Tekerjük körbe a Velencei-tavat!

Nincs még hétvégére programod? Ha valami igazán szórakoztató, kellemes de mégis sportos feltöltődésre vágysz, akkor tekerd körbe biciklivel a Velencei-tavat! A 30 km-es táv minimális szintemelkedésekkel, változatos programokkal és sok pihenési lehetőséggel kecsegtet. 

A Velencei-tavat körülölelő kerékpárút körülbelül 30 km hosszú, ami elsőre soknak tűnhet, de a tó két keréken, kényelmes tempóban, néhány pihenővel 3 – 3,5 óra alatt körbetekerhető. Ha viszont igazi adrenalinlöketre vágysz, akkor benevezhetsz és versenyezhetsz "Az év leggyorsabb kerékpárosa" címért is. A túránk során mi most néhány érdekes látnivalót is útba ejtünk, és bemutatjuk, hogy mit érdemes megnézned Magyarország harmadik legnagyobb tava körül. 

A Velencei-tavat 3 óra alatt kényelmesen körbe lehet tekerniForrás: Gáll Franciska

Akár autóval, akár vonattal érkezel, Velencénél érdemes nekivágni a tó-körnek. Ha nincs saját biciklid, vagy nem azzal szeretnéd körbetekerni a tavat, ne aggódj, mert a part menti településeken szinte mindenhol találsz biciklikölcsönzőt, és egy napra a bérlés körübelül 3000-4000 Forintba kerül. Első megállónk Gárdony lesz, ahol érdemes kitérőt tenni a híres író, Gárdonyi Géza Emlékházánál. Gárdonyi Géza a szomszédos Agárdpusztán született és Ziegler Géza néven látta meg a napvilágot, de írói nevét Gárdony után választotta és kizárólag ezt a nevet tüntette fel művei fejlécén. Az emlékházat ahol született műemlékké nyilvánították, ahol az író életébe nyerhetünk bepillantást korhű bútorokkal, fotókkal és kéziratokkal. Az emlékházban egy helytörténeti kiállítás is megtekinthető, amely bemutatja a látogatók részére a Velencei-tavi nádvágást és halászatot is. Ha időd engedi, látogass el a Gárdonyi Rönkvárhoz is, amely az Egri vár és az Egri csillagok című regény helyszínének kicsinyített mása.

A gárdonyi rönkvár az egri vár mintájára készültForrás: Facebook/ Gárdonyi rönkvár

Következő állomásunk Agárd, ahol szinte mindig pezseg az élet. Tavasszal és nyáron számos gasztro fesztivál és zenei koncert várja a látogatókat. Az Agárdi Pálinka világhírű, így ha arra jársz, érdemes betérni a Pálinkafőzdébe, ahol megmutatják, hogyan készülnek a híres és különlegesen finom italok, és ha már itt vagy, kóstold meg az egyik legjobbat az Agárdi Cigánymeggyet. A hajókikötőben található a H2O Akváriumház, ahol a Velencei – tó jellegzetes halfajainak ( harcsa, süllő, sügér, ponty, csuka, keszeg, amur, busa...), valamint más vízi élőlényeinek – szitakötő lárvák, vízi skorpiók, vízi botpoloskák – megfigyelésére is lehetőség nyílik. 

Az Akváriumházban megtekinthetjük a Velencei-tó összes halfajtájátForrás: Facebook/H2O Akváriumház

Ezt követi a Dinnyés településen található Várpark, ahol középkori váraink valósághű makettjei tekinthetők meg. Összesen 35 vár készült el, eredeti tájolással, egyedülálló módon eredeti anyagukból elkészítve. A várakat egy sétány övezi emlékoszlopokkal, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. És már el is érkeztünk túránk feléhez, Pákozdra, ahol a magyar hadtörténet egyik legismertebb csatája zajlott 1848. szeptember 29.-én. A Katonai Emlékparkot több állandó hadtörténeti, haditechnikai kiállítása mellett a 48-as obeliszktől nyíló panoráma miatt is érdemes felkeresni. Ha már itt vagy, ne hagyd ki a Pákozdi Ingóköveket, valamint a 96 hektáros 250 féle fa és cserjében gazdag Arborétumot sem. Ha megéheznél, térj be a Szúnyog-szigeti Halászcsárdába és egyél egy finom halászlevet.

Pákozdnál érdemes megnézni az 1848-as emlékművet és a Katonai parkotForrás: Facebook/ Katonai Emlékpark Pákozd

Nadapra érkezve láthatod a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontját, a Nadapi szintezési ősjegyet, ami azért települt ide, mert ez a Velencei-hegység a Kárpát-medence legöregebb és legstabilabb képződménye. Velencére visszaérkezve még egy pillantást vethetsz a Bence-hegyi kilátóból az egész Velencei-tóra és a túrára, amelyet sikeresen teljesítettél. Mostmár jöhet a jól megérdemelt csobbanás a tóban és a naplementénél elfogyasztott fröccs és a sajtos-tejfölös lángos. 

A túra után jöhet a jól megérdemelt fröccs és lángosForrás: Gáll Franciska

(Források: velenceitokor.hu, pakasz.hu, borítókép: Facebook/Velencei-tó kerékpárral)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek