Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a válasz: ennyi idő alatt érik roppanósra a kovászos uborka

default user icon
MME
Most, hogy végre itt az igazi nyári meleg, hivatalosan is elkezdődött a kovászosuborka-szezon! Bár az időjárás nem mindig kedvez ennek a napon érlelt savanyúságnak, a közhiedelemmel ellentétben akkor is érdemes nekiállni, ha a meteorológia több esőfelhőt ígér, mint napsütést – sőt! Mondjuk máris, hogyan készítsd, hová tedd, és hány nap alatt lesz tökéletesen érett és roppanós!

Nem múlhat el a nyár kedvenc savanyúságunk, a kovászos uborka nélkül!  A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van néhány alapszabály, amiket érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény. 

  1. A kovászos uborka elkészítéséhez egészséges és lehetőleg azonos méretű, közepes nagyságú uborkákat válogass össze. Kovászoláshoz legjobb a 8­-10 cm-­es fürtös uborka. Ennek tömör a húsa és aprók a magjai, így kovászolás után is ropogós, finom marad. A túlérett, sárga uborka nem alkalmas eltevésre. Az alaposan megmosott uborkák végeit vágd le, mert keserűek lehetnek. Ezután szurkáld meg mindet villával, vagy hosszában hasítsd be mindkét oldalukat, hogy jól átjárhassa őket a sós víz. 
  2. Gondosan mosogasd el az üveget, és tegyél kaprot az aljára, a sárga virágával együtt. A friss kapor sokkal intenzívebb ízű, mint az öreg vagy a szárított. Könnyebben bele tudod állítani az uborkákat az üvegbe, ha kissé megbillented. A résekbe dugdoss kisebb darabokat, és a sorok közé is tegyél kaprot.
  3. Bőven forralj sós vizet, és bolondítsd meg a lét a saját szád íze szerint fokhagymával, tormával, borssal vagy akár korianderrel. A langyosra hűtött lét töltsd az uborkára úgy, hogy teljesen ellepje.
  4. Az erjedési folyamat beindításához fektess az uborkára kenyérszeletet, hogy az üveg szájáig érjen, majd nedvesítsd meg a lével. Legjobb a hagyományosan, kovásszal kelesztett félbarna kenyér, a száraz is megfelel. A teraszra, erkélyre vagy ablakpárkányra kirakott üveget fedd le egy kistányérral, majd forgasd félnaponta, hogy mindenhol érje a napsütés.

FONTOS! Noha a kovászoláshoz nélkülözhetetlen a meleg, ne engedd, hogy a lé felforrjon a tűző napon, mert ettől elpusztulnak a kovászolást végző élesztőgombák, és az uborka megromlik!

 

Hány nap alatt lesz tökéletes a kovászos uborka?

A kovászos uborkát meleg helyen, de nem tűző napon kell érlelni; akár bent a lakásban is csinálhatod, feltéve, hogy tartósan legalább 25 Celsius fokos a hőmérséklet. Ha meleg van, 3-5 nap alatt elkészül – írja a Ripost. A legjobb módszer az ellenőrzésre, ha kiveszel egyet, és megkóstolod, hogy kellőképpen „érett"-e már. Az a legfontosabb, hogy semmiképp se hagyd magára a beindított kovászolást, mert könnyen túlerjedhet a kovászos uborka, amikor nem csak hogy puha lesz, de az íze is tönkremegy!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss