A fáradt Messi és a PSG lisszaboni pofáraesése a BL-forduló legnagyobb meglepetése

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe (L) and Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi react during the UEFA Champions League 1st round day 3 group H football match between SL Benfica and Paris Saint-Germain, at the Luz stadium in Lisbon on October 5, 2022. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja gyakorlatilag a hazai csapatok sikeréről szólt. A Chelsea megszerezte első győzelmét, miután meglepően simán legyőzte az olasz bajnok AC Milant. A címvédő Real Madrid és a végső győzelemre is esélyes Manchester City magabiztosan győzött. A három magyar válogatott játékost foglalkoztató Lipcse életben tartotta továbbjutási esélyeit, ugyanis Szoboszlai Dominik gólpasszának is köszönhetően 3-1-re nyert a Celtic ellen. Azonban a németek győzelme vezéráldozattal járt, mivel Gulácsi Péter súlyosan megsérült. A forduló egyetlen meglepetése, hogy a Lionel Messivel, Kylian Mbappéval és Neymarral felálló PSG váratlanul botlott a Benfica otthonában. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

A Chelsea meglepte a Milant, és először nyert idén

A játéknap rangadóján a Chelsea a vártnál is simábban, 3-0-ra nyert az AC Milan ellen a Stamford Bridge-en az E csoportban. A csoportkört gyengén kezdő angolok számára élet-halál kérdése volt a győzelem, és ez érezhető is volt a játékukon, gyakorlatilag esélyt sem adtak a sérülés miatt több kulcsjátékost is nélkülöző olasz bajnoknak.

A londoniak fölényét mutatja, hogy a kapura lövések aránya 10-3 volt a javukra, míg az olaszok 90 perc alatt csak egyszer találték a kaput.

A Chelsea hőse ezúttal az angol válogatott Reece James volt, aki főszerepet vállalt abban, hogy a hazaiak pár perc alatt lezárták a meccset a fordulás után. James előbb remek gólpasszt osztott ki Aubameyangnak, majd a végeredményt maga állította be a 62. percben. Ez volt az egy hónapja kinevezett Graham Potter harmadik meccse a londoni együttes vezetőedzőjeként és egy döntetlen mellett sorozatban másodszor nyert. Ráadásul a mostani rendkívül fontos győzelem volt, ugyanis így megmaradt a csapat továbbjutási esélye.

Reece James volt a Chelsea hőse a Milan elleni rangadón Forrás: AFP/Glyn Kirk

"Ahogy már a meccs előtt is mondtam, ez élet-halál harc volt. A játékosok fantasztikusak voltak és nagyon fontos győzelmet arattunk. Az elején talán a kelleténél kicsit idegesebben kezdtünk, ami valószínűleg amiatt lehetett, mert a srácok nagyon akartak bizonyítani. Aztán átvettük az irányítást, és nyomás alá helyzetük az ellenfelet. Nagyon fontos volt, hogy mi szerezzük meg az első gólt, a második után már fellélegezhettünk. Összességében nem lehet okom a panaszra: remek egyéni teljesítményeket láttam, rúgtunk három gólt és egyet sem kaptunk. A srácok nagyon nyitottak és őszinték, fantasztikus velük dolgozni" – nyilatkozta a Chelsea vezetőedzője, aki pályafutása első sikerét aratta a Bajnokok Ligájában.

"Nem volt könnyű meccs, az első félidőben kifejezetten jól játszott a Milan. Az első gól nagyon fontos volt, erőt és magabiztosságot adott folytatáshoz. Külön gratulálnék a védőinknek, mert hihetetlen munkát végeztek ma"

– mondta Pierre-Emerick Aubameyang, aki elárulta, jól érzi magát a Chelsea-ben és úgy érzi, a szurkolók és a csapattársak is befogadták őt a nyári klubváltása óta.

Kalidou Koulibaly és Mason Mount próbálja megállítani a Milan támadóját, Rade Krunicsot Forrás: AFP/Glyn Kirk

Sikerével a Chelsea pontszámban utolérte a Milant, sőt jobb gólkülönbségének köszönhetően meg is előzte a csoportban, így az olasz bajnok féltávnál az Európa-ligát érő harmadik helyen áll.

"Jól kezdtük a meccset, de aztán nagyon sok rossz döntést hoztunk a pályán. A Chelsea második gólja kulcsfontosságú volt, teljesen megtört bennünket. Ezen a szinten senki sem engedheti meg magának, hogy lazítson" – elégedetlenkedett Stefano Pioli, a Milan edzője.

– mondta őszintén a Milan olasz válogatott középpályása, Sandro Tonali.

Sandro Tonali és Raheem Sterling küzd a labdáért, az olasz bajnoknak nem sok esélye volt Londonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

A csoport másik meccsén a Salzburg Noah Okafor 71. percben, büntetőből lőtt góljával legyőzte a Dinamo Zagrebet. A Salzburg két döntetlent követően nyert, azaz megőrizte veretlenségét és némi meglepetésre jelenleg vezeti a négyest.

Okafor az első svájci futballista lett, aki élete első három BL-meccsén gólt szerzett, a csapat színeiben pedig eddig csak Erling Haaland volt képes erre a 2019/20-as idényben. A Salzburg pedig már hat meccs óta veretlen hazai környezetben a BL-ben, ami osztrák rekordnak számít.

Tovább folytatódik az osztrák csoda a BL-ben, Okafor ismét győzelemre vezette a Salzburgot Forrás: AFP/Krugfoto

Brazil tinik szállították a címvédőnek a három pontot

Az F csoportban a címvédő Real Madrid továbbra is százszázalékos, mivel hazai pályán 2-1-re nyert az ukrán Sahtar Donyeck ellen. Carlo Ancelotti csapata már az első percektől kezdve tetszetős játékkal rukkolt elő, Rodrygo és Vinicius Junior vezérletével pedig fél óra után magabiztos előnyre tett szert. A 21 éves Rodrygo már 11 találatnál jár a Bajnokok Ligájában, a klub történetében egyetlen játékos sem szerzett nála többet fiatalabbként, a legendás Raúl González ennyi idősen ugyanannyi gólt szerzett.

Reméljük, hogy a következő meccsen még sikeresebbek leszünk" – nyilatkozta a mérkőzés legjobbjának választott brazil támadó, Rodrygo, aki pályafutása 30. BL-meccsén szerepelt.

Vinicius Junior és Rodrygo is eredményes volt, könnyedén nyert a címvédő Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az ukránok erejéből csak a szépítésre futotta, amit a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov szerzett. Érdekesség, hogy a Real kapuját ezúttal nem Thibaut Courtois, hanem az ukrán Andrij Lunin védte, akinek ez volt az első mérkőzése a legrangosabb európai kupasorozatban. A 23 éves kapus eddig hét meccsen lépett pályára a Real színeiben, és eddig összesen nyolc gólt kapott.

A vendégek találata után kissé visszaesett a címvédő elképesztő lendülete, de még így is hihetetlenül magas, 36 lövési kísérlettel zárta a meccset a Real, igaz ebből csak 13 próbálkozás talált kaput. A legvégén még a csereként beállt Marcos Asensio tehette volna még magabiztosabbá a győzelmet, de a lövése a kapufán csattant. A madridiak teljesen megérdemelten húzták be a harmadik meccsüket is ebben a BL-idényben, és akár már a következő fordulóban bebiztosíthatják a továbbjutásukat.

Carlo Ancelotti elégedett volt a Real meccse után Forrás: AFP/Thomas Coex

"Elég jól játszottunk, szóval elégedett vagyok. A riválisunk nagyot küzdött. Lehettünk volna pontosabbak is a kapu előtt, de a legfontosabb az, hogy sok gólhelyzetet tudtunk teremteni. Aztán valamiért visszavettünk, így

emlékeztetnem kellett a játékosokat a félidőben, hogy még nincs vége a meccsnek.

Tudom, hogy a csapatom csak akkor lazít, ha megteheti, de ez teljesen normális. Nyilván, az intenzitás nagyon fontos, de nem lehet mindig tökéletesen játszani. A legfontosabb az volt, hogy nyerjünk és magabiztosan vezessük a csoportot, hogy közben nyugodtan fókuszálhassunk a spanyol bajnokság küzdelmeire" – nyilatkozta a mérkőzés után a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti.

Gulácsi súlyosan megsérült, Szoboszlai parádézott

A csoport másik meccsén a három magyar futballistát is foglalkoztató RB Leipzig 3-1-re legyőzte otthon a skót Celtic Glasgow együttesét. A német csapat sikere ugyanakkor vezéráldozattal járt, ugyanis

Gulácsi Péter már a tizedik percben megsérült és hordágyon vitték le a pályáról. A lipcsei klub nem sokkal a meccs után közölte, hogy a magyar kapus jobb térdében elszakadt az elülső keresztszalag, így hosszú kihagyás vár rá.

Gulácsi fájdalmas arca Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

– mondta Marco Rose, a Lipcse vezetőedzője.

"Először is minden jót kívánok Péternek, és remélem, hogy a sérülése nem túl súlyos. Második számú kapusként mindig készen kell állnod arra, hogy esetleg pályára lépsz. Fontos volt, hogy megszerezzük az első győzelmünket idén, szerencsére ez sikerült" – mondta a Gulácsi helyére beállt 31 éves német kapus, Janis Blaswich, aki karrierje során először léphetett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban.

Szoboszlai Dominik ugyanakkor fantasztikusan játszott és vezére volt a Bundesliga-csapatnak. A középpályás 1-1-es állásnál előbb kapufát lőtt, majd gyönyörűen bombázott a kapuba, pechjére azonban André Silva lesen volt, ezért elvette a bíró a gólt. Pár perccel később viszont remekül ugratta ki a portugál támadót, aki duplázni tudott a meccsen.

Szoboszlai az idei kiírásban három meccs alatt két gólpasszt jegyzett. A Lipcse pedig a tizenegyedik mérkőzésén a harmadik sikerét aratta, amellyel így életben tartotta a továbbjutási esélyeit.

– nyilatkozta Szoboszlai Dominik, akit a 82. percben cseréltek le.

Szoboszlai Dominik igazi vezére volt csapatának a skót Celtic ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Hihetetlen Haaland, megállíthatatlan City

A G csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City otthon ütötte ki 5-0-ra a dán Köbenhavnt, így szintén százszázalékos maradt. A megállíthatatlannak tűnő Guardiola-csapat már 21 találkozó óta veretlen hazai pályán, ráadásul úgy, hogy két döntetlen mellett 19-et megnyert. A kirobbanó formában futballozó

Erling Haaland ismét főszereplővé vált, annak ellenére, hogy csak egy félidőt töltött a pályán. A 22 éves norvég sztárcsatár a 22. BL-meccsén megszerezte pályafutása 27. illetve a 28. gólját, a sorozat történetében pedig már csak 27 játékos van, aki több gólt szerzett nála.

Ugyancsak elképesztő rekord, hogy Marouane Chamakh és Ferran Torres után Haaland a harmadik olyan játékos, aki az első három BL-meccsén gólt tudott lőni angol csapat színeiben.

Erling Haaland idei formájára nehéz szavakat találni Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

"Mindig számítunk rá, hogy Haaland gólt lő. Hihetetlen, amit művel. Csodálatos játékos, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy a mi csapatunkban játszik" – méltatta csapattársát a Premier League legdrágább játéka, Jack Grealish.

Pep Guardiola együttese még a szünet előtt egy dán öngóllal növelte előnyét, a fordulás után pedig Mahrez és Julián Álvarez is eredményes volt. A meccsen a kaput el sem találó Köbenhavn helyzete gyakorlatilag reménytelen, féltávnál nemhogy pontot, még gólt sem tudtak szerezni, ugyan a Sevilla szintén egy ponttal áll a csoportban, de hatalmas meglepetés lenne, ha a dánok tavasszal folytathatnák a nemzetközi kupaszereplést.

A City ötödik gólját szerző argentin Julian Álvarezt dicsérte Guardiola a meccs végén Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Az eredménnyel és a mutatott játékunkkal is elégedett vagyok. Csodálatos volt" – értékelt a lefújást követően Pep Guardiola.

A pocsék szezonrajt után kirúgta edzőjét a Sevilla

A kvartett másik meccsén a Borussia Dortmund magabiztos győzelemmel javította a manchesteri vereségét, míg a Sevilla vezetői megköszönték Julen Lopetegui munkáját, spanyol mester 4-1-es vereséggel búcsúzott a klubtól, amely így már három meccs után is nyeretlen a csoportkörben, a La Ligában pedig a csalódást keltő 17. helyen áll. Lopetegui 170 mérkőzésen irányította a Sevillát, amellyel Európa-ligát nyert az első idényében.

Julen Lopeteguit kirúgta a Sevilla Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Jose Hernandez

"Vegyesek az érzéseim. Az első dolog, ami eszembe jut, az a hála – hálás vagyok a klubnak, a városnak, a szurkolóknak, a játékosoknak, mindenkinek, aki a csapat sikeréért dolgozott. Csodálatos dolgokat éltem át, persze voltak köztük szomorú pillanatok is. Sajnálom, hogy el kell hagynom azt a klubot, amelyet szeretek, és amelyről meg vagyok győződve, hogy tovább fog jutni a csoportjából.

– búcsúzott a Sevilla kirúgott edzője.

Messi fáradtan is rekordot javított, de botlott a PSG

A H csoportban a forduló legnagyobb meglepetését szolgáltatta, hogy a francia topcsapat Paris Saint-Germain pontokat veszített Lisszabonban, miután csak 1-1-es döntetlent ért el a Benfica otthonában.

A párizsiak vezetőgólját Neymar passza után Lionel Messi szerezte, az argentin klasszis ezzel tovább javította elképesztő rekordját, ugyanis immáron 40 különböző csapat kapujába talált be a BL-ben.

A döbbent Kylian Mbappé és Lionel Messi a Benfica szurkolók célkeresztjében Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A PSG ugyan majdnem négyszer annyi lövéssel próbálkozott, mint az ellenfél, de a győztes találatot nem sikerült megszereznie, így megszakadt a győzelmi sorozata. Ráadásul a párizsiak legutóbbi 11 idegenbeli meccsük mindegyikén kaptak legalább egy gólt, ami történetük leghosszabb negatív sorozata a sorozatban. Christophe Galtier csapata ettől függetlenül féltávnál 7 ponttal, a jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti csoportját a Benfica előtt.

A francia lapok, köztük a L'Equipe sem tulajdonított nagy jelentőséget a pontvesztésnek: "Az első botlás" – áll a L'Equipe címlapján, míg az RMC azt emelte ki, hogy továbbra is a csoport élén áll a francia együttes.

Meglepetésre botlott a PSG a Benfica ellen Forrás: AFP/Franck Fife

"Győzni akartunk, de a Benfica jó csapat, tele jó játékossal. Emiatt az első 15 percben szenvedtünk is egy kicsit, de a második félidőben már sok veszélyes gólhelyzetünk akadt, sajnos nem sikerült gólra váltani őket. Ha már nyerni nem tudtunk, legalább a vereséget elkerültük.

Hihetetlen, amit Messi csinál, sosem lehet hozzászokni. Annyira könnyedén csinál mindent a pályán, hogy élmény nézni. Szerintem, mindenki így gondolja, aki szereti a futballt, ő egy legenda, a történelem legjobbja"

– mondta a PSG olasz válogatott sztárja, Marco Verratti, akit a meccs legjobb játékosának választottak.

Christophe Galtier a meccs hajrájában lecserélte a hétszeres aranylabdás klasszist, ám a meccs után a francia edző mindenkit megnyugtatott, hogy nem sérülés miatt döntött így.

– mondta a PSG edzője.

Hiába elfáradt a végére, így a hajrában lecserélték Forrás: AFP/Franck Fife

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A milánóiak huszadik alkalommal játszottak BL-meccset Angliában, de csak egyszer tudtak nyerni.
  • A lengyel Kamil Grabara 12 védést mutatott be a Manchester City ellen, ami rekordnak számít, ugyanis ennél többet egyetlen kapus sem védett még élete első BL-meccsén.
  • A Dortmund sorozatban a második BL-meccsét nyerte Spanyolországban, mindkettőt a Sevilla ellen. Azt megelőzően viszont 11 idegenbeli meccsükből mindössze egyet tudtak megnyerni.
  • 22 évesen és 301 naposan Reece James lett a Chelsea történetének legfiatalabb játékosa, aki egy BL-mérkőzésen gólt és gólpasszt is jegyzett.
  • Jude Bellingham lett az első középpályás a sorozat történetében, aki 20 éves kora előtt három egymást követő meccsén is gólt szerzett.
    A Dortmund angol válogatott sztárja, Jude Bellingham remek formában van, ismét gólt lőtt Forrás: AFP/Cristina Quicler
  • Ángel Di Maria az első Juventus-játékos, aki három gólpasszt osztott ki egy találkozón. A 2007-es debütálása óta pedig már 34 asszisztot jegyzett, csupán honfitársa, Lionel Messi adott több gólpasszt (35) azóta.
  • Minden sorozatot figyelembe véve Adrien Rabiot 50 tétmeccs után talált be ismét a kapuba, legutóbb 2021. május 23-án volt eredményes a Bologna elleni bajnokin.
  • A Sevilla 2002. óta először kapott ki sorozatban négyszer egymás után hazai pályán.

Eredmények, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Chelsea (angol)-AC Milan (olasz) 3-0 (1-0)
gólszerzők: Fofana (24.), Aubameyang (56.), James (62.)

FC Salzburg (osztrák)-Dinamo Zagreb (horvát) 1-0 (0-0)
g.: Okafor (71., tizenegyesből)
Az állás: 1. Salzburg 5 pont, 2. Chelsea 4 (4-2), 3. AC Milan 4 (4-5), 4. Dinamo Zagreb 3

F csoport:
Real Madrid (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1 (2-1)
g.: Rodrygo (13.), Vinícius Júnior (28.), illetve Zubkov (39.)

RB Leipzig (német)-Celtic FC (skót) 3-1 (1-0)
g.: Nkunku (27.), André Silva (64., 77.), illetve Jota (47.)
Az állás: 1. Real Madrid 9 pont, 2. Sahtar Donyeck 4, 3. RB Leipzig 3, 4. Celtic FC 1

G csoport:
Manchester City (angol)-FC Köbenhavn (dán) 5-0 (3-0)
g.: Haaland (7., 32.), Khocholava (39., öngól), Mahrez (55., tizenegyesből), Álvarez (76.)

Sevilla (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 1-4 (0-3)
g.: en-Nesziri (51.), illetve Guerreiro (6.), Bellingham (41.), Adeyemi (43.), Brandt (75.)
Az állás: 1. Manchester City 9 pont, 2. Borussia Dortmund 6, 3. Sevilla 1 (1-8), 4. FC Köbenhavn 1 (0-8)

H csoport:
Juventus (olasz)-Makkabi Haifa (izraeli) 3-1 (1-0)
g.: Rabiot (35., 83.), Vlahovic (50.), illetve David (75.)

Benfica (portugál) - Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (1-1)
g.: Danilo (41., öngól), illetve Messi (22.)
Az állás: 1. PSG 7 pont (6-3), 2. Benfica 7 (5-2), 3. Juventus 3, 4. Makkabi Haifa 0