Vb-jelöltek tornája: Rapport vereséggel zárt Madridban

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.04. 19:39
null
Fotó: FIDE
Bár Jan Nyepomnyascsij személyében a tornagyőztes kilétére már a 13. fordulóban fény derült, a második hely még kiadó volt a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi tornájának záró fordulójában hétfőn. Rapport Richárd vereséggel zárta a tornát, a magyar nagymester az azeri Teymur Racabovtól kapott ki.

 

Alapesetben a második helynek nem lenne különösebb jelentősége a pénzdíjon kívül, mivel csak az első helyezett játszhat Magnus Carlsennel a világbajnoki címért. Ugyanakkor nem biztos, hogy a norvég vállalja az újabb címmeccset, ahogy arra már többször is utalt. Ha ez tényleg megtörténik, akkor a FIDE határozata szerint a második helyezett helyettesíti, tehát a mostani torna első két helyezettje mérkőzik meg egymással.

Mivel Ting Li-zsen (Ding Liren) legyőzte Hikaru Nakamurát, a kínai végzett a második helyen, így reménykedhet, hogy a világelső nem játszik jövő tavasszal.

Rapport Richárdnak már a második helyre sem volt esélye, így csak vigaszgyőzelemben reménykedhetett az azeri Teymur Racabov (Radjabov) ellen. A világos bábukat irányító magyar nagymester játékán érződött is a tét nélküliség. Tisztet áldozott, de számítása nem jött be. Racabov simán leszerelte a támadást, és megnyerte a játszmát.

A játszmát ide kattintva lehet megnézni!

Rapport így egy győzelemmel, kilenc döntetlennel és négy vereséggel zárta a madridi tornát (5.5 pont), ami mínusz 13 Élő-pontot jelent a számára.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
14. FORDULÓ

Rapport Richárd (2764)–Teymur Racabov (Radjabov, azeri, 2753) 0:1
Ting Li-zsen (Ding Liren, kínai, 2806)–Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) 1:0
Fabiano Caruana (amerikai, 2783)–Alireza Firouzja (francia, 2793) 0:1
Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)–Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766) döntetlen
A végeredmény: 1. Nyepomnyascsij 9.5 pont, 2. Ting Li-zsen 8, 3. Racabov 7.5, 4. Nakamura 7.5, 5. Caruana 6.5, 6. Firouzja 6, 7. Duda 5.5, 8. Rapport 5.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik