Jégkorong BL: a címvédővel került egy csoportba a Fehérvár

H. Á., K. G.H. Á., K. G.
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 16:46
null
A trófea
A Finnországban zajló elit-jégkorong-vb pihenőnapján a torna fő helyszínén, Tamperében elkészítették a jégkorong Bajnokok Ligája (CHL) 2022–23-as idényének sorsolását, amelynek – első magyar csapatként – résztvevője az osztrák bázisú nemzetközi jégkorongbajnokságban (ICEHL) szereplő Fehérvár AV19. A sorsoláson nehéznek nevezhető csoportba került a magyar együttes, hiszen a címvédő svéd Rögle mellett a svájci Zürich Lions és a szintén újonc lengyel GKS Katowice került a D-csoportba a fehérváriak mellé.
VÉLEMÉNYEK

Szélig Viktor, a klub általános igazgatója: „Nagyon érdekes volt első alkalommal itt ülni ezen az eseményen, bármilyen csoportba sorsoltak volna minket, mindenképp óriási élmény lett volna. Így, hogy a tavalyi bajnok, a Zürich és a Katowice került velünk egy csoportba, rendkívül izgatott vagyok és nagyon várom, hogy elkezdődjön a csoportkör! Ez egy rendkívül barátságot, segítőkész közeg, épp most találkozunk majd az ellenfeleink képviselőivel, de biztos vagyok benne, hogy nagyon jól tudunk majd együttműködni.”

Gál Péter Pál klubelnök: „Első éves Bajnokok Ligája-résztvevőként már az is óriási, hogy aktív részesei voltunk ennek a sorsolásnak és személy szerint bármilyen csoportbeosztással kiegyeztem volna. Azt előre elmondhatjuk, hogy fantasztikus mérkőzések várnak ránk a csoportkörben. Örülök annak, hogy ha már svéd csapatot rendelt mellénk a sors, akkor az már rögtön a regnáló bajnok Rögle, nagyszerű lesz, extra motivációt jelent ez a csapat számára amellett, hogy ez az együttes látogat majd Székesfehérvárra. A Zürich szintén a nagy múltú és kiváló svájci csapatok körébe tartozik, a Katowice személyében pedig a lengyel bajnokot üdvözölhetjük az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, mivel úgy készülünk, hogy a Bajnokok Ligája-mérkőzéseinket otthonunkban, a fehérvári Ördögkatlanban fogjuk játszani.”

Hári János csapatkapitány: „Én személy szerint a svédek közül a Färjestadnak jobban örültem volna, hiszen ott játszottam fiatal koromban, és a feleségem is onnan származik, de természetesen így is izgatott vagyok. Nagyszerű csapatokat kaptunk, ez a magyar hokinak és a Fehérvárnak is csak előnyére válhat. Ez gyakorlatilag jutalomjáték az előző, nagyszerű szezonunk után – szeretnénk nagyon jó meccseket vívni!”

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a jégkorong Bajnokok Ligáját, amelyben első alkalommal szerepel magyar csapat a Fehérvár AV19 révén, köszönhetően annak, hogy az előző idény alapszakaszát a harmadik helyen zárta az osztrák ligában. Az együttes ezt követően bejutott a rájátszás döntőjébe, amelyben az alapszakaszt is megnyerő RB Salzburggal szemben maradt alul.

A Tamperében rendezett sorsolást a CHL elnöke, Peter Zahner és a vezérigazgató Martin Baumann vezényelte le, nekik két korábbi kiváló NHL-es finn jégkoronglegenda, Olli Jokinen és Sami Kapanen segédkezett, akik az urnákból nem golyókat, hanem korongokat húztak ki, s azokat szétnyitva mutatták a csapatok logóit.

A sorsolást a 4-es kalappal kezdték, majd a Volánt a 3. kalapból negyediknek húzta elő Olli Jokinen, azaz a D-csoportba kapott besorolást, amelyben már ott volt a lengyel GKS Katowice. A második kalapból a ZSC Zürich Lions logója akadt Sami Kapanen kezébe negyediknek, amely így szintén a D-csoportba jutott. A legerősebb klubokat tartalmazó kalapból először a Red Bull Salzburg került elő negyedikként, ám egy ligából két csapat nem szerepelhet egy négyesben, ezért az energiaitalosok mentek az E-csoport élére, a Volánnak pedig új korongot húzott Peter Zahner a CHL elnöke. Nem mondhatjuk, hogy jól járt a cserével a fehérvári csapat, mert a sorozatot az előző idényben újoncként megnyerő címvédő, a svéd Rögle érkezett negyedikként...

Még egy magyar érdekeltség volt a sorsolásnál, hiszen az Ilves Tamperében játszik Sebők Balázs. A magyar válogatott csatár csapata az E-csoportba került a fentebb említett Red Bull Salzburg, a svájci Fribourg-Gottéron és a norvég Stravanger Oilers társaságában.

A Bajnokok Ligája csoportküzdelmei szeptember 1-jén kezdődnek, s október 12-én már véget is érnek, az oda-vissza vágós kieséses szakasz november 15-én kezdődik, s február 18-án ér véget az egymeccses döntővel.

A csoportbeosztás (Fotó: championshockeyleague.com)
A csoportbeosztás (Fotó: championshockeyleague.com)

JÉGKORONG BL
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT

Lulea Hockey (SWE3), Jukurit Mikkeli (FIN2), Sparta Prague (CZE3), Aalborg Pirates (DEN1)

B-CSOPORT
EV Zug (SUI1), Grizzlys Wolfsburg (GER3), TPS Turku (FIN4), Olimpija Ljubljana (SLO1)

C-CSOPORT
Tappara Tampere (FIN1), Red Bull München (GER2), Rapperswil-Jona Lakers (SUI4), Slovan Bratislava (SVK1)

D-CSOPORT
Rögle Ängelholm (SWE1), ZSC Lions Zürich (SUI3), Fehérvár AV19 (ICE3), GKS Katowice (POL1)

E-CSOPORT
Red Bull Salzburg (ICE1), Fribourg-Gottéron (SUI2), Ilves Tampere (FIN3), Stavanger Oilers (NOR1)

F-CSOPORT
Färjestad Karlstad (SWE2), Villach SV (ICE2), Straubing Tigers (GER4), Comarch Cracovia (POL2)

G-CSOPORT
Eisbären Berlin (GER1), Mountfield HK (CZE2), Frölunda Göteborg (SWE5), Grenoble (FRA1)

H-CSOPORT
Ocelári Trinec (CZE1), Skelleftea AIK (SWE4), HC Davos (SUI5), Belfast Giants (UK1)

A kupasorozat legsikeresebb klubjai svédek: a Frölunda HC négyszer, a Lulea HF és a címvédő Rögle BK egyszer diadalmaskodott – a hetedik sikert az egyetlen nem svéd győztes, a finn JYP aratta 2018-ban.

A SORSOLÁS

A sorsolás szabályai szerint a 32 csapatot négy kalapból nyolc négycsapatos csoportra sorsolják. A négy kalapba a liga besorolása, a CHL-rangsorrend és a saját bajnokságban elért helyezés alapján kerülnek a résztvevők.

A KALAPBEOSZTÁS
1. KALAP 2. KALAP 3. KALAP 4. KALAP
Rögle Ängelholm (SWE1) Fribourg-Gottéron (SUI2) Ilves Tampere (FIN3) Belfast Giants (UK1)
Färjestad Karlstad (SWE2) Red Bull München (GER2) Sparta Prague (CZE3) Grenoble (FRA1)
EV Zug (SUI1) Jukurit Mikkeli (FIN2) Fehérvár AV19 (ICE3) Slovan Bratislava (SVK1)
Eisbären Berlin (GER1) Mountfield HK (CZE2) Frölunda Göteborg (SWE5) Stavanger Oilers (NOR1)
Tappara Tampere (FIN1) Villach SV (ICE2) Rapperswil-Jona Lakers (SUI4) GKS Katowice (POL1)
Ocelári Trinec (CZE1) Skelleftea AIK (SWE4) Straubing Tigers (GER4) Aalborg Pirates (DEN1)
Red Bull Salzburg (ICE1) ZSC Lions Zurich (SUI3) TPS Turku (FIN4) Olimpija Ljubljana (SLO1)
Lulea Hockey (SWE3) Grizzlys Wolfsburg (GER3) HC Davos (SUI5) Comarch Cracovia (POL2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik