Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt a világbajnoki címvédő Rasovszky Kristóf a kilencedik helyen végzett a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Lupa-tavon zajló világbajnokságon. A futam másik magyar résztvevője, a 18 éves Betlehem Dávid pedig Rasovszkyt a hajrában megelőzve a hetedik helyen zárt.

A férfiak 5 kilométeres mezőnyében két magyar indult: a vasárnap a csapatversenyben ezüstérmet nyerő Rasovszky Kristóf és a 18 éves Betlehem Dávid, aki elképesztő úszással vette ki a részét a magyar vegyesváltó sikeréből.

Betlehem Dávidot ünnepelték a magyar csapat sikere után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rasovszky címvédőként, a szakág történetének eddigi egyetlen magyar világbajnokaként állt rajthoz. Gellért Gábor szövetségi kapitány szerint Rasovszkynak az olimpiai ezüstérmet követően még nagyobb lett a motivációja, még inkább éhes a sikerre, ezt mutatja az is, hogy a medencés időeredményei sokat javultak az elmúlt időszakban.

Az 5 kilométeres versenyszámnak Rasovszky Kristóf volt az egyik fő esélyese, de Betlehem Dávidot sem lehetett elintézni egy kézlegyintéssel. A 18 éves versenyző a vasárnapi csapatversenyben harmadikként úszott a váltóban, a hátránya közel másfél perc volt, de akkorát ment, hogy mire átadta a stafétát Rasovszkynak, már a magyar csapat állt az élen.

Rasovszky Kristóf belevetette magát a vízbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink nem kezdtek erősen, 500 méter megtétele után Rasovszky a 14., Betlehem pedig a 20. helyen tempózott. Az élen az ukrán Európa-bajnok Mihajlo Romancsuk állt, őt az 1500 méteres gyorsúszás világcsúcstartója, a német Florian Wellbrock követte.

Egy kilométer után még mindig a pihentebb Romancsuk vezetett, második helyre viszont feljött az ausztrál Nicholas Sloman, harmadik helyre meg az olasz Gregorio Paltrinieri, aki vasárnap hatalmasat hajrázott Rasovszky Kristóffal a csapatversenyben, és célfotóval bukta el az ezüstérmes a magyarral szemben, aki közben feljött a kilencedik helyre, és kezdte szépen ledolgozni a hátrányát.

A magyarok ezúttal em tudtak csodát tenni Fotó: Csudai Sándor - Origo

2,1 kilométer után Rasovszky 14 másodperces hátrányban volt az élen álló Wellbrockkal szemben, Betlehem pedig feljött a 11. helyre, igaz, a 18 éves úszó 27 másodperces hátrányban volt, de a vasárnapi teljesítménye után ez is káprázatos teljesítmény volt a 63 fős mezőnyben.

A táv második felében Wellbrock, Paltrinieri és Romancsuk teljesen elszakadtak a mezőnytől, és biztosnak tűnt, hogy a hármasukból fog kikerülni az új világbajnok.

Az utolsó kör megkezdésekor sajnos kijelenthető volt, hogy Rasovszky nem fogja megvédeni a világbajnoki címét. Az olimpiai ezüstérmes vb-címvédő még mindig a kilencedik helyen volt, azonban a hátránya 33 másodperc volt, amit lehetetlenség volt ledolgozni ekkora klasszisok ellen.

Betlehem Dávid ismét hatalmasat úszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rasovszkyt ráadásul az a Betlehem Dávid is megelőzte, aki vasárnap bizonyította a csapatversenyben, hogy megérkezett a világelitbe.

Az utolsó kilométeren aztán Rasovszky mozgósította az erőtartalékait, növelte a csapásszámát, és sikerült úgy feljönnie a hetedik helyre, hogy a hátrányát 14 másodpercre ledolgozta az élén úszó Wellbrockkal szemben.

A versenyt végül a tokiói olimpián is diadalmaskodó Florian Wellbrock nyerte, aki a vasárnapi 6000 méteres csapatverseny után a második aranyérmét nyerte a nyíltvízi úszásban. A második helyre az olasz Gregorio Paltrinieri ért oda, míg a bronzérmet az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte, aki a Ukrajna történetének első érmét szerezte nyíltvízi úszásban.

A három érmes: Mihajlo Romancsuk, Florian Wellbrock és Gregorio Paltrinieri Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó méterekre aztán Rasovszky elfogyott, így Betlehem Dávid megelőzte őt, és ezzel megszerezte a hetedik helyen, a vb-címvédő pedig a kilencedik helyen végzett.

„Szar volt az egész. Nincs mit szépíteni. Elrontottam a rajtnál, onnantól pedig nem volt esélyem. Az volt a baj, hogy bekerültünk középre, a két leggyorsabb meg a két szélére, és ők bunyó nélkül tudtak tovább menni. De mire felértünk volna, addig elment a sor eleje. Ezt másképp kelett volna csinálni. Nem tudom, mi lett volna, ha jól csinálom. Nincsen ha" – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf.

Rasovszky Kristóf úgy érzi, eltaktikázta Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Elég csalódott vagyok, ez taktikai hiba volt. Rossz helyre soroltak be minket, az előttünk lévők pedig nagy iramot diktáltak. Az elején beragadtam, de az utolsó körben Rasót láttam, gondoltam csak az elején lehetek" - mondta Betlehem Dávid, aki elégedett az eredménnyel, de megjegyezte, hogy ha az elején jobb helyről indul, még jobb is lehetett volna, mert a mezőny nagy részénél gyorsabbnak érzi magát.

Betlehem Dávid is úgy érzi, több volt ebben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eredmény:
nyíltvízi úszás, férfi 5 km:
1. Florian Wellbrock (Németország) 52:48.8 perc
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 52:52.7
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 53:13.9
...7. BETLEHEM DÁVID 54:22.0
...9. RASOVSZKY KRISTÓF 54:28.3