Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógyszerek helyett ezeket a gyógynövényeket használd, ha gyötör a kórság

Egyre többen nyúlnak a gyógynövények után, ha az egészségük megőrzéséről szeretnének gondoskodni, vagy ha valamilyen betegségük van. Ez nem csak a növekvő gyógyszerárak miatt van, inkább az egyre tudatosabb gondolkodás miatt.

A gyógynövényekkel számos betegség megelőzhető vagy kezelhető, így esetenként érdemes ezekhez fordulni a szintetikus szerek helyett. Használatukkal elérhetünk egy jóval egészségesebb életmódot, visszaállíthatjuk testünk, szervezetünk harmóniáját, ami így hatékonyabban képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. Megmutatjuk a leggyakrabban jelentkező problémák természetes enyhítőit.

Fejfájás

A gyógynövények közt több olyan is van, melyek hatékonyan csillapítják a fájdalmat, ráadásul úgy, hogy közben a gyomrot sem bántják. Azoknak, akiknek rendszeresen visszatér ez a kín, érdemes összeállítaniuk egy gyógynövényekből készült keveréket, melyből bármikor tudnak főzni egy adaggal, ha szükségük van rá. Az egyik legjobb fejfájás elleni növény az őszi margitvirág, melynek a szárított levelei egyes tanulmányok szerint megelőzhetik még a migrénes rohamokat is. A levendula és a citromfű főként az idegi eredetű, stresszes fejfájás ellen hatékony. Ilyenkor a levendulát tartalmazó gyógyteák kifejezetten ajánlottak, de citromfűvel is hasonló hatást tudunk elérni. A levendula nyugtat és ellazít, a citromfű pedig frissítőleg hat. A csalán képes a szervezet működését egyensúlyba hozni, így a fejfájás ellen is kiváló.

Ízületi gyulladás

A gyógytorna és a fizikoterápia mellett a növények is segítenek. Kiváló rá a rozmaring, melynek illóolajában lévő kámfor enyhíti a fájdalmat, sőt a gyulladást is. Ezt a fürdővízhez is önthetjük, de bedörzsölve is hatásos. A fekete nadálytövet paszták, kenőcsök formájában használhatjuk, a gyökeréből készült porított anyag borogatásként kiváló. Az árnika hatásos szer a fájdalom ellen, megelőzi és enyhíti az izom- és ízületi kínokat.

Megfázás

Sokféle növény közül válogathatunk, ha legyűr minket a téli időszakban igen gyakori megfázás. A kamillával érdemes a torkot öblögetni, teája a hurutos légutaknak segít tisztulni, enyhíti a rekedtséget, fertőtlenítő hatású és az egyik legjobb inhaláló szer. A hársfavirág még az influenza tüneteit is enyhíti, csökkenti a gyulladást, a hurutot, csillapítja a köhögést és a torokgyulladást, a szívbetegek azonban kerüljék ezt a növényt. A kakukkfű köptető és légcsőhurutoldó, a felső légúti gyulladások esetén kiválóan alkalmazható. Öblögetni is érdemes vele a szájat és a torkot. Az ánizs antiszeptikus hatású és köptető tea készíthető belőle.

Menstruációs fájdalmak

Ennek enyhítésére kiváló a cickafarktea, melyből a menzesz előtti 5 napon át és a menstruáció ideje alatt érdemes napi egy csészével fogyasztani. Alkalmas a bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására. Összehúzó hatása a benne található tanninnak köszönhető. Ezenkívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. Változó korban harmonizáló hatású.

Gyomorégés, reflux

A túlevés után jelentkező gyomorbántalmak és a kellemetlen reflux ellen kiváló a gyömbér, ami a gyomor- és bélrendszer megnyugtatásában segít. Az Aloe vera csökkenti a gyulladást, segíti az emésztést és nyugtatólag hat a folyamatos irritációnak kitett nyelőcsőre. A leveleinek a nedvét préseljük ki, majd keverjük el egy pohár vízben. Ez az ital nemcsak a gyulladás enyhítésében nyújt segítséget, de megelőzésképpen is lehet fogyasztani. A fehér akácvirágból készült tea csökkenti a gyomorsavat, és enyhíti a tüneteket. Naponta csak egy csészével fogyasszunk belőle.

Alvászavar

Gyakori probléma a nehéz elalvás és a nem pihentető alvás. Ezt kiválóan kezelhetjük gyógynövényekkel, így nem szükséges az akár függőséget is kiváltó szerek után nyúlnunk. Az orbáncfű teája nagyon hatékony az alvászavarok ellen, ahogy a macskagyökérből – ismertebb nevén valeriána – készült illóolaj is, ami nyugtató és altató hatású.

Természetes antibiotikumok
Fokhagyma: Fő hatóanyaga az erős antibiotikus hatású allicin, mely kiváló tisztító, méregtelenítő gyógynövénnyé teszi. Különösen a légúti megbetegedések és a Candida okozta fertőzések kezelésében eredményes. Az érelmeszesedés megelőzésére és gyógyítására az egyik leghatásosabb természetes szer.
Grapefruitmagolaj: Magjának hatóanyagai mintegy 800 vírus és baktérium, továbbá több mint 100 gombafajta és parazita ellen bizonyultak hatékonynak. Kitűnő immunerősítő és méregtelenítő, hozzájárul a szervezet védekezőképességének növeléséhez, a kórokozók kiirtásához.
Kasvirág (Echinacea): Jelentősen megnövelheti a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel és a gyulladásokkal szemben; a megerősödött immunrendszer pedig képes lesz elpusztítani a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat, megállítani a kórokozók elszaporodását. Elsősorban megfázással, influenzával járó légúti megbetegedések, illetve húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésére ajánlott a fogyasztása.
Teafaolaj: Az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszer, elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat. Ezzel egyidejűleg megerősíti az immunrendszert, amely így védelmet nyújthat a visszatérő fertőzések, a kiújuló tünetek ellen.
Szegfűszeg: A benne található eugenolvegyület hatékony gyulladáscsökkentő. Elpusztítja a bélparazitákat, jól kezeli a hasmenést, a gombás fertőzéseket. Bőr- és körömgomba kezelésére is alkalmas. Főzete kiváló a megfázás tüneteinek enyhítésére, megszünteti a torokfájást, csökkenti a száraz köhögést.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss