Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 zöldség és gyümölcs reggelire, ha nem szeretnél kenyeret enni

default user icon
MME
Sokféle kenyér közül választhatunk, de a magyar háztartások többségében sajnos még mindig a fehér a sláger. Ebből a magas glikémiás indexű, alacsony tápértékű kenyérféléből készítik sokan a reggeli szendvicsüket is. Ha szeretnél változtatni és egészségtudatosabban élni, próbálj ki más alternatívákat a kenyér helyett.

A fehér kenyérben az alapvető tápanyagok mennyisége alacsony, míg a zöldségek és gyümölcsök értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Nem véletlen, hogy bár rengeteg egészséges étel létezik, amellyel kiválthatjuk a kenyeret, mégis először ezek az élelmiszerek jutnak eszünkbe. Mutatjuk, mire cseréld le a kenyeret!

Burgonya

Magas a szénhidrát- és a rosttartalma. Reggelire fogyasztva kellő energiát biztosít délelőttre, annak ellenére, hogy a burgonya gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít. Érdemes odafigyelni az elkészítés módjára: ha bő olajban sütöd, akkor a benne lévő vitaminokat és ásványi anyag nagy része eltűnik. Ha azonban héjában főzöd, akkor az értékes anyagokat megőrzi és alacsony kalóriájú reggelid alapja lehet – tökéletes választás egy nehéz nap előtt.

Ananász

A pizzán nem szeretjük, de fehér kenyér helyett meglepően jó. Különösen, ha szereted reggelire az édes ízeket: grillezd meg az ananászkarikát csipetnyi cukorral, szórd meg rozmaringgal, édesköménnyel és már eheted is a vitamindús reggelidet. De bármilyen feltéttel működik: tehetsz rá sonkát, sajtot vagy túrót, körözöttet is.

Kaliforniai paprika

Vidám színeivel nemcsak az ételeinket dobja fel, hanem a hangulatunkat is. Laktató, egészséges, A- és C-vitaminokban, káliumban, folsavban és rostokban gazdag zöldség. Ha rendszeresen fogyasztasz kaliforniai paprikát, javul a memóriád és csökkentheted egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A paprika segíti az idegrendszer egészséges működését, normalizálja a vérnyomást, jótékonyan hat a szem egészségére. Főzve elveszíti jótékony tulajdonságainak nagy részét, ezért mindenképpen nyersen fogyaszd: akár szendvicsalapnak is jó, hiszen könnyű vastag szeletekre felvágni.

Alma

Az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásait hosszan sorolhatnánk, hiszen igazi vitaminbomba, immunerősítő szuperétel, ami rostokban és antioxidánsokban gazdag. Rendszeres fogyasztásával számos betegség, köztük például a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheted. Érdemes a fehér kenyeret egy tál almasalátával kiváltani.

Káposzta

Rengeteg C-vitamint tartalmaz, de K-, B1- és K-vitamin is sok van benne. Gazdag béta-karotinban, amely erős antioxidáns, segíti megelőzni számos betegséget. Gyomorfekély esetében jótékony hatású és a látást is segíti. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium- és a vastartalma kiemelkedő. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Pici olívaolajjal megpiríthatod, de nyersen is fogyaszthatod. Kiváló szendvicsalap, és nagyon dekoratív tekercseket is készíthetsz belőle.

Padlizsán

A zöldség, amely tulajdonképpen gyümölcs: a paradicsom és a burgonya távoli rokona. Kalóriában szegény, de tápanyagokban gazdag, magas rosttartalma hozzájárul például a megfelelő emésztéshez, és jó néhány krónikus betegség megelőzéséhez is. A kenyeret lecserélheted rostban gazdag, vékony szeletekre vágott, grillezett padlizsánszeletekre. 

Uborka

Alacsony kalóriatartalmú és élelmi rostokban gazdag, ideális szendvicsalap. Játszhatsz a formákkal is: vágd ketté hosszában, egy kiskanállal vájd ki a belét (ne teljesen!) és tegyél bele sajtkockákat, olívabogyót, paradicsomot vagy akár sonkát. Hosszában vékony csíkokra szeletelve pedig tekercseket készíthetsz. 

Ajánljuk még:

 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss