Vb 2022: 27 ország még álmodhat a továbbjutásról; kinek mi kell a nyolcaddöntőhöz?

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.11.29. 12:47
null
Lionel Messi és az argentin csapat csak a lengyelek legyőzése esetén mehet biztosra (Fotó: AFP)
Két csoportforduló után csupán három válogatott (Brazília, Franciaország, Portugália) érkezett meg a legjobb 16 közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, és kettőről derült ki, hogy biztosan nem lesz nyolcaddöntős (Kanada, Katar), azaz 27 válogatottnak még van kisebb-nagyobb esélye a továbbjutásra. Mint ismert, pontazonosság esetén elsőként nem az egymás elleni eredmény, hanem a gólkülönbség rangsorol (részletesen lásd a cikk végén). Kinek milyen eredményre van szüksége? Nézzük!

 

A-CSOPORT

HOLLANDIA: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut, sőt elképzelhető, hogy vereséggel is. Utóbbi esetben arra van szüksége, hogy (1) Ecuador legyőzze Szenegált, (2) vagy döntetlen/szenegáli győzelem esetén a gólkülönbsége jobb maradjon e két csapat egyikénél.
ECUADOR: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut, vereséggel csak abban az esetben, ha Katar legyőzi Hollandiát, és közben a saját gólkülönbsége jobb marad a hollandénál.
SZENEGÁL: győznie kell a továbbjutáshoz; döntetlen esetén csak akkor juthat tovább, ha Katar úgy veri meg Hollandiát, hogy holland, szenegáli összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez.
KATAR: már nem juthat tovább.

KEDD
16.00:
Hollandia–Katar (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ecuador–Szenegál (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 1 1 3–1 +2 4
2. Ecuador2113–1+24
3. Szenegál 2 1 1 3–3 0 3
4. Katar 2 2 1–5 –4 0

 

B-CSOPORT

ANGLIA: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut, sőt elképzelhető, hogy vereséggel is – utóbbi esetben akkor, ha négynél kevesebb góllal kap ki Walestől.
IRÁN: ha legyőzi az Egyesült Államokat, továbbjut, ha kikap, kiesik. Döntetlen esetén akkor lép a nyolcaddöntőbe, ha (1) Wales nem győzi le Angliát, vagy (2) Wales úgy (vagyis nagyon-nagyon) veri meg az angolokat, hogy angol, iráni összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez.
EGYESÜLT ÁLLAMOK: ha legyőzi Iránt, továbbjut, minden más esetben kiesik.
WALES: csak győzelem esetén marad esélye a továbbjutásra. Anglia négygólos legyőzése esetén biztosan nyolcaddöntős, ha kisebb különbséggel nyer, akkor a másik meccs döntetlenjére is szüksége van.

KEDD
20.00:
Wales–Anglia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Irán–Egyesült Államok (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 1 1 6–2 +4 4
2. Irán 2 1 1 4–6 –2 3
3. Egyesült Államok 2 2 1–1 0 2
4. Wales 2 1 1 1–3 –2 1

 

C-CSOPORT

LENGYELORSZÁG: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut. Ha kikap Argentínától, akkor pontazonosságba kerülhet Szaúd-Arábiával vagy Mexikóval, ez esetben a gólkülönbség dönt.
ARGENTÍNA: győzelemmel biztosan továbbjut, vereséggel biztosan kiesik. Ha döntetlent játszik Lengyelországgal, akkor a másik mérkőzés eredményétől függően tovább is juthat – (1) ha az a meccs is iksz (2) vagy Mexikó nyer, de a gólkülönbsége nem lesz jobb –, de ki is eshet (ha Szaúd-Arábia nyer).
SZAÚD-ARÁBIA
: győzelemmel biztosan továbbjut, vereséggel biztosan kiesik. A döntetlen akkor lehet elég, (1) ha a másik mérkőzésen Lengyelország legyőzi Argentínát, (2) vagy ha az argentinok nyernek legalább három góllal és a lengyeleknek kevesebb lesz a szerzett góljuk, mint nekik.
MEXIKÓ: csak a győzelem érhet továbbjutást. Ha a mexikóiak legalább négy góllal megverik Szaúd-Arábiát, biztosan továbbjutnak. Ha kevesebbel győznek, de a másik meccset a lengyelek nyerik, akkor is; ha a másik meccs argentin győzelemmel vagy döntetlennel ér véget, a gólkülönbség dönt.

SZERDA
20.00: Lengyelország–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Szaúd-Arábia–Mexikó (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lengyelország 2 1 1 2–0 +2 4
2. Argentína 2 1 1 3–2 +1 3
3. Szaúd-Arábia 2 1 1 2–3 –1 3
4. Mexikó 2 1 1 0–2 –2 1

 

D-CSOPORT

FRANCIAORSZÁG: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha Tunéziától kikap, Ausztrália pedig legyőzi Dániát, és a két meccs eredménye alapján az ausztrálok ledolgozzák hatgólos lemaradásukat a gólkülönbséget illetően.
AUSZTRÁLIA
: ha legyőzi Dániát, biztosan továbbjut. A döntetlen akkor elég, ha Tunézia nem veri meg a franciákat.
DÁNIA: csak győzelem esetén juthat tovább. Ha közben Tunézia is győz, akkor a két csapat között gólkülönbség rangsorol (jelenleg a dánok több szerzett góllal előzik meg az észak-afrikai csapatot).
TUNÉZIA: csak a franciák legyőzése esetén juthat tovább, ráadásul kizárólag akkor, (1) ha a másik mérkőzés döntetlent hoz, (2) vagy a dánok úgy verik meg Ausztráliát, hogy tunéziai, dán összevetésben a gólkülönbség nem az európai csapatnak kedvez.

SZERDA
16.00:
Tunézia–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ausztrália–Dánia (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 6–2 +4 6
2. Ausztrália 2 1 1 2–4 –2 3
3. Dánia 2 1 1 1–2 –1 1
4. Tunézia 2 1 1 0–1 –1 1

 

E-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut. Mivel nagyon jó a gólkülönbsége, vereség esetén is jó eséllyel nyolcaddöntős – feltéve, hogy a másik meccsen (1) nem születik Costa Rica-i győzelem (2) vagy olyan kiütéses német siker, amely révén a németek gólkülönbsége jobb lesz a spanyolokénál.
JAPÁN: a spanyolok legyőzésével biztosan továbbjut, viszont ha kikap, biztosan kiesik. A döntetlen akkor elég, (1) ha a másik mérkőzés is ikszre végződik, (2) vagy ha a németek úgy verik meg Costa Ricát, hogy a gólkülönbségek/szerzett gólok összevetése nem az európai csapatnak kedvez.
COSTA RICA: a németek legyőzésével biztosan továbbjut, vereség esetén biztosan kiesik. A döntetlen akkor lehet elég, ha a spanyolok megverik Japánt. Elméletileg a döntetlen a spanyolok veresége esetén is elég lehet, de a két válogatott gólkülönbsége között olyan nagy az eltérés, hogy kár számolgatni.
NÉMETORSZÁG: csak Costa Rica legyőzése esetén juthat tovább, de biztosan kizárólag akkor, ha közben Spanyolország legyőzi Japánt. A másik meccs döntetlenje esetén Hansi Flick csapata Japánnal kerül pontazonosságba (itt lehet reménykedni a jobb gólkülönbségben), viszont ha a japánok nyernek, akkor Spanyolországgal (ez már kevésbé kecsegtető).

CSÜTÖRTÖK
20.00:
Japán–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Costa Rica–Németország – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 1 1 8–1 +7 4
2. Japán 2 1 1 2–2 0 3
3. Costa Rica 2 1 1 1–7 –6 3
4. Németország 2 1 1 2–3 –1 1

 

F-CSOPORT

HORVÁTORSZÁG: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut. Vereség esetén csak akkor, ha a biztos kieső Kanada legyőzi Marokkót, méghozzá úgy, hogy horvát, marokkói összevetésben a gólkülönbség a Dalic-csapatnak kedvezzen.
MAROKKÓ: győzelemmel vagy döntetlennel biztosan továbbjut. Vereség esetén is nyolcaddöntős, ha (1) Horvátország legyőzi Belgiumot, (2) vagy a belgák úgy verik meg a horvátokat, hogy a horvátok gólkülönbsége rosszabbá válik, mint a marokkói.
BELGIUM: ha legyőzik a horvátokat, továbbjutnak, ha kikapnak, kiesnek. A döntetlen akkor lehet elég, ha Kanada legalább három góllal megveri Marokkót.
KANADA: már nem juthat tovább.

CSÜTÖRTÖK
16.00: Horvátország–Belgium (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Kanada–Marokkó (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 2 1 1 4–1 +3 4
2. Marokkó 2 1 1 2–0 +2 4
3. Belgium 2 1 1 1–2 –1 3
4. Kanada 2 2 1–5 –4 0

 

G-CSOPORT

BRAZÍLIA: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha kikap Kameruntól, miközben Svájc győz, és brazil, svájci összevetésben a gólkülönbség az európai csapatnak kedvez.
SVÁJC:
ha legyőzi Szerbiát, továbbjut, ha kikap tőle, kiesik. Ha döntetlent játszik Szerbiával, szintén továbbjut, ha Kamerun nem győzi le Brazíliát. Amennyiben az afrikaiak nyernek, a gólkülönbség, illetve a több szerzett gól rangsorol közöttük – jó eséllyel Kamerun javára.
KAMERUN: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Brazíliát, és közben Szerbia nem veri meg Svájcot úgy, hogy a gólkülönbsége jobbá váljon, mint az övé.
SZERBIA: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Svájcot, és közben Kamerun nem veri meg Brazíliát úgy, hogy a gólkülönbsége jobb maradjon az övénél.

PÉNTEK
20.00:
Kamerun–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Szerbia–Svájc (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brazília 2 2 3–0 +3 6
2. Svájc 2 1 1 1–1 0 3
3. Kamerun 2 1 1 3–4 –1 1
4. Szerbia 2 1 1 3–5 –2 1

 

H-CSOPORT

PORTUGÁLIA: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha kikap Dél-Koreától, miközben Ghána győz, és portugál, ghánai összevetésben a gólkülönbség az afrikai csapatnak kedvez.
GHÁNA: biztosan továbbjut, ha legyőzi Uruguayt. A döntetlen akkor lehet elég, (1) ha Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, (2) vagy ha legyőzi, de a szerzett gólok számát tekintve Ghána mögött marad.
URUGUAY:
csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Ghánát, és közben (1) Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, (2) vagy úgy nyer Dél-Korea, hogy uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az ázsiai csapatnak kedvez.
DÉL-KOREA: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Portugáliát, és közben (1) Uruguay legyőzi Ghánát, de uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem a dél-amerikai csapatnak kedvez, vagy (2) az Uruguay–Ghána mérkőzés döntetlent hoz, és ghánai, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az afrikai csapatnak kedvez (vagyis Dél-Koreának szinte biztos, hogy nem elég az egygólos győzelem a portugálok ellen).

PÉNTEK
16.00:
Dél-Korea–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ghána–Uruguay – élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 5–2 +3 6
2. Ghána 2 1 1 5–5 0 3
3. Dél-Korea 2 1 1 2–3 –1 1
4. Uruguay 2 1 1 0–2 –2 1

TOVÁBBJUTÁS A CSOPORTKÖRBŐL

Minden csoportból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
Azonos pontszámmal végző két vagy több csapat között a következő kritériumok rangsorolnak (ebben a sorrendben):
• gólkülönbség
• több szerzett gól
• az egymás elleni mérkőzések(en)
• • szerzett több pont
• • elért jobb gólkülönbség
• • szerzett több gól
• sportszerűségi pontszám a teljes csoportkörben (sárga lap: –1 pont; kiállítás második sárga lappal: –3 pont; azonnali piros lap: –4 pont; sárga lap és azonnali piros lap: –5 pont)
• sorsolás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik