Vágólapra másolva!
Péntek délután az FC Bayern München hivatalosan is menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt. A döntést Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic sportigazgatósági tag hozta meg Herbert Hainer klubelnökkel egyeztetve. Nagelsmann utódja Thomas Tuchel lesz, aki 2025. június 30-ig szóló szerződést írt alá és hétfőn már az első a csapat edzését vezeti.

Mostanra azonban arra a következtetésre jutottunk, hogy a csapatunkban lévő minőség - a tavalyi bajnoki cím ellenére - egyre ritkábban kerül előtérbe. A világbajnokság után kevésbé játszottunk sikeresen és kevésbé vonzóan. A nagy teljesítményingadozások kétségessé tették az idei szezonra, de a jövőre vonatkozó céljainkat is. Ezért cselekedtünk most. Személyesen és a Bayern nevében is szeretnék köszönetet mondani Juliannak és az edzői csapatnak, és mindenkinek sok sikert kívánok a jövőre nézve" – mondta Nagelsman menesztése után Oliver Kahn, a Bayern vezérigazgatója.

Oliver Kahn és Julian Nagelsmann Forrás: AFP/Christof Stache

„Ez volt a legnehezebb döntés a Bayern München elnökségi tagjaként eltöltött időm alatt. Juliannal az első naptól kezdve nyílt, bizalomteljes, baráti kapcsolatot ápoltam. Sajnálom, hogy elválnak útjaink.

Nagyon hálás vagyok Juliannak azért, amit a Bayernért tett, és minden jót kívánok neki" – mondta Hasan Salihamidzic sportigazgató.

A 35 éves Nagelsmann 2021 nyarán érkezett a Bayern Münchenhez, és már az első szezonjában megnyerte a Bundesligát, valamint 2021-ben és 2022-ben a Német Szuperkupát.

A Bayern München közleményéből kiderül, hogy Nagelsmann mellett Dino Toppmöller, Benjamin Glück és Xaver Zembrod segédedzőket is menesztették, vagyis távozik a bajor csapat teljes edző stábja.

Ez pedig azt is jelentheti, hogy a frissen kinevezett Thomas Tuchel hozni fogja Lőw Zsolt másodedzőként az új szakmai stábba.

A 49 éves Thomas Tuchel - Lőw Zsolt másodedzővel együtt - legutóbb a Chelsea alkalmazásában állt. A Chelsea-vel 2021 májusában megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, 2021-ben pedig az év edzőjének választották.

Thomas Tuchel és Lőw Zsolt BL-t nyertek a Chelsea-vel Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Paris St. Germainnel Tuchel 2018/19-ben és 2019/2020-ban francia bajnoki címet, valamint 2020-ban Francia Kupát és Ligakupát nyert. A PSG csapata 2020 augusztusában a lisszaboni Bajnokok Ligája-döntőjébe jutott, ahol kikapott a Bayern Münchentől.

A Bundesligában Tuchel 2009 és 2014 között a Mainz csapatánál dolgozott, majd két évig (2015-2017) a Borussia Dortmund együttesét irányította, amellyel. 2017-ben megnyerte a Német Kupát.