Southgate szerint kínos dolog zárt kapuk mögött játszani

vb-selejtező, labdarúgó, válogatott labdarúgás, futball, Magyarország, Anglia, 2021.10.12.
England's manager Gareth Southgate watches his players from the touchline during the FIFA World Cup 2022 qualifying match between England and Hungary at Wembley Stadium in London on October 12, 2021. (Photo by Ben STANSALL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Gareth Southgate, az Európa-bajnoki ezüstérmes angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint kínos dolog egy nemzeti együttes számára, ha szankciók miatt zárt kapuk mögött kényszerül játszani.

A szakember felhívta a szurkolók figyelmét arra, hogy a stadionokban sportszerűen, a szabályokat figyelembe véve viselkedjenek.

"Sárga lapos figyelmeztetésben részesültünk, és ezzel kínos helyzetbe kerültünk, mert hazai meccsen kell zárt kapuk mögött játszanunk" - utalt Southgate az európai szövetség (UEFA) egy plusz egy mérkőzésre szóló büntetésére, amely június 11-én, az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-találkozón lép életbe.

Az angolokat a tavalyi Eb-döntőben történt szurkolói atrocitások miatt szankcionálták két zárt kapus hazai UEFA-találkozóra, amelyekből a másodikat két évre felfüggesztettek. A kontinensbajnokság londoni fináléjában szintén az olaszokkal találkoztak.

Gareth Southgate szerint mindent meg kell tenni, hogy többet ez ne forduljon elő Forrás: AFP/Ben Stansall

Southgate kiemelte: továbbra is szeretnének nagyobb sportági eseményeket vendégül látni - idén júliusban 16 csapatos női Európa-bajnokságnak ad otthont Anglia -, de az ilyen esetek, valamint klubszinten a bajnoki hajrában történt több hasonló rendbontás nagymértékben csökkenti rendezési esélyeiket.

Hozzátette: amikor külföldön fordul elő ilyen eset, akkor hajlamosak úgy tekinteni rá, hogy az másvalaki problémája, amivel az adott országnak kell foglalkoznia. Ezúttal viszont ez az ország most Anglia.

"Egyértelmű a futballban élők felelőssége, mert amikor a közvetlen környezetünkben találkozunk ilyenekkel, akkor minden tőlünk telhetőt el kell követnünk annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg. Ez egy tágabb probléma, amely tükrözi az országunkat" - nyilatkozta. Az 51 éves edző hangsúlyozta: a sportág nem akar visszatérni abba a korszakba, amikor a lelátókat kerítések és rácsok választották el a küzdőtértől.

Az angol válogatott az NL első osztályának nyitófordulójában Budapesten lép pályára jövő szombaton, szintén nézők nélküli találkozón.