Sztojan Ivkovics: Kapitányként továbbra is a magyar nemzetet szeretném képviselni

Ivkovics, Sztojan, Vojvoda Dávid, Ferencz Csaba, férfi kosárlabda-válogatott
Kolozsvár, 2017. szeptember 4. Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya (k), valamint Vojvoda Dávid (b) és Ferencz Csaba a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Csehország mérkőzés végén Kolozsváron 2017. szeptember 4-én. A magyar válogatott 85-73-ra győzött. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott évek óta erőn felül teljesít. Egymás után két Európa-bajnokságon vett részt, majd végig versenyben volt a 2023-as világbajnokságra való kijutásért, kiharcolta az olimpiai selejtezőbe jutást. A csapatot tizenegyedik éve szövetségi kapitányként vezető Sztojan Ivkovics szerint az eredmények mögött nem a titkokat, hanem a rendet és a fegyelmet kell keresni. A válogatottat vezető szakember szerint a FIBA által eltiltott Vojvoda Dávid nyáron már a nemzeti csapat rendelkezésére áll majd. Interjú.

A magyar férfi kosárlabda-válogatottnak mi most a legfontosabb feladata?
Az augusztusi olimpiai selejtezőn való sikeres szereplés. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az eddigi teljesítményünkkel elértük, hogy a párizsi kvalifikációs tornán is részt tudunk venni.

Mert azt mondanom sem kell, hogy a 2025-ös férfi Európa-bajnokságon is kötelező ott lennie Magyarországnak. Mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az országot méltóan tudjuk képviselni a jövőben is.

Ugyanakkor a nyáron Debrecenben U19-es férfi világbajnokságot rendez a magyar szövetség. Elképesztő lehetőség mindez ennek a csapatnak, nem?
Egészen biztosan az, s nagyon bízom abban, hogy a Váradi Kornél vezette magyar fiatalok helytállnak ezen a világbajnokságon. Sok tehetséges srác van abban a csapatban. A kosárlabda-utánpótlás nekem is a szívem csücske, nem véletlen vállaltam szerepet az U20-as férfiválogatott élén. Ez a 2003-ban született korosztály csapata.

Sztojan Ivkovics, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (k) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Bosznia-Hercegovina – Magyarország mérkőzésén a kölni Lanxess Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem régen dolgozunk együtt, az első időszak nekem nagyon pozitív. Nem is az eredményesség a lényeg, hanem az, hogy mennyit tudnak ezek a srácok előre lépni.

Fontosak az elvek, hiszen címeres mezben minden mozdulatukkal, megjelenésükkel, viselkedésükkel képviselik az országot és példát mutatnak a következő generációnak.

Frizura? Viselkedés? Tényleg el kellett magyarázni ezeknek a srácoknak, hogy hol vannak, mit csináljanak?
Igen. Azért nehéz ez, mert egy játékosnak az edzőre úgy kellene felnéznie, mint egy példaképre. Ugyanez igaz azokra a játékosokra, akik a felnőtt csapatban évek óta ott játszanak. Nem véletlen, hogy a felnőtt válogatott tagjai között mindig van egy-egy idősebb játékos a csapatban. Ők azok, akik az edzés előtt fél órával már ott vannak a teremben, saját edzésprogramjuk van, majd, amikor vége a tréningnek, maradnak is egy keveset. Utolsónak mennek ki a csarnokból.

A fiataloknak példaképek kellenek.

Hogyan lehetne azt elérni, hogy a magyar férfi kosárlabdázók fizikálisan fel tudjanak zárkózni Európa élvonalához?
Úgy, ahogy az U19-es válogatott tette. Meg kell nézni, milyen állapotban vannak a játékosok most és milyenben voltak másfél évvel ezelőtt. Remélem, hogy mindez a debreceni világbajnokságon is látszik majd.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott titka a rend, a fegyelem és az összetartás Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

De az igazi felmérés a következő évi U20-as Európa-bajnokság lesz, mert ott fognak találkozni a saját szintjükkel.

Ahhoz, hogy egy kosárlabdázó fizikálisan jó állapotban legyen, nem a tehetség kell, hanem megfelelő erőnléti programok. A gyerekek is hibásak ebben a kérdésben, de az edzők felelőssége sem kerülhető meg. Kettőn áll a vásár ebben az esetben is.

Mi az oka annak, hogy a magyar férfi utánpótlás-válogatottak évek óta nem tudnak kitörni a B-divízióból a korosztályos Európa-bajnokságokon? A feljutás évek óta álom, a szereplés a másodosztályban nem mondható sikeresnek.
Nézze, a felnőtt csapat esetében sokszor elmondtam már, hogy a magyar nemzeti együttes helye az európai mezőnyben a 22-26. hely között van. Ha megnézi, az utánpótlás Európa-bajnokságokon az A-csoportban 16 csapat szerepel.

Sajnos, a valósággal sokan nincsenek tisztában. A felnőtt válogatott évek óta erőn felül teljesít – jelenleg 16. a ranglistán –, ez pedig sokak szemét elhomályosítja. Mindenki az érmekről beszél, holott a korosztályos csapatoknak nem feltétlenül ez lenne a céljuk, hanem az, hogy a szakemberek minél több tehetségre bukkanjanak, hogy őket felnevelhessük. Még ennél is fontosabb kérdés, hogy hol vannak a magyar edzők? A magyar kosárlabda nem azért nem fejlődik, mert ezek a gyerekek rosszak lennének, hanem azért, mert a magyar edzőkből hiány van az utánpótlástól a felnőttig. Az edzőket fel kell építeni, szakmailag mentorálni, mert a kosárlabda, mint minden sportág a világon, rohamos léptekkel fejlődik. Ha csak a piramis tetejét nézzük, az NB I A-csoportos csapatoknál jelenleg csak kettő magyar edző dolgozik több éves tapasztalattal a háta mögött és vannak még ketten-hárman fiatal szereplőként, akikről majd az idő eldönti, meddig juthatnak.

Hol tart a válogatottól eltiltott Vojvoda Dávid ügye?
Jó irányba halad, szerintem a nyári olimpiai selejtezőn Dávid már ott lesz a válogatottal. A legfontosabb most, hogy a menedzser megkapja azt a pénzt, ami a legfontosabb a számára.

Ha ez megtörténik, akkor ennek az ügynek az összes szereplője megnyugodhat.

Ha az ügynök zsebe tele van, ha a kutyák jóllaktak, akkor boldog mindenki. Nekem az a legfontosabb, hogy Vojvoda Dávid visszatérhessen a válogatottba, más nem érdekel. Ez egy nagyon összetett ügy. Az ítélet szerint kell eljárni. A morális oldala ennek az ügynek az más kérdés.

Vojvoda Dávid nyáron visszatérhet a válogatottba Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt mindenki másképpen éli meg, máshol van a mérce. De minden esetben érdemes mérlegelni a dolgokat. 16 év alatt egy menedzser-játékos kapcsolatban az ügynök sem jár rosszul. Ebben mindenki biztos lehet.

Ugyanakkor azt is el kell fogadni, hogy a menedzserek ebben az esetben kevés empátiát tanúsítanak, hiszen kőkeményen a pénzről szól minden. Nekem Vojvoda Dávid 12 év óta a játékosom. Nála tisztább és becsületesebb sportolót nem ismerek. Nincs ember, aki rosszat tudott volna mondani róla. Most itt van ez a szerencsétlen ügy, azt kívánom, hogy legyünk túl rajta minél gyorsabban. És ez így is lesz.

Mi motiválja még abban a munkában, amit végez?
Nagyon sokat kaptam a sportágtól, az országtól. Mindent – sikerek, egzisztencia, családom – a kosárlabdának köszönhetek, ez már önmagában nagy motiváció. Amikor befejeztem a játékoskarrieremet, sosem gondoltam, hogy továbbra is a sport szolgálatában maradhatok.

Én monarchista vagyok, akinek Isten, a nemzet, a család és a hierarchia a legfontosabb. Továbbra is az a célom, hogy a magyar válogatottnál legyen meg a rend és a fegyelem, mint eddig is volt. Mert csak ez vezethet bennünket sikerre. A neveltetésem, a habitusom, az elveim miatt sokszor ütközöm, de aki ismer engem, nagyon jól tudja, ha mindenki végzi a saját munkáját, akkor engem kenyérre lehet kenni. Ha nem, akkor jönnek a problémák.

Az motiválja, hogy sorozatban harmadszor is ott legyen a felnőtt férfiválogatott az Európa-bajnokságon?
Kétszer ott jártunk a döntőben és kétszer vettünk részt világbajnoki selejtezőn, ahol a harmadik körbe jutottunk – ez azt jelenti, hogy az elit mezőnyhöz tartozunk és több kiváló nemzeti együttest utasítottunk magunk mögé, pl. a horvátokat, lengyeleket stb. Nyugodtan mondhatom, van egy szint, amelyet már elértünk. 2017-ben életem legnagyobb élménye volt a kolozsvári Európa-bajnokság, a csehek és a románok legyőzése és a legjobb 16 közé jutás.

A sportág közgyűlése hamarosan mérlegre teszi az elmúlt négy évet, mert májusban elnökválasztó közgyűlést rendeznek. Mit vár ettől a voksolástól?
Turbulens időszakát éli meg a sportág, négy évente átéljük ezt. Sikeres periódus van mögöttünk, a női és férfi válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, a Sopron Basket Euroliga-győztes lett. Ebben a szezonban összesen három női klub szerepelt a női kosárlabda Euroligában, a férfiaknál a Falco szépen menetelt a Bajnokok Ligájában.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány (hátul) és Szalay Ferenc, az MKOSZ jelenlegi elnöke Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mind a férfi, mind a női magyar bajnokság magas színvonalú sorozat, tele izgalmas mérkőzésekkel.

Én szövetségi kapitány vagyok, az én dolgom, hogy a csapatommal az országot képviseljem, hogy legyen meg a hit abban, amit csinálunk. Ha elveszik ez a hit, akkor biztosan új korszak kezdődik.