A 3. negyedben leráztuk Kanadát, csoportmásodikok női pólósaink

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 20:50
A magyar női vízilabda-válogatott 11–7-re legyőzte Kanadát a budapesti vizes világbajnokságon, így a csoportkör utolsó meccsét megnyerve másodikként jutott tovább az A jelű négyesből. A mieinkre így Argentína vár a legjobb nyolc közé jutásért.
Máté Zsuzsanna (5) is megküzdött a kanadai védelemmel (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Máté Zsuzsanna (5) is megküzdött a kanadai védelemmel (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
NŐK

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–KANADA 11–7
(2–1, 3–3, 4–0, 2–3)
Hajós uszoda, 5500 néző. V: Zwart (holland), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – SZILÁGYI D. 2, KESZTHELYI-NAGY 3, Máté Zs., Parkes, Gurisatti 2, Vályi V. 1.Csere: Rybanska 1, Faragó K., Garda, LEIMETER 2, Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KANADA: GAUDREAULT – Crevier 2, La Roche, McKee, E. Wright, MCKELVEY 3, Christmas 1.Csere: Sohi, Bakoc 1, Paul. Szövetségi kapitány: David Paradelo
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 7/2
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Crevier (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila: –
A kanadai csapat többször, így az olaszok ellen is megmutatta, hogy mennyire erős és mennyire nehéz ellene vízilabdázni. Elöl és hátul is sokkal jobban játszottunk, mint szerdán – nem mondom, hogy tudatosan történt így, mert szerdán is szerettünk volna nyerni. Megszoktuk a játékvezetést is, jobban alkalmazkodtunk ahhoz a felfogáshoz, ami ezen a tornán jellemző lesz. A folytatásban Argentína nem lehet akadály, nem futballban játszunk ellene, már az ausztrálok elleni negyeddöntőre készülünk.
David Paradelo: – A harmadik negyedben rossz döntéseket hoztunk támadásban, ezzel lehetőséget adtunk a magyaroknak a lefordulásra. Az ellenfél nagyon agresszívan támadta a kapunkat, amire nem tudtunk reagálni. Miután nagy lett különbség, visszajöttünk a meccsbe, mi sosem adjuk fel, többek között erre is építhetünk a folytatásban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Javítani kell – adta ki a jelszót Bíró Attila szövetségi kapitány az olaszoktól elszenvedett egygólos vereség után, játékosai pedig ennek megfelelően hatalmas elszántsággal ugrottak medencébe a kanadaiak elleni utolsó csoportmeccsükön.

Az első félidő kísértetiesen emlékeztetett az olaszok elleni csoportrangadóra: a mieink jól védekeztek, és erre alapozva rendre vezettek egy-két góllal, ráadásul a nagyszünetben is ugyanúgy egyetlen találat választotta el a feleket, mint két nappal korábban. Ezzel egyébként a kanadaiak lehettek elégedettebbek, akik kizárólag azért tudtak a magyar válogatott nyomában maradni, mert játékosaink kicsit pontatlanul lőttek és passzoltak. Az ugyanakkor biztató volt, hogy a lehetőségeket legalább sikerült kidolgozni, na meg az sem tűnt hátránynak, hogy a kanadaiak balkezese, Kyra Christmas gyorsan begyűjtött két hibával ücsörgött a padon.

Bíztunk benne, hogy a harmadik negyedben nem ugyanúgy folytatódik a mérkőzés, mint szerdán, ugyanis akkor abban a periódusban fordítottak az olaszok. Nos, nem úgy folytatódott. Előbb Keszthelyi-Nagy Rita vágott be egy emberelőnyt, majd Szilágyi Dorottya talált be akcióból, szinte ugyanonnan. Újabb magyar fór és újabb magyar gól következett, ismét a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy volt eredményes. Pillanatok alatt lett 5–4-ről 8–4, David Paradelo el is lőtte az első időkérését, ugyanis a térfélcsere után csak egy csapat tartózkodott a medencében, és az nem az övé volt. Magyari Alda azonban ismét védett, és amikor ismét emberelőnybe került a magyar együttes, Bíró Attila is időt kért, érezte tudniillik, hogy végleg meg lehet roppantani az ellenfelet. A hatalmasat játszó Keszthelyi-Nagy belőtte saját maga negyedik gólját, 9–4-nél pedig minden lényeges kérdés eldőlt – másfél negyeddel a találkozó vége előtt.

Az utolsó nyolc percet Vályi Vanda gólja nyitotta, majd a mieink a jelentős előny tudatában némileg visszavettek, a kanadaiak ezt kihasználva megtörték a tizenkét perces gólcsendjüket. Mi több, sorozatban háromszor betaláltak, de ez már nem osztott, nem szorzott. Bíró Attila azért pedagógiai jelleggel időt kért egy fórnál, Leimeter Dóra pedig lehűtötte a kanadaiak kedélyét.

A magyar válogatott 11–7-re győzött, ezzel megszerezte a csoport második helyét, ami azért volt fontos, hogy ha már az első hely elúszott is, és muszáj nyolcaddöntőt játszani, akkor legalább verhető ellenfél következzen.

Az következik: vasárnap 18.30-kor a gyengécske argentinokkal találkozik Bíró Attila együttese, és már azt is tudjuk, hogy a negyeddöntőben az ausztrálok következnek. A feltételes módot nyugodtan elhagyhatjuk, mert kizárt, hogy az argentinok akár csak megszorítsák a mieinket.

Gurisatti Gréta értékelése

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország32
1
48–21+275
2. MAGYARORSZÁG3
2

1
55–21+344
3. Kanada
3111
36–20
+16
3
4. Kolumbia3311–88–770


PERCRŐL PERCRE

32. perc: Keszthelyi-Nagy még ejt egyet, a kapufán csattan a labda. VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, NYERT A MAGYAR VÁLOGATOTT, ÉS CSOPORTMÁSODIKKÉNT ARGENTÍNA ELLEN JÁTSZIK MAJD A NYOLC KÖZÉ JUTÁSÉRT!

30. perc: ott van, jól van! Leimeter lő gólt a jobb szélről, nagyon kellett ez a gól. 11–7

30. perc: magyar időkérés a végére.

30. perc:
újabb kanadai gól, újabb McKelvey-találat. 10–7

29. perc:
gyorsan ki is használja emberelőnyét Kanada, McKelvey lövi be. 10–6

29. perc: Paradelo másodszor is időt kér.

27. perc: Christmas
lő hatalmas gólt a bal felsőbe, ez az első kanadai találat a második félidőben. 10–5

26. perc:
McKelvey lemarad, kiállítás nélkül is emberelőnyben támadhatunk. Vályi Vanda egyedül marad, és ha már nála van a labda, belövi a kapuba. 10–4

25. perc: MEGKEZDŐDIK AZ UTOLSÓ NEGYED,
ismét miénk az első támadás lehetősége.

24. perc:
Faragót kiküldik, de így is remekül védekezik a magyar válogatott, La Roche lövése elakad Gurisatti blokkjában. VÉGE A HARMADIK NEGYEDNEK!

23. perc:
Christmas kísérletét Magyari magabiztosan védi.

21. perc:
Leimeter kiállítása után kiválóan védekezünk, de támadásban Keszthelyi-Nagy és Rybanska összjátéka most nem tökéletes. Jöhet Kanada.

20. perc:
folytatódik a parádés harmadik negyed, kihasználjuk az emberelőnyt, ismét Keszthelyi-Nagy lő a kapu bal oldalába! 9–4

20. perc:
Magyari Alda is bemutat egy védést, emberelőnybe kerülünk támadásban. Bíró Attila időt kér.

19. perc: időt is kér David Paradelo,
a kanadaiak szövetségi kapitánya.

19. perc:
most kíméletlen a magyar válogatott, Keszthelyi-Nagy pattintott lövése is utat talál a kanadai kapuba! 8–4

18. perc: Szilágyi
egyedül érkezik meg a kanadai kapu elé, Keszthelyi-Nagy passza után egyből be is talál! 7–4

18. perc:
emberelőnybe kerülünk, Keszthelyi-Nagy Rita lő középről a kapu bal oldalába! 6–4

17. perc: KEZDJÜK IS A MÁSODIK FÉLIDŐT!
Vályi Vanda megint szélvészgyors, mi támadhatunk elsőként.

16. perc:
La Roche lövését Magyari védi a félidő legvégén. Továbbra is egy gól a magyar előny, VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

16. perc:
már szinte azt hihettük, hogy kivédekeztük a kanadai támadást, erre Crevier ejt egy gyönyörű gólt… 5–4.

14. perc:
a videózás után a játékvezető megadja Leimeter gólját! 5–3

14. perc:
Leimeter távoli lövése a kapufáról lepattan, kérdés, hogy bent volt-e. Videóznak.

13. perc:
most potyognak a gólok, Crevier sajnos egyből válaszol, 4–3.

12. perc:
mi is tudunk ám gólt lőni centerből! Rybanska találja meg remekül a helyet. 4–2

11. perc:
sajnos egyből válaszol Kanada, centerben McKelvey talál be, miután lefordul az emberéről. 3–2

10. perc:
Sohi újabb kapufája után visszaúszás közben kiküldik Wrightot, Gurisatti a bal szélről büntet! 3–1

10. perc:
Sohi ejtése a kapufán csattan, a túloldalon létszámfölényben támadhatunk, de Vályi jobbról leadott pattintott lövése elkerüli a kaput.

9. perc: KEZDŐDIK A MÁSODIK NEGYED!
Vályi révén újra miénk az első támadás lehetősége a ráúszás után, de sem mi, sem a vendégek nem tudnak betalálni az első akcióból.

8. perc:
tizenhárom másodpercünk marad a negyed végére, Rybanska lövését Gaudreault védi. 2–1-es vezetéssel indítjuk a meccset, VÉGE AZ ELSŐ JÁTÉKRÉSZNEK!

6. perc:
Faragó után Szilágyit is kiállítják, kettős emberelőnyből Bakoc talál be. 2–1

5. perc:
Mahieu-t küldik ki elsőként a magyar csapatból, de Magyari Alda védése után újra támadhatunk. Keszthelyi-Nagy lövését Gaudreault fogja.

4. perc: Erről van szó!
Gyorsan felvisszük a labdát, a kanadai védelemnek nincs ideje rendeződni. Ezt ki is használjuk, a bal szélről Gurisatti talál be. 2–0

3. perc:
Keszthelyi-Nagy Rita helyzeti előnyből indul, viszi is a labdát a kapura. A kanadai szabálytalanságnak büntető a vége, Szilágyi góljával vezet Magyarország! 1–0

3. perc:
Vályi veszi célba ejtésből a jobb felső sarkot, de sajnos nem találja el a kaput.

1. perc: KEZDÜNK!
Fehér sapkában a mieink, feketében a kanadaiak. Vályi Vanda elhozza a ráúszást, Gurisatti első lövése a kapufán csattan.

ELŐZMÉNYEK


Nem történt tragédia azzal, hogy női vízilabda-válogatottunk 10–9-re elveszítette az olaszok elleni csoportrangadót, hiszen a lényeges kérdések a világbajnokság második hetében dőlnek el. Az mindenesetre biztató jel, hogy a játékosok mérgesek voltak a mérkőzés után, nem pedig szomorúak... Az egygólos vereség következménye, hogy elúszott a csoport első helye és a vele járó pihenőnap, a mieinknek biztosan játszaniuk kell már a nyolc közé jutásért is.

„Úgy látszik, nekünk nem kell a könnyebb út... Többször voltunk már olyan helyzetben, hogy kikaptunk egy csoportmeccsen, aztán a végén mégis örülhettünk – vont párhuzamot a tavalyi olimpiai kvalifikációs tornával és a világligadöntővel Gurisatti Gréta, a magyar válogatott balszélsője. – Megtanultuk, ha jön egy pofon, az még jót is tehet, mert minden a helyére kerülhet tőle, egyben felrázhatja a csapatot. Nyerni szerettünk volna, mindent meg is tettünk érte. Nem feltétlenül baj, hogy nem lesz pihenőnapunk, hanem játékban maradunk, de ez majd vasárnap derül ki. Kanada ellen mindenképpen nyerni akarunk!”

Bíró Attila szövetségi kapitány pénteken sem számít könnyebb mérkőzésre, javuló játékra és győzelemre azonban igen.

„Mindenképpen fejlődnie kell a csapatnak a második hétre, de először is péntekre, hogy megnyerjünk egy nehéz meccset – jelentette ki a kapitány. – Semmivel sem lesz könnyebb a kanadaiak elleni mérkőzés, mint az olaszok elleni volt, hasonlóan erős csapat, csak éppen más taktikával és szerkezettel játszik.”

A Kanada elleni mérkőzésnek az is a tétje, hogy ha a mieink győznek és másodikként végeznek a csoportban, a gyengécske argentinokkal játszanak a nyolc közé jutásért, ellenkező esetben viszont máris a jóval erősebb hollandok következnének…

A kanadaiak az eddigi összes világbajnokságra kijutottak, s bár aranyérmük még nincsen, hatszor is ott voltak a legjobb négy között. Legutóbb öt éve, Budapesten játszhattak elődöntőt, miután 6–4-re legyőzték a mieinket, Monika Eggens azon a mérkőzésen öt gólt szerzett. A 31 éves klasszis ezúttal kihagyja a világbajnokságot, távollétében a tokiói olimpia legeredményesebb kanadai játékosa, Kyra Christmas léphet elő vezérré, az Olympiakosz balkezese rendkívül sikeres klubidény után érkezett meg a válogatotthoz.

Kanada másfél évtized után térne vissza a szűk világelitbe, a játékosok többsége ugyanis Európában vagy az észak-amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA) pallérozódik. Némi meglepetésre két forduló után a kanadai válogatott vezeti az A-csoportot, miután az olaszok elleni döntetlen után fölényes győzelmet aratott Kolumbia felett. A magyar csapat ellen nem a juharleveleseknek áll a zászló, a legutóbbi tíz egymás elleni mérkőzésből hatot a mieink, négyet a kanadaiak nyertek meg, négygólosnál nagyobb különbség egyszer sem volt a felek között.

MINIINTERJÚ SZILÁGYI DOROTTYÁVAL, A MAGYAR VÁLOGATOTT BALSZÉLSŐJÉVEL

– Két ellentétes félidőt játszottak az olaszokkal – mi történt a nagyszünet után?
– Különösebb fordulópontot nem tudnék mondani, meccs közben az eredményjelzőre is ritkán nézek fel, az csak elvonná a figyelmemet a játéktól. A harmadik negyedben kapkodóvá váltunk, sokszor nem találtuk meg az üres embert, emberelőnyben is türelmetlenek voltunk. A hibák nem tettek jót az önbizalmunknak, a végén már úgy éreztem, hogy túlgondoljuk a helyzeteket, hiányzott a bátorság és a kreativitás is.

– Nagy baj azért nincs, de a csoportelsőség elúszott, így vasárnap játszaniuk kell a nyolc közé kerülésért.
– Össze kell szednünk magunkat, mert sokkal több van bennünk annál, mint amit az olaszok ellen mutattunk. Aznap este még elemeztük a lányokkal és a szakmai stábbal a mérkőzést, levontuk a megfelelő következtetéseket, de már a kanadaiakra koncentrálunk. Tanulnunk kell a hibáinkból, ilyen védekezéssel nem tudunk meccseket nyerni.

– Milyen játékerőt képvisel a kanadai válogatott, amely a nyitányon döntetlent játszott az olaszokkal?
– Nem vonnék párhuzamot a két csapat között, bár annyi hasonlóság mégiscsak van, hogy mindkét együttes keményen, olykor agresszívan játszik. Higgadtabb fejjel kell vízbe ugranunk, nem szabad felvenni a kanadaiak stílusát, mert abból mi jönnénk ki rosszabbul. Taktikailag felkészülünk belőlük, és mindent megteszünk azért, hogy kiköszörüljük a csorbát.

KORÁBBAN

A-csoport (Hajós uszoda)
Olaszország–Kolumbia 31–5
B-csoport (Debrecen)
Egyesült Államok–Argentína 23–3
Hollandia–Dél-Afrika 22–1
C-csoport (Sopron)
Brazília–Ausztrália 5–17
Kazahsztán–Új-Zéland 11–15
D-csoport
(Szeged)
Thaiföld–Spanyolország 2–30
Franciaország–Görögország 4–15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik