Vb 2022: „Katarban nincsenek olyan atrocitások, mint Európában” – véli a PSG-elnök

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 09:43
null
Nasszer al-Kelaifi szerint aránytalan volt a katariak megítélése (Fotó: AFP)
Noha hivatalosan sohasem ismerték el, tartja magát a szóbeszéd, hogy amikor 2010 decemberében Katar megkapta a FIFA-tól a világbajnokság rendezési jogát, az egyik háttéralku szerint a közel-keleti állam jelentős tőkét invesztál egy patinás európai futballegyesületbe. Igaz vagy sem, tény, hogy a 2005-ben alapított Qatar Sports Investments 2011-ben felvásárolta a Paris Saint-Germaint, amelynek játékoskeretére azóta több mint egymilliárd eurót fordítottak. A QSI elnöke, Nasszer al-Kelaifi a PSG elnöki posztját is betölti, és életvitelszerűen a francia fővárosban él, de katariként természetesen visszatért hazájába a világbajnokságra és interjút adott a spanyol Marcának – ebből szemlézünk.

– Mit jelent Katarnak, hogy megrendezheti a világbajnokságot?
– Hihetetlen, hogy Katarban, sőt, hogy a világ ezen régiójában lehet a világbajnokság – válaszolta Nasszer al-Kelaifi, a Qatar Sports Investments elnöke. – A régiónkban egyesül a világ, a különböző kultúrák, a nyelvek, a vallások. Ezekben a napokban a föld válogatottjai káprázatos hangulatú mérkőzéseken lépnek pályára. A létesítmények, a stadionok tökéletesen passzolnak a szenvedélyes szurkolókhoz, fantasztikus a légkör. A katariak roppant büszkék, hogy mi rendezhetjük a világbajnokságot. A helyi családok szívesen látják vendégül a külföldi szurkolókat, itt nincs ellenséges légkör, sem szurkolói atrocitások, amilyenek Európában előfordulnak. A hangulat baráti, mindenki együtt ünnepel.

– Valóban ez lenne a katari realitás?
– Nem vagyunk tökéletesek, követtünk el hibákat, mint mindenki más, de gyorsabban fejlődtünk nemzetként és társadalomként, mint korábban bárki. Engem leginkább az zavar, hogy olyanok ítélkeznek Katar felett, akik sohasem jártak az országunkban. Nem is értem. Jöjjenek ide, és lássák a saját szemükkel a polgárainkat, a kultúránkat, az intézményeinket, a szerénységünket! A katari nép most büszke, és megtisztelve érzi magát, hogy megrendezhetjük a világbajnokságot. Az emberek megnyitják ajtóikat és szívüket, mert a mi kultúránk ilyen, ez a hagyomány. A DNS-ünkben van a vendégszeretet, az, hogy tárt karokkal és szívvel látjuk az utazót, bárhonnan érkezik. A mi kultúránk eltér az európaitól, amelyben nem mindenhol természetes, hogy meghívsz egy ismeretlent a házadba, de nálunk minden ajtó mindenki előtt nyitva áll. A saját szememmel láttam, hogy a vébé idején milyen sok katari ember hívott meg idegeneket a saját házába, hogy megosszon velük egy étkezést. Ez a katari realitás.

– Tiszteletben tartják az emberi jogokat Katarban?
– Megint csak azt mondom, nem vagyunk tökéletesek, követtünk el hibákat, mint bárki más, de jó nép vagyunk, vendégszerető, mindenkivel törődünk. Kis nemzet vagyunk, nekünk fontosak a barátságok. A korábbi világbajnokságokkal is akadtak problémák, de a mi megítélésünk teljesen aránytalan volt. Ennek ellenére megtartjuk jó kedélyünket, pozitívak maradunk. Fontos hangsúlyoznom, hogy nem vállaltam szerepet a világbajnokság szervezésében, de mint minden katari polgár, én is úgy érzem, a világnak szervezzük a tornát. Katarban mindenki – gyerekek, idősek, férfiak, nők – azért dolgozunk, hogy sikeres legyen a vébé.

– Ön szerint ki a világbajnokság esélyese?
– Természetesen Katarnak szurkoltam, és szorítok a Paris Saint-Germain játékosainak. Ami az esélyeseket illeti, Brazília tűnik a legerősebbnek. Továbbá számolni kell az olyan erős válogatottakkal, mint Franciaország, Portugália és a megfiatalított Spanyolország, a németeket pedig sohasem szabad leírni.

– Franciaországban pletyka terjed, hogy a világbajnokság után szakít Katar, azaz az ön által képviselt Qatar Sports Investments és a PSG – mi az igazság?
– Kacagnom kell, és hirtelen nem is tudom, komolyan vegyem-e ezt a kérdést, mert viccnek tűnik. Mondhatni, ez még csak a kezdet volt a QSI és a PSG között, és most lépünk a második fázisba, amelyben hihetetlen növekedéssel számolunk.

– De az igaz, hogy új befektetők érkezhetnek a PSG-hez?
– Mindig is jelentős volt az érdeklődés a befektetői oldalról, ami fantasztikus. Sokan vágynak kisebbségi részesedésre, és igen, erről többekkel tárgyalunk. A tárgyalások alapja, hogy a Paris Saint-Ger­main értékét négymilliárd eurónál is többre tartják – ez nem célár, hanem a piaci érték. A nulláról építettük fel a márkát, és most már látható a munkánk gyümölcse. Hangsúlyozom még egyszer: a projektünk ambiciózus és hosszú távú.

– Kylian Mbappé a világbajnokságon is jól teljesít. Igaz, hogy mégis el akarja hagyni a PSG-t?
– Szinte napi rendszerességgel kell megválaszolnom ezt a kérdést. A tavasszal újította meg szerződését, mégpedig mindkét fél megelégedésére. A csapat egyetlen találkozót sem veszített még el az idényben, az utóbbi száz hazai mérkőzésünkön pedig kitehettük a megtelt táblát. Mi indokolná, hogy elmenjen?

Mégis eladó a PSG - 15 százaléka
Jóllehet amióta a Qatar Sports Investments felvásárolta a Paris Saint-Germaint, egyedüli tulajdonosként volt jelen az egyesületben, Nasszer al-Kelaifi, a QSI és a PSG elnöke a katari világbajnokság idején több interjúban pedzegette a paradigmaváltást, míg végül hétfőn a Financial Timesnak úgy nyilatkozott: a piacra kerülő kisebbségi részesedés aránya elérheti a 15 százalékot. Az üzletember már több fórumon jelezte, a párizsi klub piaci értékét négymilliárd euróra taksálják, azaz a tizenöt százalék hatszázmillió euró körüli tőkeinjekciót jelentene, amit egyrészt az elszálló bérköltségek fedezésére, de még inkább a klub infrastrukturális befektetéseire lehetne fordítani. Al-Kelaifi a Financial Timesnak is jelezte, a klub jövőre veszi birtokba az új sportközpontját, ráadásul szeretné megvásárolni a párizsi önkormányzattól a Parc des Princes-t is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik