Szoboszlai gólt lőtt a Német Kupa döntőjében, kupagyőztesként távozhat - videó

Horizontal
Leipzig's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai celebrates after scoring the 2-0 goal during the German Cup (DFB Pokal) final football match RB Leipzig v Eintracht Frankfurt in Berlin, Germany, on June 3, 2023. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig Szoboszlai Dominik góljának is köszönhetően megnyerte a 2023-as labdarúgó Német Kupát, miután a döntőben 2-0-ra legyőzte az Eintracht Frankfurt csapatát, és ezzel megvédte címét.

A Lipcse története első nagy trófeáját szerezte meg azzal, hogy az elmúlt szezonban a drámai kupadöntőben büntetőkkel legyőzte a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburgot. A két magyaros csapat ezúttal az elődöntőben találkozott, és a vártnál sokkal simábban, 5-1-re nyertek a lipcseiek, ezzel sorozatban harmadszor jutottak be a kupadöntőbe. A Frankfurt azonban arra készült, hogy a tavalyi Európa-liga-siker után két szezonon belül a második nagy trófeáját gyűjtse be.

A nemzetközi kupaindulás miatt óriási téttel bírt a kupadöntő Oliver Glasner együttese számára, ugyanis kupagyőztesként jövőre ismét az Európa Ligában játszhatnának, ám a vereséggel csak a Konferencia-liga maradna. Ezzel szemben a bombaformában lévő Leipzig magabiztosan várhatta a döntőt, miután az utolsó nyolc bajnokijából hetet megnyert, és ezzel sorozatban ötödik alkalommal biztosította BL-szereplését.

A sérült Gulácsi Pétert nélkülöző lipcseieknél ezúttal is kezdőként kapott bizalmat Willi Orbán és Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai rendkívül hasznosan játszott, a támadásépítés mellett a védekezésből is kivette a részét Forrás: AFP/Odd Andersen

Már a negyedik percben megszerezhette volna a vezetést a Leipzig, Szoboszlai passza után azonban Timo Werner tíz méterről a kapusba rúgta a ziccert. Nem sokat kellett várni a Frankfurt első helyzetére sem, a 16. percben Kolo Muani lépett ki, majd az ötös jobb sarkáról az oldalhálóba bombázott. A folytatásban közönségszórakoztató futball helyett nagy mezőnymunka vette kezdetét, amely mindkét oldalon technikai hibákkal párosult, így kevés helyzet alakult ki.

A játék képe a második félidőben sem változott, a Lipcse birtokolta többet a labdát, de felesleges kockázatot egyik csapat sem akart vállalni. Aztán a 64. percben a születésnapos Mario Götze kapáslövését védte a lipcseiek kapusa. Amikor már úgy tűnt, a Frankfurt a hosszabbítás elkerülése érdekében nagyobb kockázatot vállal, akkor jött az addig semmit sem mutató Christopher Nkunku, és egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést a Leipzignek. A szezon végén távozó francia támadó szezonbeli 23. gólját szerezte.

A gól után sem állt le a Lipcse és a 85. percben Szoboszlai Dominik eldöntötte a kupa sorsát, miután Nkunku passzát az ötös jobb sarkáról a hosszú alsó sarokba lőtte.

Ezzel 1988 után szerzett ismét magyar játékos gólt a Német Kupa döntőjében, akkor Détári Lajos volt eredményes, éppen az Eintracht Frankfurt színeiben.

A hátralévő időben a Frankfurt erejéből a szépítés sem jött össze, így a 80. Német Kupát a Lipcse nyerte, megvédve ezzel címét.

Német Kupa, döntő:
RB Leipzig-Eintracht Frankfurt 2-0 (0-0)
gólszerző: Nkunku (71.), Szoboszlai (85.)