Vágólapra másolva!
Szombat este nyolc órától a berlini Olimpiai Stadionban rendezik a Német Kupa döntőjét, ahol a Gulácsi Péter, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot foglalkoztató RB Leipzig Sallai Roland együttesével, a Freiburggal csap össze. A 2009-ben alapított lipcsei csapat az első trófeáját nyerheti a legmagasabb szinten, míg a Freiburg szintén ez első trófeájára hajt.

Az RB Leipzig remek szezont tudhat maga mögött, pedig a kezdés korántsem volt ennyire biztató. A lipcsei csapat a tavaly nyáron kinevezett Jesse Marsch irányításával kezdte a szezont, azonban az amerikai edzőt december elején kirúgták miután a csapatnak 14 forduló után már hat veresége volt és csak a 11. helyet foglalta el a tabellán. A helyére érkező Domenico Tedesco viszont telitalálatnak bizonyult. A 36 éves szakember teljesen átalakította az RB Leipzig taktikáját, és az eszetlen rohanás helyett egy sokkal stabilabb védekezést épített fel, a csapat pedig elkezdte szállítani az eredményeket. Tedesco irányításával a Lipcse minden sorozatot figyelembe véve 29 meccset játszott le, ezekből 18-at megnyert, hatszor döntetlent játszott és csak ötször kapott ki.

Tedesco győztes pályára állította a Lipcsét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Az RB Leipzig nem mellesleg az utolsó fordulóban odaért a Bajnokok Ligája szereplést érő negyedik helyre, és az Európa-ligában is a legjobb négy közé menetelt, úgyhogy a gyenge kezdés ellenére kijelenthető, hogy jó szezont zárt a csapat, még ha a Bundesligában le is maradt a dobogóról. Persze, a szezonnak az lenne az igazi megkoronázása, ha a 2009-ben alapított lipcsei csapat megnyerné a klub történetének első trófeáját.

- mondta a mérkőzés előtt Gulácsi Péter, a lipcsei csapat kapitánya, aki nem túlzás, hogy klublegendának számít, ugyanis hét évvel ezelőtt érkezett a csapathoz, és a Lipcsei vele harcolta ki a Bundesligába való feljutást.

Gulácsi Péter a Lipcse egyik legrutinosabb játékosa Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

"Nagyszerű érzés ilyen hosszú ideig egy klubnál lenni.

Közben mély barátságok alakultak ki, és szeretnénk közös utunkat egy címmel megkoronázni. A Bundesligában elértük a célunkat. Megszereztük a Bajnokok Ligája-kvalifikációt, szombaton pedig komoly esélyünk lesz a trófeára. Az éhség, hogy végre megnyerjük ezt a trófeát, óriási.

- tette hozzá a lipcsei csapat kapusa, aki az idei szezonban négy meccsen védett a Német Kupában, ebből pedig hármat lehozott bekapott gól nélkül.

A magyar válogatott kapus mellett jó eséllyel ott lesz a pályán a lipcsei csapatban Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is. Orbán 43 meccsen játszott az idei szezonban, ezzel alapember Tedesco csapatában, ráadásul a Bundesliga utolsó fordulójában a 93. percben szerzett gólt a Bielefeld ellen, ezzel pedig bebiztosította a csapat BL-szereplését.

Szoboszlai játékát illetően nem lehet biztosat tudni.

A 20 éves középpályásnak a kialakított helyzeteket figyelembe véve az egyik legjobb a statisztikája egész Európában, azonban nem számít alapembernek a Lipcsében.

Szoboszlai remek szezont zárt Lipcsében Forrás: AFP/Uwe Kraft

Persze, panaszra így sincs oka, hiszen 44 meccsen kapott lehetőséget, és a 10 góljával a negyedik helyen áll a csapat házi góllövőlistáján. Nem mellesleg kilenc gólpasszt is kiosztott, ami figyelemre méltó statisztika egy 21 éves játékostól.

A lipcsei klub története során harmadszor játszhat hazai döntőt: 2019-ben a Bayern Münchennel, tavaly a Borussia Dortmunddal szemben bukott el a gárda.

A Lipcse ellenfele az a Freiburg lesz a döntőben, amely az idei szezonban a Bunesliga meglepetéscsapata volt. Christian Streich csapata az egyik legszórakoztatóbb focist játszotta a bajnokságban, és az utolsó fordulóban még a BL-szereplés kiharcolására is esélye volt. Az ugyan a Leverkusen elleni vereség miatt nem jött össze, de a csapat így is elképesztő szezont futott, egy megnyert trófea pedig megkoronázhatná Streich mester karrierjét, aki több mint tíz év irányítja edzőként a Freiburg együttesét.

A csapat egyik legjobb játékosa a magyar válogatott Sallai Roland, aki az idei szezont minden sorozatot figyelembe véve öt góllal és öt gólpasszal zárta.

Sallai Roland alapember egy Bundesliga élcsapatban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A 24 éves támadó a Freiburg legutóbbi nyolc mérkőzésén kezdőként lépett pályára, így komoly esély van rá, hogy a szombat esti fináléban is ott lesz a kezdő sípszó pillanatában a pályán.

"Ő mindig is egy nagyon jó játékos volt, de sokat tanult és fejlődött nálunk"

- mondta a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Klemens Hartenbach, a története első Német Kupa-döntőjére készülő, a bajnokságot a hatodik helyen befejező Freiburg sportigazgatója.

Hartenbach úgy fogalmazott, hogy Sallai korábban "valamelyest még szilaj" volt, de ezen a téren is sokat változott.

- nyilatkozta.

Ami az esélyeket illeti: az idei szezonban a két csapat mindkét egymás elleni mérkőzésén 1-1-es döntetlen született, a bajnokságban a Lipcse pedig csak három pontot vert rá a Freiburgra, úgyhogy komoly különbség nincs a két csapat között.

Magyar szempontból kiemelt találkozó lesz, ugyanis a sorozat 1935 óta íródó történetében még nem volt olyan finálé, amelyben mindkét csapatban szerepelt volna magyar játékos.