Vezéráldozat: Gulácsi megsérült, de fontos győzelmet aratott a Leipzig

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 18:35
null
Fotó: <a href="https://twitter.com/RBLeipzig_EN"><strong>RB LeipzigTwitter</strong></a>
A labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör 3. fordulójában az F jelű négyesben a Leipzig 3–1-re legyőzte odahaza a Celticet, és megszerezte első pontjait ebben a kiírásban.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
F-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Celtic (skót) 3–1 (1–0)
Lipcse,
RB Aréna, 45 228 néző. Vezette: Eskas (norvég)
Lipcse: Gulácsi (Blaswich, 13.) – Simakan, Orbán, Gvardiol, Raum (Halstenberg, 81.) – Schlager, Kampl (Haidara, 71.) – Szoboszlai (Poulsen, 82.), Nkunku, Werner (Forsberg, 71.) – André Silva. Vezetőedző: Marco Rose
Celtic: Hart – Juranovic, Welsh, Jenz, G. Taylor – C. McGregor (Abildgaard, 36.), O’Riley (Haksabanovics, 75.), Hatate (J. McCarthy, 82.) – Maeda (Forrest, 75.), Furuhasi (Jakumakisz, 82.), Jota. Vezetőedző: Ange Postecoglou
Gólszerző: Nkunku (27.), André Silva (64., 77.), ill. Jota (48.)

A csoport másik mérkőzésén
21.00: Real Madrid (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) – élőben az NSO-n!

Telt ház, 45 ezernél is több néző látogatott ki a Lipcse és a Celtic ki-ki mérkőzésére, hiszen a házigazda nulla, a skót csapat egy pontot szerzett az első két fordulóban. A német csapat kezdett jobban, ám Szoboszlai Dominik kiváló passzai után azonban André Silva és Christopher Nkunku is kihagyta a maga helyzetét.

Nem sokra rá még mérgesebbek lehettek a lipcseiek, ugyanis egy ártatlannak induló passz közben lesérült Gulácsi Péter, és le is kellett őt cserélni, hordágyon vitték le a pályáról.

Érdekes, a váltás az éppen magukra találó skótokat zavarta meg, mert Christopher Nkunku lőtt egy les miatt meg nem adott, majd egy szabályos gólt – a szünet után Szoboszlaitól is elvett egy gólt a VAR a lesen álló André Silva miatt, de percekkel később a magyar középpályás gólpasszt adott a portugálnak.

A rutinos Joe Hart pocsék passza után.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Jota a szünet után nem sokkal esett gólja miatt 2–1 volt az állás, innentől kezdve az volt a kérdés, hogy kihúzza-e a rengeteget futó Willi Orbán vezette hazai védelem, vagy eldönti elöl a mérkőzést a Lipcse.

Az utóbbi lehetőség vált valóra: Szoboszlai remek passza után André Silva közelről Hartba lőtt, de egy igazán csodás, élményszámba menő támadás végén a portugál már nem hibázott.

Nyert tehát a Lipcse, vezéráldozattal, és ezzel megnyerte magának a reménykedés jogát. 3–1

PERCRŐL PERCRE



90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Forsberg ballal a bal alsó mellé lő 12-ről, picit balról. De előtte kezezett.

Öt perc a ráadás.

89. perc Haidara bal oldali beadását Forsberg ballal tízről kapura teszi, Hart jobb kézzel védeni tud, reflexmozdulattal!

A Celtic csak egyszer nem kapott gólt előző 28 idegenbeli BL-meccsén. Előző 13 idegenbeli meccséből 1-et nyert meg, most is kikap a jelek szerint.

82. perc Yussuf Poulsen be, Szoboszlai le. James McCarthy és Jorgosz Jakumakisz váltja a két celtices japánt.


77. PERC ANDRÉ SILVA ELDÖNTI? Nkunku pazar indítását Simakan jobbal kapásból remekül vágja középre, egy bevétel is belefér az éknek, aztán az ötös bal sarkáról jobbal a jobb alsó sarokba lő. 3–1!


75. perc James Forrest Maedát, Szaed Haksabanovics O'Riley-t váltja a skótoknál. Négy csatárral a skótok!

74. perc Szoboszlai trükkös levétellel indul meg a balon, betör három védő közé, ellökik. Rövid ápolás, Abildgaard vigasztalja.

71. perc Emil Forsberg Wernert, Amadu Haidara Kamplt váltja. Cserék posztokra.

68. perc Villámgyors hazai akció a bal oldalon, Szoboszlai körömpasszát Silva balról, hatról ballal Hartba vágja!


64. PERC ÚJABB GÓL, Szoboszlai passzát ANDRÉ SILVA jobbal a jobb alsóba rúgja kissé jobbról, 10 méterről. Hart nem mozdult, de előtte jobb lábbal ő passzolt Szoboszlaihoz: 2–1!

ÉS LES. Skót öröm a lelátón.

De Silva lesen volt, és elhajolt a labda elől villámgyorsan, megzavarta Hartot. Aligha lesz gól a gól...

61. PERC VEZET A LIPCSE, SZOBOSZLAI DOMINIK! Werner ad be balról rosszul Nkunkunak, Welsh középre ment, Szoboszlai picit balról, jobbal a bal alsóba lő, 18 méterről.

61. perc Matt O'Riley orron vágja Gvardiolt, sárga lap.

59. perc BÜNTETŐ? Werner jobbal középre ad, a labda Taylor jobb lábáról Taylor bal kezére pattan... de véletlenül.

58. perc KAPUFA, Nkunku és Szoboszlai háromszögez, a magyar fiú az ötös jobb sarka elől jobbal a túloldali, azaz a jobb oldali kapufára lövi a visszakapott labdát!

Silva: 13 meccs az idényben, 4 kanadai ponttal. Mind a négyet a Teutonia elleni kupameccsen vágta.

56. perc Hart szépen lép ki Silva elé a Werner indította Raum bal oldali beadására.

54. perc Kevin Kampl kap sárga lapot: elveszítette a labdát, majd lerántotta O'Riley-t.

GÓLVIDEÓ ITT!

A 16-os elől jött a Maeda által indított Furuhasi asszisztja, a portugálról méterekkel lemaradt Simakan, és Gvardiol sem állt éppen a helyzet magaslatán.

48. PERC GÓLLAL! Furuhasi passzát JOTA az ötös bal sarka elől ballal igen okosan, higgadtan és pontosan a bal alsóba rúgja. 1˜–1!

46. PERC FOLYTATJUK!


Amióta Marco Rose átvette a lipcseiek irányítását, az együttes nem kapott gólt hazai pályán, a Dortmund és a Bochum ellen érintetlen maradt a hálója, csakhogy korábban a nemzetközi színtéren nem zárt hatékonyan a hátsó sora, a legutóbbi hét, saját közönsége előtt lejátszott BL-találkozóján átlagban két gólt kapott, és ez az edzőváltás után sem változott: 2–0-s vereséget szenvedett a Real Madrid otthonában.

Persze a Celtic játékereje nem hasonlítható össze a királyi gárdáéval – bár vezeti hazája bajnokságát, a válogatott szünet előtt 2–0-ra kikapott a St. Mirrentől. A glasgow-i zöld-fehérek aligha szeretnek Németországba utazni, ugyanis még nem nyertek mérkőzést az országban, tizenhárom tétmeccsen három döntetlenre futotta erejükből. A skót kluboknak különben sem terem sok babér idegenben a német klubok ellen, legutóbb a Rangers nyert mérkőzést ott, 1961 novemberében a Vorwärts Berlint múlta felül 2:1-re. S akkor még nem említettük a két csapat legutóbbi lipcsei összecsapását, amelyet 2018 őszén az Európa-ligában rendeztek, és a házigazda 2–0-s győzelmét hozta.


E párharc legjobb góllövői:
Bruma, Matheus Cunha, Jean-Kévin Augustin, Odsonne Edouard, Kieran Tierney, Nkunku 1-1.

45+8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+6. perc Juranovic szalad el a jobb szélen, jobbal középre kanyarintja a labdát, Furuhasi hétről a bal sarok mellé fejeli a labdát, jócskán.

45+2. perc Silva jobban van, Szoboszlai passzát egy csel után jobbal 17-ről a kapus elé rúgja, laposan.

Hét perc a ráadás.


45. perc Jenz rálép Silva bokájára, ápolás.

44. perc HART! Szoboszlai passzát Werner jobbal kissé jobbról, hétről a kifutó kapus bal lábába lövi!

A Lipcse az előző 7 európai kupameccsén mindig kapitulált, összesen 14 gólt kapott. 15 hazai kupameccsén csak 2-szer nem kapott gólt az RBL.

42. perc Jota bal oldali, ballábas beadását Gvardiol elől hétről a léc fölé fejeli Furuhasi, középről.

40. perc Juranovic passzát középre teszi Maeda, ballal lőne már 20-ról Hatate, amikor közbelép Schlager.

36. perc Oliver Abildgaard a pályán, lesérült a skót csk. is, McGregor. Szűrő helyett szűrő.

45 228 néző, telt ház.

36. perc Folytatja.

33. perc Raum lekönyökli véletlenül, a jobb szélen Juranovicot. Vérzik a homloka a horvátnak, hosszas ápolás a pályán.

30. perc McGregor a bal bokájához kap hirtelen, ápolás a pályán.


GÓLVIDEÓ ITT!


A védő nagyon bizonytalan volt, majd Hart is, aki talán bízott a csapattársában – aztán igen lassan vetődött el a 35 éves, 75-szörös angol válogatott játékos.


27. PERC CHRISTOPHER NKUNKU ismét betalál, Kampl szerez labdát, Silva indít, Nkunku kicselezi balra a kapust, és ballal a rövid sarokba lő. Juranovic lemaradt a szélsőről, majd hiába csúszott a labdáért: 1–0!

Skótok (Fotó: AFP)
Skótok (Fotó: AFP)


26. perc
Jenz lő jobbal 18-ról a léc fölé, előtte Blaswich védte jobbra vetődve Taylor ballábas, az ötös jobb sarka elől, 11 méterről elengedett lövését.

24. perc Maeda jobb oldali beadását Furuhasi az ötös bal sarkáról a rövid felsőbe fejelné, de hatalmasat véd Blaswich!

LESGÓLVIDEÓ ITT!

De LES, mondja a VAR. Millimétereken múlott, szó szerint. A szélső cipőjének a spicce lógott be.

18. PERC VEZET A LIPCSE? Villámgyors támadás, Simakan jobbról pazarul passzol középre, NKUNKU jobbal 16-ról elegánsan a bal alsóba emeli a labdát Hart fölött. 1–0?


13. perc Janis Blashich váltja. Gulácsi a hordágyon fekve odaadja neki a karszalagot, amelyet Orbán karjára húznak majd.


Gulácsi nevét skandálja a hazai közönség.

A jobb bokája kiment egy ártalmatlan mozdulat közben. Vagy a térde reccsent meg? Igen, utóbbi lesz, már jegelik is.

10. perc Gulácsi elesik egy sima passz közben, mintha a jobb lába fájdult volna meg. Csere lesz!

„Nagy kihívás lesz a lipcsei, de versenyképesnek akarunk mutatkozni, meccsről meccsre szeretnénk fejlődni. A Leipzig kissé zavartan kezdte az idényt, ám úgy tűnik, az edzőcsere felvillanyozta a játékosokat. A csapat védjegye a gyorsasága, a dinamikája és az átmenetei hatékonysága, idegenben nehéz lesz leküzdeni ezeket az akadályokat, de készen állunk a feladatra!” Ange POSTECOGLU, a Celtic menedzsere a meccs előtt.

7. perc Jota lő Gulácsi elé a 16-os elől, jobbal.

4. perc És ismét helyzet, Welsh jobbal hétről egy előtte álló hazai védőbe lő Hatate bal oldali beadásáa után. Welsh ismétel az ötös előtt, de Gulácsi figyel.

3. perc Mellé, Szoboszlai passzát jobbal azonnal beadja jobbról Simakan, laposan, Nkunku meg jobbal a bal alsó mellé lő öt méterről, középről!

2. perc Helyzettel, Szoboszlai megindul a jobb oldalon, a beadásába belelép egy védő, de a labda Silva elé pattan, a portugálról, az ötösről meg a kifutó kapus elé.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében.

Megemlékezünk az indonéziai katasztrófáról.


Érdekesség, hogy ezúttal is egy skót csapat taszajthatja mélybe a gárdát: az előző idényben a Rangers búcsúztatta az Európa-liga elődöntőjében, míg most a városi rivális zöld-fehérek hozhatják még nehezebb, ám még nem reménytelen helyzetbe.

NAGY BAJBA KERÜLHET az RB Leipzig a Bajnokok Ligája csoportkörének fél távjához érve, ha nem győzi le a Celticet. A három magyar válogatott labdarúgót, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot soraiban tudó német együttes két játéknap után pont nélkül áll kvartettje utolsó helyén, míg skót vetélytársa a harmadik egy ponttal.

Keine Starfelt in Startelf.


Egy kis örökmérleg: 2 mérkőzés, 1-1 sikerrel, 3 német és 2 skót góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Leipzigtől a Celtichez:

2017, Marvin Compper, 1 140 000 euró


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Yussuf Poulsen, Lukas Klostermann, Dani Olmo és Konrad Laimer sérült, a vendégektől a Cameron Carter-Vickers, Carl Starfelt nem bevethető.

„A kulcs az lett volna, hogy gyors lerohanásokból szerezzünk gólokat, de az első félidőben egyszer sem adódott rá lehetőségünk, mert a bukarestiek betaláltak, hetest kaptak, vagy egyszerűen csak lelassították a játékunkat. Nemigen találtuk a megoldást, hogyan tudnánk felgyorsítani, ritmust váltani. A második félidő már kicsivel jobb volt, sok gólt lőttünk, és a védelmünk is jobb lett” – mondta.

„A futballisták a teljesítőképességük határán vannak. A válogatott játékosoknak nemcsak hat, hanem egyenesen nyolc angol hetük van zsinórban, folyamatosan mérjük a teherbíró-képességüket, hogy ha kell, azonnal reagálni tudjunk. A szokásosnál is körültekintőbben kell döntenünk, amikor összeállítjuk a csapatot.”

Marco Rose többek között arról beszélt, hogy tetszik neki a Celtic nyílt sisakos, látványos futballja, amelyre igyekeztek alaposan felkészülni. A Leipzig előtt hat úgynevezett „angol hét” áll – meccs hétköznap és hétvégén is –, a lipcseiek vezetőedzőjét erről, a világbajnokság miatti sűrű programról is kérdezték.


„Már túl vagyunk a Sahtar-meccs sokkján. Az a mérkőzés emlékeztetett bennünket arra, hogy legyen bárki is az ellenfél, teljes odaadással kell futballoznunk. Holnap meg akarjuk mutatni, hogy megtanultuk a leckét.”

„Nyilvánvalóan száz százalékot akarunk nyújtani holnap, mert bár nincs még pontunk, a továbbjutási esély nem szállt el, márpedig élni akarunk vele. A Bajnokok Ligájában futballozni dicsőség, kötelességünk a legjobbra törekedni” – fogalmazott Szoboszlai Dominik, utalva a Sahtar elleni rossz nyitányra (1–4) és a Real Madrid otthonában elszenvedett szoros vereségre (0–2).

A játékosok közül Szoboszlai Dominik vett részt az RB Leipzig keddi sajtótájékoztatóján, amelyet a Celtic elleni szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés alkalmából tartottak.

Szoboszlai Dominik a keddi sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)

Számos médium arról számolt be hétfőn, hogy a londoni klub 60 millió euró ellenében szerzi meg a 24 éves csatárt, aki jövő nyáron csatlakozna a csapathoz – írja az MTI. Nkunku 2019-ben a francia Paris Saint-Germaintől 13 millió euróért érkezett a lipcsei egyesületbe, az elmúlt szezonban kiválóan teljesített és őt választották a Bundesliga legjobb játékosának. A három magyart, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató német gárda jelenleg a 11. pontvadászatban, Nkunku szezonbeli nyolc bajnokiján már hatszor volt eredményes.

Mint arról korábban beszámoltunk, sajtóhírek szerint nemrég a német RB Leipzig francia támadója, Christopher Nkunku az angol Chelsea-nél járt orvosi vizsgálaton. A brit sajtó most arról írt, hogy Graham Potterék előszerződést kötöttek a 24 éves labdarúgóval.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIPCSE–CELTIC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik