Wimbledon: Nadal simán nyert, de a végén felhúzta magát

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.02. 21:59
null
A sima első két szett során készült ez a kép Rafael Nadalról (Fotó: AFP)
A második helyen kiemelt Rafael Nadal három játszmában (6:1, 6:2, 6:4) legyőzte az olasz Lorenzo Sonegót a wimbledoni teniszbajnokság szombati játéknapján, és bejutott a legjobb 16 közé. A nap legkésőbb véget érő férfimeccsén Nick Kyrgios négy játszmában legyőzte a negyedik helyen kiemelt Sztefanosz Cicipaszt.

 

Mindössze 16 percre volt szüksége Rafael Nadalnak az első brékhez, nem sokkal később jött a második megnyert fogadójáték is, így aztán 6:1-gyel véget is ért az első játszma – két kettős hiba is simán belefért a spanyolnak. A második szett első két Sonego-szervagémjét is Nadal nyerte meg, gyors menet volt tehát ez is.

A változatosság kedvéért a harmadik játszma első bréklabdájából is pontot csinált a harmadik wimbledoni diadalára immár 12 éve áhítozó spanyol, aki 4:2-nél már közel volt a szombat esti program kipipálásához, amikor kényszerszünet következett: behúzták a tetőt…

Nadal ezen kicsit bepöccent, visszatérve semmire elveszítette a saját adogatását, és 4:4-nél elérkezettnek látta az időt, hogy a hálóhoz szólítsa Sonegót: minden bizonnyal csendesebb játékra kérte az olaszt.

Nadal egy brékkel, egy simán megnyert adogatójátékkal, majd egy a szokásosnál hosszabb, alighanem a tiszteletről szóló eszmecserével kiegészített kézfogással zára le a találkozót.

„Az eddigi legjobb meccsem volt ezen a versenyen az eddigi legnehezebb ellenfelem ellen, nagyon örülök a győzelemnek, és sok sikert kívánok Lorenzo Sonegónak az idény további részére, remekül játszik füvön, szerintem nagy jövője van itt – mondta Nadal a mérkőzés után, de hogy miről folyt a beszélgetés a hálónál 4:4-nél, arról nem árult el részleteket. – Nem fogalmaztam erősen, őszintén, a szívemből beszéltem, nem volt benne semmi negatív. Őszintén sajnálom, ha ezzel megzavartam; ha így történt, én kérek bocsánatot tőle. Később megbeszéljük, bennem nincs harag.”

Nadal következő ellenfele a holland Botic van de Zandschulp lesz, aki az első szettet 2:5-ről, öt játszmalabdát hárítva nyerte meg szombaton, majd végül négyben verte meg a francia Richard Gasquet-t.

Először fordul elő 1999 óta, hogy négy amerikai is bejutott a legjobb 16 közé: szombaton Taylor Fritz és Brandon Nakashima csatlakozott a nyolcaddöntő mezőnyéhez egy-egy háromszettes győzelemmel.

Két ausztrál is továbbjutott szombat délután: Alex de Minaur három játszmában érvényesítette a papírformát a brit Liam Broady ellen, míg a selejtezőből idáig jutó Jason Kubler öt szettben verte a szintén a főtábla alól érkező, három játszma után még jobban álló amerikai Jack Sockot.

Ezúttal is voltak pillanatok, amikor Nick Kyrgios szócsatába fogott (Fotó: AFP)
Ezúttal is voltak pillanatok, amikor Nick Kyrgios szócsatába fogott (Fotó: AFP)

 

S aztán késő este csatlakozott hozzájuk egy harmadik is… Az első játszmában csak Nick Kyrgiosnak volt bréklabdája, mégis Sztefanosz Cicipasz szerzett vezetést a nap rangadóján – egyrészt mert mind a négy veszélyhelyzetet elhárította, másrészt mert a rövidítésben egyértelműen uralta a játékot. A második játszmában a felek sokáig nyerték az adogatásaikat, hiába volt a nyolcadik gémben Kyrgiosnak, a kilencedikben Cicipasznak bréklabdája. A tizedikben aztán, mondhatni a legjobbkor, Kyrgios kihasználta a magáét, övé lett a második szett, majd a 2:1-nél elkövetett bréknek és magabiztos szervajátékának köszönhetően a harmadik is.

A negyedik játszma első gémjében Kyrgiosnak négy bréklabdája volt, de nem tudott élni velük, később Cicipasz sem boldogult hasonló helyzetben, úgyhogy megint a rövidítésre maradt a döntés. Fordulatokban nem volt hiány: előbb Kyrgiosnak volt meccslabdája, aztán Cicipasznak játszmalabdája, majd újra matchball következett. S noha Cicipaszon volt az adogatás sora, Kyrgios jól fogadott, majd egy remek rövidítéssel a meccsbe kerülő hibázásra késztette a görögöt.

Találkozójuk egyébként nem volt mentes forró pillanatoktól, reklamálásoktól, például a második szett végén Kyrgios – akit addigra már figyelmeztettek trágárság miatt – kérte, hogy léptessék le Cicipaszt, amiért dühében a nézőtérre ütötte a labdát, és majdnem eltalált egy ott helyet foglalót. A görög végül kapott egy büntetőpontot.

„Pokolian jó játékos, aki tudja, hogyan kell legyőzni engem, ezért aztán nagyon boldog vagyok, hogy most én jutottam tovább. Néha elvesztette a türelmét, de hát ez egy ilyen sport. Minden tisztelem az övé, történjék bármi a pályán, imádom őt. A média előszeretettel hajtogatja, hogy rossz hatással vagyok a sportra, ám egyértelmű, hogy ez nincs így" – dicsérte ellenfelét (és magát) Kyrgios a meccs után.

TENISZ
WIMBLEDON, LONDON (füves pálya, 40 350 000 font)
FÉRFI EGYES
3. FORDULÓ

Nadal (spanyol, 2.)–Sonego (olasz, 27.) 6:1, 6:2, 6:4
Garín (chilei)–Brooksby (amerikai, 29.) 6:2, 6:3, 1:6, 6:4
De Minaur (ausztrál, 19.)–Broady (brit) 6:3, 6:4, 7:5
Nakashima (amerikai)–Galán (kolumbiai) 6:4, 6:4, 6:1
Kubler (ausztrál)–Sock (amerikai) 6:2, 4:6, 5:7, 7:6, 6:3
Fritz (amerikai, 11.)–Molcan (szlovák) 6:4, 6:1, 7:6
Van de Zandschulp (holland, 21.)–Gasquet (francia) 7:5, 2:6, 7:6, 6:1
Kyrgios (ausztrál)–Cicipasz (görög, 4.) 6:7, 6:4, 6:3, 7:6

• Pénteken játszották
Sinner (olasz, 10.)–Isner (amerikai, 20.) 6:4, 7:6, 6:3
Alcaraz (spanyol, 5.)–Otte (német, 32.) 6:3, 6:1, 6:2
Norrie (brit, 9.)–S. Johnson (amerikai) 6:4, 6:1, 6:0
Djokovics (szerb, 1.)–Kecmanovics (szerb, 25.) 6:0, 6:3, 6:4
Van Rijthoven (holland)–Baszilasvili (grúz, 22.) 6:4, 6:3, 6:4
Goffin (belga)–Humbert (francia) 4:6, 7:5, 6:2, 7:5
Tiafoe (amerikai, 23.)–Bublik (kazah) 3:6, 7:6, 7:6, 6:4
Paul (amerikai, 30.)–Vesely (cseh) 6:3, 6:2, 6:2

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Van Rijthoven (holland)
Sinner (olasz, 10.)–Alcaraz (spanyol, 5.)
Goffin (belga)–Tiafoe (amerikai, 23.)
Norrie (brit, 9.)–Paul (amerikai, 30.)
Garín (chilei)–De Minaur (ausztrál, 19.)
Nakashima (amerikai)–Kyrgios (ausztrál)
Kubler (ausztrál)–Fritz (amerikai, 11.)
Van de Zandschulp (holland, 21.)–Nadal (spanyol, 2.)

Brandon Nakashima két játszmában győzött szombaton (Fotó: AFP)
Brandon Nakashima két játszmában győzött szombaton (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik