Peák Barnabás csapattársa nyerte a Giro eddigi legkegyetlenebb szakaszát - videó

cycling TOPSHOTS Horizontal
Team Wanty's Czech rider Jan Hirt celebrates as he crosses the finish line to win the 16th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 177 kilometers from Salo' to Aprica, on May 24, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Jan Hirt nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, amelyen Richard Carapaz megtartotta első helyét az összetettben.

A hétfői szünnap után kedden az idei olasz körverseny egyik legnehezebb etapja, a Saló és Aprica közötti 202 kilométeres táv várt a mezőnyre 5250 méter szintkülönbséggel és három első kategóriás - valamint egy kategorizálatlan - heggyel, másodikként a legendás Mortirolóval.

A nehézség ellenére nagy iramban zúdult neki a mezőny a szakasznak, több mint húszfős szökevénycsoport lépett el rendkívül erős versenyzőkkel, az élbolyban rövid ideig ott volt Valter Attila (Groupama-FDJ) is. Csapattársa, Arnaud Demare a nap végén nem kis nehézségek árán tarthatta meg a ciklámenszínű trikót.

A sportág ikonikus hegye, a Mortirolo erőteljesen megrostálta a bolyokat, az esélyesek csoportjában az Ineos Grenadierstől az Astana Qazaqstan vette át a vezetést, és a rivális csapatok segítői közül ki is szórtak néhányat, Valter is ekkor szakadt le a csoportról.

A csúcson pedig a csapat kapitánya, Vincenzo Nibali állt a boly élére, hibára késztetve riválisait a technikás lejtmenetben. A legrosszabbul az összetettben egy perc hátránnyal ötödik Domenico Pozzovivo, Peák Barnabás csapattársa (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) járt, aki bukott az ereszkedés során, s később az utolsó emelkedőn már nem is tudott a legjobbakkal együtt haladni.

A kategorizálatlan emelkedőn az esélyesek csoportjában az összetett sikerért hajtó Mikel Landa csapata, a Bahrain Victorious állt az élre, miközben az élbolyban hatan maradtak.

A záró emelkedő alján az idén az Etnán már diadalmaskodó német Lennard Kämna indított jó érzékkel, ám a holland Thymen Arensman és a cseh Jan Hirt a kaptató második felére utolérte, leszakítva a 42 esztendős spanyol Alejandro Valverdét.

Az összetettért harcolók csoportjában a Bahrain tempója Pozzovivót szakította le, majd a csapat két erős embere, Landa és Pello Bibao ütközött össze és dőlt el, ám visszaálltak a csoport élére, ekkor sorra leszakadtak a riválisok, köztük Joao Almeida is.

A záró lejtmenetre a nedves aszfalton Hirt indult meg elsőként, és előnyéből meg is őrzött néhány másodpercet. Így csapata idei második szakaszsikerét érte el, egyben ötödik cseh bringásként nyert etapot az olasz körversenyen.

Jan, te csodás, csodás fickó - írta ki Twitter-oldalára Peák Barnabás a befutó után:

A második helyet Arensman szerezte meg, a harmadik helyért - és a vele járó négy másodperc jóváírásért - zajló sprintben pedig Jay Hindley bizonyult leggyorsabbnak. Így három másodpercre csökkentette hátrányát a rózsaszín trikós Richard Carapaz mögött. Almeida 14 másodperccel mögöttük ért célba.

A magyarok közül Valter 33 és fél, Fetter Erik (EOLO-Kometa) 44 és fél, míg Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) bő 48 percet kapott.

Eredmények:
16. szakasz, Saló-Aprica, 202 km:
1. Jan Hirt (cseh, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:40:45 óra
2. Thymen Arensman (holland, DSM) 7 másodperc hátrány
3. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:24 perc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) azonos idővel
5. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) a. i.
6. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) a. i.
7. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 1:38 p h.
8. Joao Almeida (portugál, UAE) azonos idővel
...12. Domenico Pozzovivo (olasz, (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 4:11 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Carapaz 68:49:06 óra
2. Hindley 3 másodperc hátrány
3. Almeida 44 mp h.
4. Landa 59 mp h.

Szerdán a Ponte di Legno és Lavarone közötti 168 kilométer megtétele vár mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.