Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így programozd át a testedet, hogy elkerüld a betegségeket, és egészséges legyél

default user icon
MME
Nemcsak a számítógépes rendszereket lehet hackelni, hanem a szervezetünket is. A biohackerek célja, hogy javítsák és fejlesszék a biológiai funkciókat.

Az egészségünket sokféleképpen óvhatjuk. Igénybe vehetjük a természet erejét, ihatunk gyógyteákat, sportolhatunk és kirándulhatunk, mindemellett pedig odafigyelhetünk a mentális jóllétünkre is. Azok, akik az egészségmegőrzést tudatosan csinálják, sőt tökélyre is fejlesztették, és képesek irányítani a testüket, nos ők a biohackerek, akiktől van mit tanulni – olvasható a Fanny magazinban.

A biohacker az, aki a saját biológiáját hackeli meg, hogy az jobban funkcionáljon. Az egész életmódját fejleszti, hogy ezzel hosszú távon is javítsa a teste működését. Ez „kicsit” más, mint amikor valaki a konditeremben nagy súlyokat emelget, hogy ezzel felpumpája az izmait, hiszen az inkább csak átmenetileg jelent optikai tunningot. A biohackerkedés lényege a hosszú távú hatásra való koncentrálás, melynek nemcsak a külső megjelenés a lényege, hanem az egészséges szervezet megteremtése is.

Mutatjuk, hogyan válhat belőled is biohacker és hogyan lehetsz egészségesebb!

1. Kezdő alváshackelés

Ha jól alszunk, elkerülhetjük a krónikus betegségek nagy részét, és akár az öregedést is lassíthatjuk. Este legkésőbb 10-kor feküdjünk le aludni. Előtte legalább 2 órával már kerüljük a kütyük használatát, és teremtsük meg a megfelelő körülményeket a nyugodt pihenéshez. Mérjük az alvásminőséget valamilyen eszközzel vagy alkalmazással, és az adatok alapján próbáljuk kideríteni, hogy mikor, mitől alszunk jól és mitől rosszul. Ezt naplózással segíthetjük.

2. Haladó technikák

Ha komolyabb biohackerekké akarunk válni, akkor használjunk mágneses alvópárnát, földelő lepedőt, hűtőmatracot, sőt akár transzkranialis elektromos stimulációt (TES).

3. A böjtölés időszaka

Az időszakos böjtölésnek számos különböző megközelítése van. A 16/8-as módszer az egyik legelterjedtebb. Napi 16 órán át kerüljük az étkezést, a fennmaradó 8 órában együnk kétszer vagy háromszor, de akkor se vigyük túlzásba.

4. A hideg előnyei

A testünk lehűtése sokféle pozitív biológiai funkciót indít be. Gyorsítja a regenerációt, javítja a keringést, az ellenálló képességet, fokozza az anyagcserét és az immunrendszer működését. Ehhez használjuk a hidegzuhanyt, de csak fokozatosan csökkentsük a víz hőmérsékletét.

5. Magas intenzitással

A magas intenzitású intervallumos edzés (HIIT) egy rendkívül nagy intenzitású anaerob edzésforma, ami a leghatékonyabb zsírégetéshez és izomépítéshez. Az ilyen jellegű edzések kevesebb mint 30 percig tartanak, mégis hatékonyan stimulálják a testet.

6. Játsszunk a fényekkel

Az ember évmilliókon át a napfelkelte és nyugta közötti természetes fényspektrumokon élte az életét. A biológiánk egészének, többek között a hormonháztartásunknak is természetes fényekre lenne szüksége a megfelelő hormontermeléshez. Kerüljük a mesterséges fényeket, főleg a kék fényt, melynek hatására a biológiai ritmusunk teljesen összezavarodhat.

7. Fontos a folyadék

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Minden szerv működését befolyásolja, hogy elegendő vizet iszunk-e, és az emésztésünkben is fontos szerepe van. Igyunk meg naponta legalább 2,5 liter vizet!

8. Mentálisan is rendben

Ahhoz, hogy a testünket hibátlanul irányítsuk, feltétlen szükséges, hogy fejben rendben legyünk. Ehhez nagy segítséget nyújthatnak a különböző meditációs technikák, légzéstechnikák és a természetjárás.

Többféle irányzat létezik

A biohackerek egy része számszerűsíti magát, ami azt jelenti, hogy konkrét adatokkal ellenőrzi az elért eredményeket. Ez azt jelenti, hogy mérik a saját életfunkcióikat, valamilyen viselhető technológiával – például okosóra, szívritmuspánt –, ami segíti a fiziológiai adatok nyomon követésében és szabályozásában. Nemcsak a nappali sporttevékenységet követik nyomon részletesen, hanem az éjszakai alvás mennyiségét és minőségét, a bevitt kalóriák számát és összetételét is.

Másik részük a természetes irányt képviseli. Folyamatosan figyelik a testük jelzéseit, változásait, ezzel igazolva a fejlődésüket. Számontartják, hogy milyen ételre, italra, mozgásformára hogyan reagál a szervezetük, azt vallják, hogy az intuíció is sokat segíthet, hiszen azt kell megadni a testnek, amit kér, ettől működik majd tökéletesen. Ha érzi, hogy napról napra jobban alszik, energikusabb, szebbek az izomtónusai, akkor jó irányba halad.

A nutrihackerek főleg a táplálkozásra és táplálékkiegészítőkre fókuszálnak. Képben vannak, hogy melyik gyártócég, milyen összetételű portékát kínál, nagy gondot fordítanak arra, hogy beszerezzék és összeállítsák a számukra leginkább megfelelő termékeket, amelyek támogatják őket a testükkel kapcsolatos céljaik elérésében.

A naturálhackerek főként a természet erejét használják, napfényt, természetes mágnesességet, állati mozgásmintákat és bármit, ami a természet erejéből fakad. Ez határozza meg a napi rendszerességgel végzett sporttevékenységüket, az étrendjüket, az alvási szokásaikat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss