Lassú iram, kevés helyzet: iksz az angol–amerikai meccsen

Vágólapra másolva!
2022.11.25. 19:41
null
Maguire remekül játszott az Egyesült Államok ellen (Fotó: AFP)
Az angol válogatott 0–0-s döntetlent játszott az Egyesült Államokkal a labdarúgó-világbajnokság B-csoportjában a 2. fordulóban.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
B-CSOPORT
ANGLIA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 0–0
Al-Hor, al-Bajt Stadion. Vezeti: Jesús Valenzuela (venezuelai)
ANGLIA: Pickford – Trippier, John Stones, Maguire, Shaw – Bellingham (Henderson, 68.), Rice, Mount – Saka (Rashford, 78.), H. Kane, Sterling (Grealish, 68.).Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
USA:Turner – Dest (S. Moore, 78.), Zimmermann, Ream, A. Robinson – McKennie (Aaronson, 77.), T. Adams, Musah – T. Weah (Reyna, 83.), H. Wright (Sargent, 83.), Pulisic.Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Bármennyire furcsának hangzik, a labdarúgás őshazája még soha nem verte meg azt az országot világbajnokságon, amely egy teljesen más sportágat nevezett el futballnak az 1800-as években. Az 1950-es brazíliai tornán a futballtörténelem egyik legnagyobb meglepetése született, amikor az amatőr játékosokkal felálló Egyesült Államok legyőzte a sztárokkal teli angol válogatottat. A két ország ezt követően 2010-ben találkozott egymással Dél-Afrikában vb-n, s sokan jól emlékezhetnek Rob Green potyagóljára, amellyel az USA 1–1-es döntetlent harcolt ki Anglia ellen.

A katari tornán egyértelműen Gareth Southgate gárdája lehetett boldogabb a csoportkör első fordulójában, hiszen 6–2-re kiütötte Iránt, míg az amerikaiak 1–1-et játszottak Walesszel. Az angol együttes abban a tudatban lépett pályára, hogy egy sikerrel már biztos továbbjutóként várhatja a harmadik kört.

A 10. percben az angol válogatott az Egyesült Államok bal oldalán vezetett egy gyors támadást, a tizenhatoson belül Saka gurított vissza Kane-nek, aki kapásból tüzelt, de az utolsó pillanatban Ream óriási mentést mutatott be – a védő testéről a kapu mellé pattogott a labda.

A 17. percben az Egyesült Államok is villant, egy kontrát követően Wright bólintott, azonban a fejese jócskán elkerülte a kaput. Nyolc perccel később aztán az amerikaiak szépen passzolgattak az angol térfélen, majd egy jobb oldali lapos beadásából McKennie tíz méterről a kapuval szemben fölé lőtt. Az első fél óra után aztán még közelebb járt a gólhoz Gregg Berhalter csapata – Christian Pulisic a tizenhatos csücskéről ballal a felső lécet találta telibe.

Az egyértelműen lesajnált USA nem ijedt meg a sokak által végső győzelemre is esélyes Angliától, a 40. perc után még Dest is betalálhatott volna.

Az első félidő hajrájában megrázta magát az angol csapat, előbb Saka rontott el nagy helyzetet a tizenhatoson belül, majd Mount próbálkozott nagyjából húsz méterről, de Turner szép védést mutatott be, így a szünetben maradt a gól nélküli döntetlen.

A fordulást követően egyik csapat sem kapcsolt magasabb fokozatra, sőt… A második félidő felénél csak Pulisic szögletei jelenthettek volna veszélyt, ám Harry Maguire rendszeresen jól helyezkedett, s képes volt kifejelni a középre lőtt labdákat. Az angoloknál Shaw szabadrúgásai jelentettek veszélyt, akcióból egyik csapat sem alakított ki komoly helyzetet.

A hosszabbításban még Harry Kane jelentkezett egy fejessel, ám a Spurs klasszis csatára nem találta el a kaput, így a felek egy-egy ponttal lettek gazdagabbak.

A csoportot Anglia vezeti 4 ponttal, az Egyesült Államok 2 ponttal a harmadik helyet foglalja el. Pulisicék az utolsó körben Iránnal küzdenek meg a továbbjutásért, az angolok Wales ellen biztosíthatják be a csoportelsőséget.

A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!
A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!

 

A B-csoport állása
1. Anglia 2 1 1 6–2 +4 4
2. Irán 2 1 1 4–6 –2 3
3. Egyesült Államok 2 2 1–1 0 2
4. Wales 2 1 1 1–3 –2 1

 

 

A csoport másik mérkőzésén:

WALES–IRÁN 0–2(Csesmi 90+8., Rezajan 90+11.)

ANGLIA
KAPUSOK:1 Jordan Pickford(Everton),13 Nick Pope(Newcastle United),23 Aaron Ramsdale(Arsenal)
VÉDŐK:2 Kyle Walker(Manchester City),3 Luke Shaw(Manchester United),5 John Stones(Manchester City),6 Harry Maguire(Manchester United),12 Kieran Trippier(Newcastle United),15 Eric Dier(Tottenham Hotspur),16 Conor Coady(Everton),18 Trent Alexander-Arnold(Liverpool),21 Ben White(Arsenal)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Declan Rice(West Ham United),8 Jordan Henderson(Liverpool),14 Kalvin Phillips(Manchester City),19 Mason Mount(Chelsea),20 Phil Foden(Manchester City),22 Jude Bellingham(Borussia Dortmund – Németország),25 James Maddison(Leicester City),26 Conor Gallagher(Chelsea)
TÁMADÓK:7 Jack Grealish(Manchester City),9 Harry Kane(csk,Tottenham Hotspur),10 Raheem Sterling(Chelsea),11 Marcus Rashford(Manchester United),17 Bukayo Saka(Arsenal),24 Callum Wilson(Newcastle United)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Gareth Southgate

EGYESÜLT ÁLLAMOK
KAPUSOK:1 Matt Turner(Arsenal – Anglia),12 Ethan Horvath(Luton Town – Anglia),25 Sean Johnson(New York City FC)
VÉDŐK:2 Sergino Dest(AC Milan – Olaszország),3 Walker Zimmerman(Nashville SC),5 Antonee Robinson(Fulham – Anglia),13 Tim Ream(Fulham – Anglia),15 Aaron Long(New York Red Bulls),18 Shaq Moore(Nashville SC),20 Cameron Carter-Vickers(Celtic FC – Skócia),22 DeAndre Yedlin(Inter Miami CF),26 Joe Scally(Borussia Mönchengladbach – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Tyler Adams(Leeds United – Anglia),6 Yunus Musah(Valencia – Spanyolország),8 Weston McKennie(Juventus – Olaszország),14 Luca de la Torre(Celta Vigo – Spanyolország),17 Cristian Roldan(Seattle Sounders FC),23 Kellyn Acosta(Los Angeles FC)
TÁMADÓK:7 Giovanni Reyna(Borussia Dortmund – Németország),9 Jesús Ferreira(FC Dallas),10 Christian Pulisic(Chelsea – Anglia),11 Brenden Aaronson(Leeds United – Anglia),16 Jordan Morris(Seattle Sounders),19 Haji Wright(Antalyaspor – Törökország),21 Timothy Weah(Lille OSC – Franciaország),24 Josh Sargent(Norwich City – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gregg Berhalter

A B-CSOPORT MENETRENDJE
November 21., 14.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Anglia–Irán6–2
November 21., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Egyesült Államok–Wales1–1
November 25., 11.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Irán0–2
November 25., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Egyesült Államok0–0
November 29., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Angliax–x
November 29., 20.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Irán–Egyesült Államokx–x

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik