Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a foszlós húsvéti kalács – Bernáth József elárulta, mi a trükk!

default user icon
MME
Húsvét közeledtével mindenki túrja az internetet, a nagyi kockás receptes füzetét vagy a „horváthilonát" a tökéletes foszlós kalács receptje után kutatva – most hoztunk egy többszörösen kipróbált receptet egy igazi profitól: Bernáth József séftől, aki egy titkos hozzávalóval turbózza a hagyományos kalácstésztát, hogy igazán finom legyen!

Bár az elmúlt években a Mindmegettén is jó pár profitól – köztük Szabadfi Szabi, a péktől – leshettük el a tökéletes húsvéti kalács titkát, ha valakinek egyik sem jött be, vagy épp csak bővítené a repertoárt, annak mutatjuk Bernáth József, a Konyhafőnök egykori zsűritagjának zseniális receptjét, amit a Facebookon osztott meg. A séf némi extrával: reszelt citrom- vagy narancshéjjal turbózza a tésztát, amitől különleges bukét kap az illatos húsvéti péksütemény!

„Húsvéthoz közeledve mindig jó átolvasni a jól bevált foszlós kalács receptemet" – írta posztjában Bernáth. „Hogy idén se kelljen túl sok időt tölteni a recept keresésével, megosztom újra a teljes leírást és néhány kedvcsináló képet, amit Ti küldtetek tavaly!"

Az olvasói fotók alapján a kalácsrecept bomba, mindenkinek, aki e recept szerint készítette a kalácsot, tankönyvire sikerült a végeredmény! Íme a recept, fotókat a lenti posztban találtok.

Hozzávalók bernáth józsef húsvéti kalácsához (1 db kb. 500 g-os kalácshoz):

  • 170 ml tej
  • 15 g élesztő
  • 350 g liszt
  • 35 g porcukor
  • 35 g vaj
  • 2 db tojássárgája + 1 db tojás a kenéshez
  • 4 g finom só
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 1/2 db citrom és/vagy 1/2 db narancs reszelt héja

 

Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk. Ha túlmelegedett (beletesszük az ujjunkat és sokkal melegebbnek érezzük), akkor hagyjuk egy kicsit hűlni! Egy keverőtálba – amibe majd bele fog férni az összes alapanyagunk – kiöntünk egy keveset a langyos tejből, s belemorzsoljuk az élesztőt. Kis időre állni hagyjuk, amíg felfut. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet, és a többi hozzávalót, összegyúrjuk, és simára dagasztjuk.
  2. Hagyjuk pihenni a tésztát legalább 20 percig, majd határozottan gyúrjuk át, s adjunk neki további 20 perc pihenőidőt.
  3. Amikor a tészta újrakelt, osszuk hatfelé, és formázzunk gömböket belőle. Pihentessük 8-10 percig. Ezután gilisztákká sodorjuk a tésztagombócokat úgy, hogy a szálak a végek felé elvékonyodjanak. Fonáskor annyi a trükk, hogy felváltva mindig oldalról, befelé emeljük a szálakat. A két végét bátran nyomkodjuk össze, hogy sülés közben ne nyíljon szét!
  4. Kenjük meg az enyhén felvert egész tojással, majd hagyjuk kelni 20 percig meleg, párás helyen. Ha letelt a 20 perc, kenjük meg újra, s hagyjuk pihenni, amíg a rákent tojás megszárad – ez körülbelül 12-15 percet vesz majd igénybe szobahőmérsékleten.
  5. 190 fokra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.

Még több receptet és inspirációt találsz a MINDMEGETTE HÚSVÉT ROVATÁBAN! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss