Vb 2022: Ronaldo kihagyta az edzést – „nélküle is jó a csapat”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 09:35
null
Cristiano Ronaldo (balra) a héten egy edzést kihagyott, kérdéses a játéka Dél-Korea ellen (Fotó: AFP)
Két portugál szakvezető kerül egymással szembe a labdarúgó-vb-n, a portugál–dél-koreai mérkőzésen, igaz, az ázsiaiakat irányító Paulo Bento az eltiltását tölti. Mindeközben nem biztos Cristiano Ronaldo szereplése.

 


A már biztos nyolcaddöntős Portugáliának elegendő egy pont a csoportelsőséghez, míg a dél-koreaiak továbbjutása akkor sem biztos, ha nyernek. Ennek megfelelően az európaiak minden bizonnyal felforgatott kezdővel lépnek pályára, és a kontrákra építenek, az ázsiaiak pedig az eddigieknél nagyobb rizikót vállalnak.

Fernando Santos portugál kapitány ugyan nem erősítette meg, hogy átalakítja a Ghánát és Uruguayt is legyőző alapcsapatát, az biztos, hogy a korábban bordatörést szenvedő Danilo Pereira után az uruguayiak ellen combizomsérülés miatt kidőlő Nuno Mendesről is kénytelen lemondani a torna végéig. A szintén combizomsérüléssel bajlódó Otávio is kihagyja a harmadik csoportmeccset, de az ő felépülésében még bíznak a portugálok. Kérdés, mi lesz Cristiano Ronaldóval, aki a hivatalos indoklás szerint elővigyázatosságból kihagyta a szerdai edzést.

„Ma már edz, meglátjuk, milyen állapotban lesz. Most ötven százalékra mondom a szereplését, de a bevethető játékosok között tartom számon – mondta a kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Az első két meccsünkön is lecseréltem, a csapat jól játszott nélküle is, tehát ha mégsem vethetem be, akkor is van elképzelésünk arról, mi a teendő. Ebben a keretben egy játékosnak sincs bérelt helye.”

Külön érdekességet ad a mérkőzésnek, hogy Dél-Koreát portugál szövetségi kapitány, Paulo Bento irányítja, jóllehet, éppen a saját nemzete elleni meccsen nem ülhet le a kispadra, mert
a Ghána elleni találkozó után reklamálásért kiállította a játékvezető.

„Nem hiszem, hogy ez befolyásolná a mérkőzés alakulását – mondta a találkozót felvezető sajtótájékoztatóján Paulo Bento.Olyan emberek ülnek majd a kispadon, akikkel régóta dolgozom, ők is tudják, mit kell lépni egy-egy helyzetben. Nagyon sokszor az én döntéseimnek az alapját is az ő ötleteik képezik. Csak a stadion bejáratáig lehetek együtt a játékosaimmal, de már azt is megköszönhetem a FIFA-nak, hogy a meccs előtti napokon én edzhettem a csapatot.”

VILÁGBAJNOKSÁG
KATAR CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ – KINEK MI KELL A TOVÁBBJUTÁSHOZ?

H-CSOPORT

PORTUGÁLIA: már továbbjutott, és csak akkor nem lesz csoportelső, ha kikap Dél-Koreától, miközben Ghána győz, és portugál, ghánai összevetésben a gólkülönbség az afrikai csapatnak kedvez.
GHÁNA: biztosan továbbjut, ha legyőzi Uruguayt. A döntetlen akkor lehet elég, (1) ha Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, (2) vagy ha legyőzi, de a szerzett gólok számát tekintve Ghána mögött marad.
URUGUAY:
csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Ghánát, és közben (1) Dél-Korea nem győzi le Portugáliát, (2) vagy úgy nyer Dél-Korea, hogy uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az ázsiai csapatnak kedvez.
DÉL-KOREA: csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Portugáliát, és közben (1) Uruguay legyőzi Ghánát, de uruguayi, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem a dél-amerikai csapatnak kedvez, vagy (2) az Uruguay–Ghána mérkőzés döntetlent hoz, és ghánai, dél-koreai összevetésben a gólkülönbség nem az afrikai csapatnak kedvez (vagyis Dél-Koreának szinte biztos, hogy nem elég az egygólos győzelem a portugálok ellen).

PÉNTEKI PROGRAM
16.00:
Dél-Korea–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ghána–Uruguay – élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Portugália 2 2 5–2 +3 6
2. Ghána 2 1 1 5–5 0 3
3. Dél-Korea 2 1 1 2–3 –1 1
4. Uruguay 2 1 1 0–2 –2 1

 

TOVÁBBJUTÁS A CSOPORTKÖRBŐL

Minden csoportból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
Azonos pontszámmal végző két vagy több csapat között a következő kritériumok rangsorolnak (ebben a sorrendben):
• gólkülönbség
• több szerzett gól
• az egymás elleni mérkőzések(en)
• • szerzett több pont
• • elért jobb gólkülönbség
• • szerzett több gól
• sportszerűségi pontszám a teljes csoportkörben (sárga lap: –1 pont; kiállítás második sárga lappal: –3 pont; azonnali piros lap: –4 pont; sárga lap és azonnali piros lap: –5 pont)
• sorsolás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik