Eb 2024: magyarellenes feliratok, Nagy-Románia térkép a bukaresti selejtezőn

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 00:03
null
Fotó: gsp.ro <br /><a href="https://www.gsp.ro/international/euro-2024/mesaje-in-tribune-la-romania-belarus-692605-galerie-foto-pic-1312463.html?sourcearticle=692600" target="_blank">IDE KATTINTVA TÖBB FOTÓ IS MEGTEKINTHETŐ A MÉRKŐZÉSEN TÖRTÉNTEKRŐL!</a>
A kedd esti bukaresti Románia–Fehéroroszország Eb-selejtező (2–1) sem múlt el magyarellenes rigmusok és feliratok nélkül, bár az Andorrában verekedést is kirobbantó, UST (Uniti sub tricolor – azaz a Trikolór alatt egyesülve) nevű nacionalista ultracsoport ezúttal a vendégek országának, illetve a szintén ebben a csoportban szereplő Koszovónak is „üzent”.

Az andorrai eset miatt az UEFA már vizsgálatot indított a román szövetség ellen, de az elmúlt évtizedben botrányok sorát okozó UST a második félidőben most a magyarokat kezdte szidalmazni. A megszokott rigmusok mellett egy Mongólia-térképét ábrázoló molinón „Mongólia a történelmi nagy magyarország” (sic!) felirat szerepelt angolul, de a román alkotmány első bekezdését, miszerint „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”, és Nagy-Románia (Moldovát is magában foglaló) térképét is kifüggesztették.

Mindezt azok után, hogy a román szövetség a napokban hivatalos közleményben tiltakozott a Nagy-Magyarország térkép használata ellen…

Fehéroroszországon az ország területén a második világháborúban elhunyt román hadifoglyok méltó sírhelyeinek hiányát kérték számon, míg Koszovónak a Szerbia elleni NATO-bombázások dátumával (1999. március 24.) üzentek.

A verekedés viszont ezúttal elmaradt, mert – bár az FCSB és az FCU Craiova ultrái üzengettek egymásnak – a rendfenntartó erők idejében elválasztották őket.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik