Válogatott: „Aki azt mondta volna, hogy 7 pontunk lesz, a pszichiátriára küldöm”

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 16:32
null
Marco Rossi most a családjának szenteli az idejét (Fotó: Szabó Miklós)
Habár hivatalosan már a szabadságát tölti Marco Rossi, a csodálatos Nemzetek Ligája-szereplés (a magyar válogatott négy fordulót követően vezeti csoportját Németország, Olaszország és Anglia előtt) miatt továbbra is óriási a médiaérdeklődés felé. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ezért úgy döntött, péntek kora délután online sajtóbeszélgetést szervez a szövetségi kapitánnyal, aki miután válaszolt a kérdésekre, nyugodtan töltheti megérdemelt pihenőjét.

 

„A következő hetekben Olaszországban tartózkodom, ilyenkor a családomra szentelem az időt – válaszolta lapunk kérdésére Marco Rossi. Az év nagy részében külön töltjük egymástól az időt, a feleségem velem van Magyarországon, a fiam és a lányom Olaszországban. Most végre összejövünk, ünnepelünk, jól érezzük magunkat, és ha vége a kikapcsolódásnak, július folyamán feltöltődve térek vissza a munkához. A magyar klubcsapatok és a játékosok teljesítményét persze folyamatosan követem, meglepődtem például a Ferencváros vereségén a Sepsi OSK ellen, még ha nem is a legjobb összeállításban álltak fel a zöld-fehérek. A Bajnokok Ligájában ugyanakkor, remélem, minél tovább jut a csapat, ahogy a többi kuparésztvevőnek is szurkolok.”

A beszélgetésen szóba került, hogy a magyar labdarúgás nagy mértékben élvezi a politikai közeg támogatását, amivel kapcsolatban Marco Rossi megjegyezte, ez a világ legtöbb országában hasonlóan működik, ahol kiemelt szerepet tölt be a futball. Hozzátette továbbá, hogy Magyarországon a közelmúlt fejlesztései miatt az infrastruktúra és a technológia is maximálisan adva van a kiemelkedő eredmények eléréséhez.

„Szerencsés helyzetben vannak a klubok, és mi is a válogatottnál, mivel Telkiben kiváló körülményeket biztosít a munkához a szövetség. Ilyen jó Nemzetek Ligája-szereplésre ugyanakkor reálisan nézve én sem számítottam; aki előzetesen megmondta volna, hogy négy fordulót követően hét pontunk lesz, azt a pszichiátriára küldöm. Az őszi mérkőzések előtt is óvatos vagyok, mivel benne van a pakliban, hogy Olaszországtól és Németországtól is vereséget szenvedünk, és akár ki is eshetünk, viszont jó tudni, hogy reális esélyt harcoltunk ki magunknak arra, hogy az A-ligában maradjunk.”

A válogatott futballistái közül is kitért néhányra a szövetségi kapitány. Dibusz Dénesről azt mondta, Gulácsi Péterhez hasonló teljesítménye képes annak ellenére, hogy nem a Bundesligában futballozik, Pászka Lórándtól, a DAC-ban és más külföldi klubokban játszó légiósoktól azt várja el, hogy stabilan jól teljesítsenek, Ádám Martinnak pedig olyan új klubot kívánt, ha a nyáron elhagyja a Paksot, ahol jelentős mértékben fejleszteni tudja az erőnlétét.

„Elsősorban olyan futballistákat keresünk a válogatottba, akik magas intenzitással képesek kilencven percet végigjátszani, és Ádám Martin is egyetértett velem abban, hogy ebben a tekintetben fejlődnie kell. Az ő példája is jól mutatja ugyanakkor, hogy nem feltétlenül az számít, ki mennyit játszik a válogatottban, hanem hogy amikor pályára kerül, a rendelkezésére álló idő alatt mit tesz le az asztalra. A cserék fordítani tudnak a játék menetén, új lendületet adnak a csapatnak, és Ádám Martin Anglia elleni teljesítménye kiváló példája volt ennek.”

Marco Rossi elárulta, hogy a Nemzetek Ligájában elért bravúros eredmények után sok megkeresést kapott más kluboktól, olyan válogatott is érdeklődött iránta, amely előkelőbb helyet foglal el a világranglistán a magyar nemzeti csapatnál. Azonban a megkeresések bármennyire is jólesnek neki, nem tervez váltást.

„Az egyetlen ország, ahonnan az édesanyámon és a többi családtagomon kívül senki nem keresett még, az éppen Olaszország – jegyezte meg nevetve Marco Rossi. – A szövetséggel nyíltan megbeszélek mindent, ha egyszer valami történik, arról első kézből értesülni fognak, de hűséges típus vagyok, és jelenleg nagyon jól érzem magam Magyarországon.”

A szövetségi kapitány kitért még az U21-es válogatottra, és cáfolta azt a felröppenő hírt, miszerint átvenné a csapat irányítását Gera Zoltántól. Kiemelte, hogy a szövetségi edző pályafutása szempontjából értékes tapasztalatokat szerez jelenleg a fiatalokkal, és az utánpótlás-válogatottnál az eredményeknél is fontosabbnak tartja, hogy játékosokat adjon fel az A-válogatottba, aminek a tekintetében nagyon jól teljesít. Végezetül azt is elárulta, miben rejlik a mostani nemzeti együttes ereje.

„Az egységben. Ha nyerünk, ha döntetlent játszunk, ha veszítünk, összetartunk. Nem vagyok varázsló, a futballisták kemény munkája, odaadása és eltökéltsége nélkül nem lehetett volna olyan eredményeket elérni, amit az utóbbi időszakban mutatott a csapat. Reméljük, a világranglista 37. pozíciójánál kerülünk mi még feljebb is!”

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia 4 2 2 1–6 –5 2

1. FORDULÓ
Június 4., szombat
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Olaszország–Németország 1–1

2. FORDULÓ
Június 7., kedd
Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Németország–Anglia 1–1

3. FORDULÓ
Június 11., szombat
MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Anglia–Olaszország 0–0

4. FORDULÓ
Június 14., kedd
Anglia–Magyarország 0–4
Németország–Olaszország 5–2

5. FORDULÓ
Szeptember 23., péntek
20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
20.45: Olaszország–Anglia

6. FORDULÓ
Szeptember 26., hétfő
20.45:
MAGYARORSZÁG–Olaszország
20.45: Anglia–Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik