Pulisic gólja döntött – az Egyesült Államok továbbjutott, Irán kiesett

Vágólapra másolva!
2022.11.29. 20:00
null
Pulisic magát sem kímélte a góljánál (Fotó: AFP)
Az Egyesült Államok 1–0-ra legyőzte Iránt a katari labdarúgó-világbajnokság B-csoportjában a harmadik fordulóban. Az amerikaiak ezzel a sikerrel a második helyen továbbjutottak Anglia mögött, s Hollandiával néznek farkasszemet a nyolcaddöntőben.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
3. FORDULÓ

B-CSOPORT
Irán–Egyesült Államok 0–1 (0–1)
Doha,
al-Tumama Stadion, 42 127 néző. Vezette: Mateu Lahoz (spanyol)
Irán:
Bejranvand – Rezajan, Hosszeini, Puraligandzsi, Mohammadi (Karimi, 45+2.) – Ezatolahi – Nurollahi (Torabi, 71.), Hadzsszafi (Dzsalali, 71.) – Golizadeh (Anszarifard, 77.), Azmun (Goddosz, a szünetben), Taremi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Egyesült Államok: Turner – Dest (S. Moore, 82.), Carter-Vickers, Ream, A. Robinson – T. Adams – McKennie (Acosta, 65.), Musah – Weah (Zimmermann, 82.), Sargent (H. Wright, 77.), Pulisic (Aaronson, a szünetben). Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter
Gólszerző: Pulisic (38.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSA ITT OLVASHATÓ!

Irán és az Egyesült Államok válogatottja eddig csupán egyszer találkozott egymással világbajnokságon, még 1998-ban. Akkor Irán 2–1-re legyőzte az amerikaiakat, de egyik csapat sem jutott tovább a csoportból. A katari tornán Irán három ponttal várhatta a harmadik, utolsó fordulót, míg az USA kétszer is remizett. A képlet egyszerű volt a mérkőzés előtt: az ázsiaiak döntetlennel is továbbjuthatnak, míg az Egyesült Államoknak kötelező a győzelem.

Ennek megfelelően az első félidőben egyértelműen Gregg Berhalter együttese irányított. Az irániak visszahúzódtak, az amerikaiak pedig a fiatal, gyors és labdabiztos játékosokkal próbálta feltörni a védelmet. Az első helyzetet a tizedik percben jegyezhettük fel, Pulisic fejesénél védett Beiranvand kapus. A labdabirtoklást tekintve óriási fölényben voltak az amerikaiak, de komoly gólveszély nem alakult ki az első fél órában – Timothy Weah előbb lábbal, majd fejjel próbálkozott, de egyik helyzetnél sem emelkedett meg nagyon az irániak pulzusszáma.

A 38. percben csak megszerezte a vezetést az Egyesült Államok. McKennie parádés hosszú indítással találta meg Destet, aki egyből középre tette a labdát, az ötösön belül Christian Pulisic érkezett, és a saját testi épségét sem kímélve a kapuba lőtt. A gólnál olyan keményen ütközött a kapussal, hogy hosszú percekig ápolni kellett a Chelsea futballistáját – hiába próbálta folytatni, a szünetben le kellett cserélni.

Az első félidő ráadásában Weah találta magát ziccerben, ám hiába lőtt jobb külsővel a kapuba, a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

A fordulást követően igencsak megváltozott a játék képe, az Egyesült Államok átengedte a területet Iránnak, amelynek most már muszáj volt támadásokat kezdeményezni. Carlos Queiroz gárdája kétszer is Szaman Goddosz révén egyenlíthetett volna – a csereember a középkezdés után néhány perccel fejessel hívta fel magára a figyelmet, majd a második félidő közepén nagyjából tíz méterről kapásból tüzelt, de nem találta el a kaput (Turner csak nézte, ahogyan a labda mellé száll).

A hajrában óriási volt a feszültség, erősen nyomott Irán, de helyzetekig ritkán jutott el. Már a hosszabbításban jártunk, amikor egy szabadrúgás után Puraligandzsi fejelhetett, de ezúttal sem kellett Turnernek védést bemutatnia. A 99. percben az angolok ellen duplázó Taremi összeesett a tizenhatoson belül, a teljes iráni keret tizenegyest reklamált, de a visszajátszásból jól kivehető volt, hogy a Porto csatára nagyon rájátszik az esetre.

Az Egyesült Államok kihúzta 1–0-val, így második helyen továbbjutott Anglia mögött, amely Marcus Rashford duplájával és Phil Foden találatával megverte Walest. Az amerikaiak szombaton Hollandiával találkoznak a nyolcaddöntőben, Anglia pedig Szenegál ellen lép pályára vasárnap.

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

A WALES–ANGLIA MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 3 2 1 9–2 +7 7
2. Egyesült Államok 3 1 2 2–1 +1 5
3. Irán 3 1 2 4–7 –3 3
4. Wales 3 1 2 1–6 –5 1
A B-CSOPORT MENETRENDJE
November 21., 14.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Anglia–Irán6–2
November 21., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Egyesült Államok–Wales1–1
November 25., 11.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Irán0–2
November 25., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Egyesült Államok0–0
November 29., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Wales–Anglia0–3
November 29., 20.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Irán–Egyesült Államok0–1

 

ELŐZMÉNYEK
Irán–Egyesült Államok – sokkal több, mint futballmérkőzés

Családjuk megkínzásával fenyegették meg az iráni játékosokat

KERETEK

IRÁN
KAPUSOK: 1 Alireza Bejranvand
(Perszepolisz),12 Pajam Niazmand(Szepahan),22 Amir Abedzadeh(Ponferradina – Spanyolország),24 Hosszein Hosszeini(Eszteglal)
VÉDŐK:2 Szadeg Moharrami(Dinamo Zagreb – Horvátország),3 Ehszan Hadzsszafi(csk,AEK – Görögország),4 Sodzsa Halilzadeh(al-Ahli – Katar),5 Milad Mohammadi(AEK – Görögország),8 Morteza Puraligandzsi(Perszepolisz),13 Hosszein Kanaanizadegan(al-Ahli – Katar),15 Ruzbeh Csesmi(Eszteglal),19 Madzsid Hosszeini(Kayserispor – Törökország),23 Ramin Rezajan(Szepahan),25 Abolfazl Dzsalali(Eszteglal)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:6 Szaid Ezatolahi(Vejle – Dánia),7 Alireza Dzsahanbahs(Feyenoord – Hollandia),11 Vahid Amiri(Perszepolisz),14 Szaman Goddosz(Brentford – Anglia),16 Mehdi Torabi(Perszepolisz),17 Ali Golizadeh(Charleroi – Belgium),18 Ali Karimi(Kayserispor – Törökország),21 Ahmad Nurollahi(Sabab al-Ahli – Egyesült Arab Emírségek)
TÁMADÓK:9 Mehdi Taremi(FC Porto – Portugália),10 Karim Anszarifard(Omonia – Ciprus),20 Szardar Azmun(Bayer Leverkusen – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Carlos Queiroz(portugál)

EGYESÜLT ÁLLAMOK
KAPUSOK:1 Matt Turner
(Arsenal – Anglia),12 Ethan Horvath(Luton Town – Anglia),25 Sean Johnson(New York City FC)
VÉDŐK:2 Sergino Dest(AC Milan – Olaszország),3 Walker Zimmerman(Nashville SC),5 Antonee Robinson(Fulham – Anglia),13 Tim Ream(Fulham – Anglia),15 Aaron Long(New York Red Bulls),18 Shaq Moore(Nashville SC),20 Cameron Carter-Vickers(Celtic FC – Skócia),22 DeAndre Yedlin(Inter Miami CF),26 Joe Scally(Borussia Mönchengladbach – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Tyler Adams(Leeds United – Anglia),6 Yunus Musah(Valencia – Spanyolország),8 Weston McKennie(Juventus – Olaszország),14 Luca de la Torre(Celta Vigo – Spanyolország),17 Cristian Roldan(Seattle Sounders FC),23 Kellyn Acosta(Los Angeles FC)
TÁMADÓK:7 Giovanni Reyna(Borussia Dortmund – Németország),9 Jesús Ferreira(FC Dallas),10 Christian Pulisic(Chelsea – Anglia),11 Brenden Aaronson(Leeds United – Anglia),16 Jordan Morris(Seattle Sounders),19 Haji Wright(Antalyaspor – Törökország),21 Timothy Weah(Lille OSC – Franciaország),24 Josh Sargent(Norwich City – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gregg Berhalter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik