Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott magabiztosan, 18-14-re nyert nyert Grúzia ellen a hazai rendezésű világbajnokságon, a Margitszigeten szereplő A csoportban, szombaton. Märcz Tamás együttese így hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a négyest és közvetlenül a szerdai negyeddöntőbe jutott, ahol majd az Olaszország-Ausztrália meccs győztesével játszik. 

A magyar férfi vízilabda-válogatott a harmadik csoportmeccsén Grúzia legjobbjai ellen játszotta hazai rendezésű világbajnokságon, a Margitszigeten.

Märcz Tamás együttese a keddi nyitányon az A csoportban 12-8-ra verte Montenegrót magabiztosan, majd könnyedén, 14 góllal nyert a brazil csapat ellen.

Előzetesen a harmadik csoportmeccsen sem lehetett kérdéses a győzelem, előzetesen a szövetségi kapitány arról beszélt, hogy reményei szerint a grúz csapat odateszi majd magát, és rákényszerítenek minket arra, hogy mi is beleálljunk a találkozóba.

Könnyedén vertük a brazilokat a második csoportmeccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A grúzok előbb 14-10-re verték Brazíliát, majd nagy csata után mindössze egy góllal, 10-9-re kaptak ki Montenegró ellen.

Az már a mérkőzés előtt látszott, hogy a hangulatra most sem lesz panasz. A már jól megszokott kép várta a magyar csapatot, telt ház és kiváló légkör a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.

Ilyen előzmények után kezdődött a találkozó, az első negyedben a magyar csapat hozta el a labdát. Gyorsan megvolt az első kiállítás is, de ebből nem sikerült gólt szerezni. Az első perc végén megszerezték a vezetést a grúzok, méghozzá a korábbi egri pólós, Vapenszki góljával (0-1). A rivális kapusa a meccs elején nagyon jól védett, ráadásul Vogelnek megsérült a szeme, így le kellett cserélni, Lévai jött be a helyére.

A 3. percig kellett várni az első gólra, Pohl volt eredményes centerből (1-1). Pillanatokkal később Baraldi talált be emberelőnyben, így újra a grúzok vezettek (1-2). Sőt, jött az újabb hidegzihany, Szarics távoli lövésével már kétgólos volt a grúz-előny (1-3).

Három perccel a negy vége előtt Manhercz villant, így feljöttünk egy gólra (2-3). A 6. perc végén Manhercz újabb találatával sikerült egyenlíteni is, így helyre állt a világ rendje (3-3). A 7. percben Lévai mutatott be egy szép védést, de ekkor a vezetést nem sikerült átvenni. A 8. percben a grúzok nem tudtak kihasználni egy fórt, majd pillanatokkal később a magyar csapat sem,

így egy negyed után 3-3-s döntetlent mutatott az eredményjelző.

A grúzok nehezen adták magukat a meccs elején Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyedben is a magyar válogatott hozta el a labdát, majd jött egy kiállítás és egy gól Vámos révén (4-3). A grúzok is kaptak egy fórt, de Lévai újabb szép védést mutatott be. A 11. percben Imnaishvili volt távolról eredményes,

Grúzia nem akart leszakadni (4-4). Viszont a következő támadásnál Zalánki lőtt gólt kettős emberelőnyben, így ismét a magyar csapatnál volt az előny (5-4).

A 12. percben jött az újabb egyenlítés, Shushiashvili talált be, de nem sokáig nem örülhettek, jött ugyanis az újabb Zalánki gól (6-5). A 13. percben Mezei volt eredményes emberelőnyben, így már megnyugtató volt az előny (7-5). Shushiashvili azonban pillanatokkal később újra közelebb hozta a grúzokat (7-6). Mezei úgy gondolta, a kétgólos előny jobb, így az újabb találatával már 8-6 volt az eredmény. Két perccel a negyed vége előtt Angyal is beköszönt (9-6). A grúzok az időkérést követően fórt rontottak, majd kaptunk egy ötméterest:

Varga Dénes pedig be is lőtte a 16. percben (10-6). Újabb találat már nem esett, így a félidőben négy góllal vezetett Märcz Tamás együttese.

A félidőre megnyugtató lett a magyar előny Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyed a grúzok hozták el a labdát, de Lévai szépen védett emberhátrányban. Majd egy újabb fórt kaptak a gúzok, ezt ki is használta a rivális Jelacsa révén (10-7). A 17. percben újabb ötöst kaptunk, ezt Vámos lőtte be szépen a felsőbe (11-7). A 18. percben újra a grúzok voltak eredményesek, a fórt Dadvani értékesítette (11-8). A következő támadásnál Mezei ellen kontrát fújtak a bírók, de szerencsére nem tudtak még közelebb jönni a grúzok. Pillanatokkal később Varga varázsolt egy kicsit, sajnos a végén a kapufán kötött ki a labda.

A 20. percben Lévai mutatott be szép védést, de jött egy kettős emberfór, Bitadze pedig ki is használta (11-9).

Három perccel a negyed vége előtt Jansik lőtt közelről szép gól a hosszú kapufánál (12-9). A bírók végleg cserével kiállították Jansikot, a megítélt ötöst pedig Vapenszki váltotta gólra (12-10). A másik oldalon Vámos megnyugtatásképpen szerzett egy gólt (13-10). A 23. percben Manhercz volt eredményes előnyből, így

visszaállt a négygólos különbség (14-10). Pillanatokkal később Nagy kiállítása után - aki kis is pontozódott - ismét Vapenszki volt eredményes (14-11).

A 24. percben kimaradt egy magyar és egy gúz előny is, újabb gól pedig már nem esett.

A grúzok hatalmasat küzdöttek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyed a magyar válogatott hozta el a labdát, de nem sikerült betalálni, ahogy ezt követően Vapenszki is rontott. A 25. percben Vámos emberelőnyös lövését védte a grúz kapus. A 26. percben Zalánki talált be távolról, így tovább nőtt az előny (15-11). A 28. percben Manhercz negyedik gólja után

végleg eldőlt a meccs, ha addig bármi kérdés is lett volna (16-11). A grúzok ekkora teljesen feladták, Burián lőtt fórból szép gólt (17-11).

Három perccel a vége előtt széptettek a grúzok, Shushiashvili volt eredményes a lefordulás után (17-12). A 30. percben emberelőnyből volt eredményes Jelacsa (17-13). De Zalánki sem akart lemaradni, gyönyörű gólt szerzett fórból (18-13). Az utolsó percben Vaszics lőtt ziccerből gólt (18-14).

Újabb gól már nem esett, így 18-14-re nyert a magyar válogatott.

A győzelem egyben azt is jelenti, hogy a magyar válogatott első helyen végzett, így azonnal a negyeddöntőbe jutott, nem kell meccset játszania a nyolcaddöntőben. Märcz Tamás játékosaira így hétfőn szünnap vár, és

majd csak a négy közé jutásért ugranak újra a medencébe. A szerdai ellenfél az Olaszország-Ausztrália meccs győztese lesz.

A csoport másik mai összecsapásán Montenegró 20-5-re ütötte ki Brazíliát, így a csoport második helyén végzett.

"Csak egy góllal nyert Montenegró Grúzia ellen, így tudtuk előre, hogy nem lesz egyszerű mérkőzés. Van nemzetközi tapasztalatuk is már, több délszláv játékost honosítottak, így fizikális meccsre számítottunk. Szervezettek voltak, a kapusuk is egészen jól védett. 18-14-s végeredmény után nehéz elemezni a védekezést, sok volt a kiállítás is, ráadásul lehetetlen helyzetekből lőttek gólokat. Ennek ellenére Lévai Marci jól szállt be a meccsbe a sérülés után.

- értékelt az M4 Sport kamerája előtt a magyar csapat játékosa, Mezei Tamás.

Férfi vízilabdatorna, A csoport, 3. forduló:
Magyarország-Grúzia 18-14 (3-3, 7-3, 4-5, 4-3)
gólszerzők:
Manhercz, Zalánki 4-4, Vámos 3, Mezei 2, Pohl, Angyal, Varga, Jansik, Burián 1-1, illetve Vapenski, Susiasvili 3-3, Jelaca 2, Baraldi, Saric, Imnasvili, Dadvani, Bitadze, Vasic 1-1

Magyarország: Vogel Soma - Vámos Márton, Varga Dénes, Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, csere: Lévai Márton (kapus), Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Angyal Dániel, Burián Gergő, Nagy Ádám

Korábban:
Montenegró-Brazília 20-5 (4-0, 6-2, 7-0, 3-3)
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Montenegró 4, 3. Georgia 2, 4. Brazília 0

Csoportelső lett a magyar válogatott Forrás: eredmenyek.com

B csoport (Debrecen):
Görögország-Németország 16-8 (4-1, 5-1, 4-2, 3-4)
Horvátország-Japán 21-13 (4-3, 3-6, 7-2, 7-2)
A csoport végeredménye: 1. Görögország 5 pont (42-23), 2. Horvátország 5 (42-30), 3. Japán 2, 4. Németország 0

C csoport (Sopron):
Spanyolország-Olaszország 14-12 (5-4, 3-6, 2-2, 4-0)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Olaszország 2, 3. Dél-afrikai Köztársaság 0. A kanadai csapat visszalépett.

D csoport (Szeged):
Egyesült Államok-Ausztrália 14-9 (4-2, 4-2, 4-3, 2-2)
Szerbia-Kazahsztán 22-3 (4-0, 8-1, 5-0, 5-2)
A csoport végeredménye: 1. Szerbia 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Ausztrália 2, 4. Kazahsztán 0

A csoportgyőztesek a szerdai negyeddöntőbe jutottak, a második és harmadik helyezettek a negyeddöntőbe kerülésért játszanak hétfőn, míg a negyedikek - Kanada visszalépése nyomán hárman - az alsóházban folytatják a 13-15. helyekért.