Vágólapra másolva!
Legalább tízen életüket vesztették és tizennyolcan eltűntek a Himalája Indiához tartozó részén, miután egy lavina elsodort egy hegymászócsoportot - tájékoztatott a helyi rendőrség szerdán. Az első hírek még négy halottról szóltak.

A mentőalakulatok szerint egy helyi hegymászóiskola 34 tanoncát, hét oktatóját és egy nővérét sodorta el a lavina 4880 méteres magasságban az észak-indiai Uttarakhand államban kedden. Az este közeledtével félbe kellett szakítani a keresést a rossz időjárás miatt, de szerdán újrakezdték a mentési műveleteket.

A kutatást a légierő két helikoptere segíti - számolt be Devendra Szing Patval katasztrófavédelmi vezető.

Ridhim Aggarval katasztrófavédelmi szóvivő szerint a hegymászók egy gleccserszakadékban ragadtak a lavina után.

A rendőrség elmondta, hogy tizennégy embert sikerült megmenteni, közülük ötöt kórházban ápolnak.

A halottak között van a tapasztalt hegymászó, Szavita Kanszval is Forrás: thequint.com/

A halottak között van a tapasztalt hegymászó, Szavita Kanszval, aki idén mindössze 16 nap alatt mászta meg a Mount Everestet és a közeli Makulut. Teljesítményével rekordot döntött a női hegymászók között.

A múlt héten egy ismert amerikai síalpinista, Hilaree Nelson szenvedett végzetes balesetet a Himalája Nepálhoz tartozó részén, a világ nyolcadik legmagasabb hegyének számító Manaszlun. Ugyanazon a napon és helyszínen egy nepáli hegymászó is életét vesztette egy lavinában.