Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olyan, mint a nagyié: cukormentes cseresznyelekvár 30 perc alatt

default user icon
MME
Idegenkedsz attól, hogy a finom, édes cseresznyéből lekvárt főzz? Míg a sárgabaracklekvár teljesen megszokott és elfogadott, addig a bíborpiros cseresznyeszemekből ritkábban készül dzsem. Most egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, diétás receptet hozunk, amivel nemcsak megédesítheted, hanem meg is színesítheted a reggelidet!

Minden családnak megvan a régi, jól bevált lekvárreceptje, de a változást senki sem tudja megkerülni. Egyre nő az igény a cukor nélkül tartósított dzsemek iránt, így muszáj bővíteni a családi recepttárat. Most egy olyan cseresznyelekvár-receptet mutatunk, ami nagyon gyorsan és cukor hozzáadása nélkül készül.

A klasszikus házi lekvár gyümölcsdarabokból és fehér cukorból készül, 1:1 arányban. A gyümölcsökben lévő pektin, ami oldható rost, „befogja” a folyadékot és gélt képez. Mivel egyes gyümölcsökben, köztük a cseresznyében is, kevés a természetes pektin, szükség lehet pektinporra vagy más zselésítő anyagra, hogy a lekvár összeálljon. Ha nem szeretnél finomított cukrot vagy pektint hozzáadni a dzsemhez, mindössze két dologra lesz szükséged: finom, érett cseresznyére és őrölt lenmagra. A cseresznye cukortartalma magas, míg a lenmag sok oldható rostot tartalmaz, amelyek helyettesítik a pektint. Érdemes először egy kis adagot készíteni, és ha ízlik, akár nagyobb mennyiséget is bevállalhatsz.

Hozzávalók:

  • 500 gramm cseresznye (kimagozva)
  • 170 ml víz
  • 12 gramm őrölt lenmag

Elkészítése:

  1. Folyó víz alatt megmossuk a cseresznyét, eltávolítjuk a szárakat és a magokat.
  2. A kimagozott szemeket egy lábasba tesszük és felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd kb. 15 percig közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk. 
  3. Konyhai robotgép vagy turmix segítségével pürésítjük, hozzáadjuk az őrölt lenmagot, és még 5-8 percig alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ha vizes a cseresznye, előfordulhat, hogy tovább kell főzni.)
  4. Ha kevés lekvárt főzünk, egyszerűen csak áttöltjük egy tiszta edénybe, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe. 3-5 napig eláll.
  5. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor a szokásos módon járunk el: a forró lekvárt sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy kb. 3 centis hely legyen a dzsem és az üveg szája között. Az üvegeket a pultra téve enyhén megütögetjük, hogy a levegő kimenjen a lekvárból, lezárjuk, majd gyorsan megfordítjuk, és úgy szorítjuk rá a fedőt. Az üveget 30 percig lefordítva pihentetjük, majd visszafordítjuk.

Tippek:

  • Ha fanyarnak érzed a lekvárt, cukormentes édesítőszert természetesen használhatsz.
  • Fontos, hogy őrölt lenmagot használj, mert egész lenmaggal nem működik a folyamat!

A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Mivel csak természetes cukrokat tartalmaz, cukorbetegek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követők is fogyaszthatják. Nagyon finom pirítóssal, de keverheted joghurtba, zabkásába, illetve felhasználhatod sütemények készítéséhez is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss