„Csak mosolyogjanak” – a harmadik Szoboszlai-tanítványból lett válogatott

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 19:26
null
Akkor és most... Bolla Bendegúz (felső képen: elöl, bal szélen, alsó képen: balra), Csoboth Kevin (felső képen: elöl, balról a negyedik, alsó képen: középen) és Szoboszlai Dominik (felül, balról a harmadik, alul jobbra) tíz éve együtt nyertek a Cordial-kupán, most együtt szerepeltek a válogatottban nevelőedzőjük, Szoboszlai Zsolt (felső kép, középen) legnagyobb büszkeségére (Fotó: Főnix Gold; mlsz.hu/Herendi Dániel)<br />
A magyar labdarúgó-válogatottban múlt héten debütált Csoboth Kevin, aki Bolla Bendegúz és Szoboszlai Dominik mellett a harmadik olyan labdarúgó a nemzeti csapatban, aki serdülőkorában Szoboszlai Zsolt játékosa volt a 2007-ben alapított Főnix Gold FC-ben. A játékosok útjáról a nevelőedzővel beszélgettünk.

 

Magyarországon a futballpiramis úgy épül fel, hogy tíz év alatti korban a gyerekek nagy része kisebb klubokban, futballműhelyekben kezdi el a labdarúgást, és ha kiemelkedik a tehetségével, 14-15 éves korára eljuthat valamelyik nagyobb egyesülethez, amelynek az utánpótlása már akadémiai rendszerben dolgozik. Ilyen futballműhely a 2007-ben, Székesfehérváron három apuka által alapított Főnix Gold FC is, amelynek három korábbi játékosa is pályára lépett a bolgárok ellen 3–0-ra megnyert Eb-selejtezőn. A nemzeti csapatban a 10. meccsét játszó, 23 éves szárnyvédő, Bolla Bendegúz és a 30. mérkőzésén szereplő középpályás, immár csapatkapitány Szoboszlai Dominik kezdőként, a múlt héten az észtek ellen debütáló szélső, Csoboth Kevin pedig csereként.

„AZ ÉLET NAGY RENDEZŐ”

Mint Szoboszlai Dominik esetében – de a jelenlegi válogatottból Sallai Roland és Szalai Attila is idesorolható –, Csoboth Kevin édesapja, Csoboth Róbert is korábbi NB I-es labdarúgó, 1984-ben ifjúsági Európa-bajnok volt a korosztályos válogatottal, a Pécsi MSC-vel bajnoki ezüstérmet nyert 1985–1986-ban. Az ő véleményére is kíváncsiak voltunk fia válogatott bemutatkozása, illetve az idáig vezető út kapcsán.

„A Főnixszel egy pécsi tornán ismerkedtünk meg. Kevin akkor tízéves lehetett, jól ment neki a játék, felfigyeltek rá, és jó kapcsolat alakult ki Szoboszlai Zsoltékkal. A Főnixnél megvolt a lehetőség, hogy a fiam nemzetközi tornán szerepeljen Ausztriában, melyen neves Bundesliga-csapatok korosztályos együttesei is részt vettek, ezért a pécsi edzések mellett elkezdtünk járni Fehérvárra is. Aztán a 2014–2015-ös idényben át is igazolt a Főnixhez, onnan ment a Ferencvárosba. Az élet nagy rendező, 2013-ban a Főnix egymás után másodszor is megnyerte a nemzetközi Cordial-kupát, Kevin mesterhármast szerzett a döntőben, majd Szoboszlai Dominikkal együtt vették át a győztes csapatnak járó serleget. Eltelt tíz év, és az észtek ellen a fiam Dominik helyére csereként beállva debütált a válogatottban. A cserénél egymásra mosolyogtak – abban a pillanatban minden benne volt. Amikor hazaszerződött a Benficától, majd tavaly tavasszal, az NB II-be, Szegedre került, nem hittem volna, hogy ezt megélhetem. Kevin nagy utat járt be, amiben fontos lépés volt, hogy a nyáron Újpestre szerződött, de annak érdekében, hogy ezt a szintet meg tudja tartani, illetve fejlődni tudjon, rengeteg munka vár még rá” – fogalmazott Csoboth Róbert.

„Ők nemcsak az én büszkeségeim, büszke lehet rájuk minden nálunk nevelkedő gyerek, büszke lehet rájuk Székesfehérvár, és bízunk benne, hogy büszke lesz majd az egész ország – beszélt korábbi játékosairól Szoboszlai Dominik édesapja, a volt NB I-es labdarúgó, ma már utánpótlásedzőként dolgozó Szoboszlai Zsolt. Amikor egy gyerek hat-hét évesen elkezd futballozni, nagyon hosszú utat kell bejárnia, hogy eljusson a labdarúgás csúcsára, a válogatott szintig. Ebben sokan tudják segíteni, a szülei, a társak, az edzői, a csapatai, de a legtöbbet ő maga teheti ezért. Neki kell hozzátennie azt a munkát, azt az alázatot, ami nélkül senki sem juthat el erre a szintre. A szurkolók a mérkőzéseken csúnya szóval már csak a végterméket látják, a meccs egy eszköz ahhoz, hogy a labdarúgó bemutathassa, nyomás alatt mit tud alkalmazni mindabból, amit az évek során elsajátított. Azonban nincsenek vele, amikor az igazi munka folyik, amikor elsajátítja a tudást, amikor sok mindenről le kell mondania, amikor megsérül, amikor hóban-fagyban is edzenie kell, amikor meg kell küzdenie a csapatba kerülésért. Ezzel együtt jó visszajelzés számunkra, ha valamelyik korábbi játékosunkból profi labdarúgó lesz, bemutatkozhat az NB II-ben, az NB I-ben vagy a válogatottban.”

A trióból az 1999-es születésű Bolla Bendegúz és a 2000-es Szoboszlai Dominik hét-nyolc éves koruktól együtt futballoztak Székesfehérváron, szüleik, Bolla László és Szoboszlai Zsolt együtt (Molnár Csabával közösen, akinek a fia, Molnár Dominik az NB II-ben játszott korábban) alapították a Főnixet. A két fiúhoz csatlakozott később a szintén 2000-ben született Csoboth Kevin. Csoboth és Szoboszlai a korosztályos válogatottaknál is együtt szerepeltek, a 2017-es U17-es Eb-n mindketten gólt is szereztek.

„Kevin Pécsen nevelkedett, de 2011-től az édesapja heti három alkalommal hozzánk is elhozta edzésre, úgynevezett bérnevelést folytattunk. Kétszer is volt velünk Ausztriában, a Cordial-kupa nemzetközi tornán, amelyet mindkétszer meg is nyertünk a korosztályukkal, majd át is igazoltuk Fehérvárra. Abból, hogy ők hárman már gyerekkorukban is együtt játszottak, sokat profitálhat a válogatott, az együtt töltött évek nem múlnak el nyomtalanul. Dominik nagyon jól tudja, milyen beindulásokra számíthat a társaktól, hova kell passzolnia, hogy megtalálja őket. Ez látszott is a legutóbbi két meccsen, Bendegúzzal nagyon jól megértették egymást.”

Szoboszlai és Csoboth egymást váltja (Fotó: Szabó Miklós)
Szoboszlai és Csoboth egymást váltja (Fotó: Szabó Miklós)

Kíváncsiak voltunk, Szoboszlai Zsolt gondolta volna-e tíz éve, hogy ezekből a srácokból válogatott labdarúgók lesznek egyszer.

A Főnix Gold FC-t, az ott folyó nevelőmunkát 2016-ban mutattuk be először a Nemzeti Sport Online-on, helyszíni riportunkban
Kapkodnak a fehérvári tehetségekért – FTC, Dinamo Zagreb, Red Bull

„Az az utánpótlásedző, aki nem álmodik arról, hogy válogatott játékosokat neveljen, inkább hagyja abba a szakmát. Ugyanakkor edzőként csak alapokat tudunk adni a folytatáshoz, megalapozhatjuk, a futballszeretetet, hogy mosolyogva, örömmel az arcukon futballozzanak a gyerekek. Egy pályafutás alakulása sok tényezőtől függ, és az egyén döntésein is nagyon sok múlik, hogy lépésről lépésre tudjon fejlődni. A fiam ebből a szempontból a lehető legjobb helyen van Lipcsében, de úgy gondolom, Bendegúzt sem véletlenül szerződtette az angol Wolverhampton, és a svájci kölcsönjáték is a fejlődését szolgálja. Csoboth Kevin nehéz utat választott, amikor a Benficához szerződött, de erős csapattársak között edződhetett Portugáliában. Amikor hazajött, Fehérváron nem kapott lehetőséget, de az Újpestben formába lendült. Mindhárman megdolgoztak azért, hogy válogatott labdarúgók lehessenek, és bízom benne, sokszor látjuk még őket együtt címeres mezben.”

A kérdés már csak az, látja-e már Szoboszlai Zsolt, jelenlegi tanítványai közül kiből lehet tíz év múlva válogatott.

„A tehetségek most is megvannak. Az említett trión kívül a korábban nálunk szereplő játékosok közül Bévárdi Zsomborból, Csonka Andrásból, Csontos Dominikből, Szabó Leventéből, Hinora Kristófból, László Dávidból, Réti Patrikból, Lehoczky Rolandból vagy a női szakágban Varga Lucából már korábban NB I-es labdarúgó vált. A fiatalabbak közül szép jövő előtt állhat a Kecskemétben idén bemutatkozó, U19-es válogatott Polyák Imre Kristóf vagy az NB II-ből a győri Hanzli Péter. Azt nehéz megjósolni, ki meddig juthat, sok mindennek a függvénye, és számomra nem is ez az igazi értékmérő, hanem hogy boldognak lássam a gyerekeket, azért, mert futballozhatnak.”

CSOBOTH KEVIN ÉS SZOBOSZLAI DOMINIK KÖZÖS TÖRTÉNETE

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik