leao, valamint a horvátokkal vb-ezüstérmes Ante Rebic is kezdhet Londonban.

A Milan a Salzburgban játszott első fordulós döntetlen után otthon 3-1-re verte a Dinamo Zagreb együttesét, így most 4 pontjával vezeti az E csoportot, és egy győzelemmel nagy lépést tenne a továbbjutás felé.

A két csapat a BL-ben eddig egyszer kétszer össze, 1999-ben, a sorozat első szakaszában Londonban 0-0-s, Milánóban pedig 1-1-es döntetlen született.

Az RB Leipzig csoportjában a hat ponttal élen álló, címvédő Real Madrid az ukrán Sahtar Donyecket fogadja, és ha a papírformának megfelelően győz, akkor jelentős előnyre tesz szert a riválisokkal szemben a főtáblás küzdelmek feléhez érve.

Az angol bajnoki címvédő Manchester City a kirobbanó formában futballozó norvég válogatott sztárcsatárral, Erling Haalanddal a soraiban az edzőváltáson átesett dán Köbenhavn együttesét látja vendégül,

s nagy meglepetés lenne, ha nem gyűjtené be a három pontot saját közönsége előtt, feltehetően Haaland főszereplésével.

Nagyon fontos meccs vár a Juventusra Forrás: AFP/Marco Bertorello

A H csoportban az eddig pont nélkül álló Juventusnak kínálkozik jó lehetőség a javításra, mivel a hozzá hasonló mérleggel utolsó izraeli Makkabi Haifa látogat Torinóba,

ahol a hazaiaknak a sok sérültjük ellenére illene győzniük. A Juventusnak azért is fontos a három pont megszerzése, mert más esetben jelentős lenne a lemaradása a négyest vezető Paris Saint-Germainnel, valamint a második helyen álló Benficával szemben.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Salzburg (osztrák)-Dinamo Zagreb (horvát) 18.45
Chelsea (angol)-AC Milan (olasz) 21.00
Az állás: 1. AC Milan 4 pont, 2. Dinamo Zagreb 3, 3. FC Salzburg 2, 4. Chelsea 1

F csoport:
RB Leipzig (német)-Celtic Glasgow (skót) 18.45
Real Madrid (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 21.00
Az állás: 1. Real Madrid 6 pont, 2. Sahtar Donyeck 4, 3. Celtic FC 1, 4. RB Leipzig 0

G csoport:
Manchester City (angol)-FC Köbenhavn (dán) 21.00
Sevilla (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 21.00
Az állás: 1. Manchester City 6 pont, 2. Borussia Dortmund 3, 3. FC Köbenhavn 1 (0-3), 4. Sevilla 1 (0-4)

H csoport:
Juventus (olasz)-Makkabi Haifa (izraeli) 21.00
Benfica (portugál) - Paris Saint-Germain (francia) 21.00
Az állás: 1. Paris Saint-Germain 6 pont (5-2), 2. Benfica 6 (4-1), 3. Juventus 0 (2-4), 4. Makkabi Haifa 0 (1-5)