Szinte alig van olyan sütemény, amelybe ne kellene vaníliás cukor. Ez az egyszerű összetevő csodás plusz ízt kölcsönöz a desszerteknek, krémeknek, így érdemes belőle nagyobb adagot is tartani otthon. Sőt ha van kedved, akár te magad is elkészítheted házilag, ugyanis pofonegyszerű mutatvány. Íme a házi vaníliás cukor receptje!
Tudtad?
A vanília egy Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideaféle (Vanilla planifolia). Kezdetben sárgászöld színű, rúd alakú termése fürtökben fejlődik. Mexikón kívül a világ más forró égövi tájain is termesztik. A növényt megtekintheted a hazai botanikus kertek üvegházaiban, pl. a fővárosi Füvészkertben.
A vanillin a termésben előforduló kellemes illatú, színtelen – mesterségesen is előállítható – növényi vegyület.
A tasakos vanillincukor porcukrot, aromát és gyakran szintetikus vanillinkristályt tartalmaz, ezért olcsóbb, mint a valódi termésből készült Bourbon vaníliás cukor, amely a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion – korábban Bourbon – szigetről, Madagaszkárról, valamint a Comore- és a Seychelle-szigetekről is érkezhet.
3 módszer házi vaníliás cukorhoz
1. Kikapart vaníliavelővel
Hasíts fel hosszában 1 db vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd keverd a velőt 10 dkg porcukorhoz. Azonnal használhatod. A cukor jobban átveszi a vanília aromáját, ha összekeverés után légmentesen lezárt befőttesüvegben pihenteted legalább 2 hétig.
2. Vaníliarúd-őrleménnyel
Intenzívebb ízű, mint a frissen kikapart velővel aromásított cukor. A késes aprítógépben finomra őrölt rúdból 1 púpozott teáskanálnyit adagolj 7,5 dkg cukorhoz. Azonnal ízesíthetsz vele, vagy csavaros üvegben sötét, hűvös helyen tárolhatod. Ne tedd a hűtőbe!
3. Cukorral porrá őrölt rúdból
A legerősebb aromájú ízesítő előállításához a feldarabolt vaníliarudat kristálycukorral együtt őröld mindaddig, amíg világosbarna port kapsz. (Vigyázz, nagyon porzik, ha kelyhes turmixgépet használsz, fedd be a fedelén az adagolónyílást!) Légmentesen lezárt üvegben tárold.
Tárolási tanácsok
A kis üvegcsőben forgalmazott friss vaníliarúd szavatossági ideje minimum két év. Kikaparás után csomagold vissza a légmentesen visszazárható fiolába, ebben nem szárad ki, és megfelelő tárolás esetén (sötét, egyenletes hőmérsékletű helyen) még sokáig élvezhető állapotban marad. A tasakos utántöltő csomagolás nem alkalmas huzamosabb ideig való tárolásra.
Mit csinálj a kikapart vaníliarúddal?
Darabold fel, dugd egy befőttesüvegnyi cukorba, és alaposan rázd össze. Ha elfogy róla a cukor, pótold frissel, mert a kikapart vaníliarúd még több hónapon át képes ízesíteni. Gasztroajándéknak is mutatós.
Vaníliakivonat
Főleg Angliában és az Egyesült Államokban előszeretettel használják vaníliás cukor helyett. A hosszában felhasított és kikapart, majd kisebb darabokra vágott vaníliarudat a kikapart velővel együtt tedd csavaros befőttesüvegbe. Önts rá 1,8 dl felforrósított vodkát vagy tiszta alkoholt (patikából), zárd le, és alaposan rázd össze.
Óvatosan nyisd ki a mosogató felett, hogy kiengedd a nyomást, majd zárd vissza, és tedd sötét helyre. Naponta rázd fel, illetve nyisd ki és zárd vissza 1 héten keresztül. Végül szűrd át tiszta üvegbe. Sötét, hűvös helyen korlátlan ideig eláll.
Tipp: A szűrőn maradt vaníliarúd-darabokkal házi vaníliapudingot ízesíthetsz.
Borítókép: Shutterstock