Történelmi győzelem a Girón, Peák Barna csapattársa nyerte a 10. szakaszt

cycling Horizontal
Team Wanty's Eritrean rider Biniam Girmay Hailu celebrates as he crosses the finish line to win the 10th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 196 kilometers between Pescara and Jesi, central Italy, on May 17, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux 22 éves eritreai sprintere nyerte meg a Giro d'Italia 10., Piacenza és Jesi közötti 196 kilométeres szakaszt. A részben magyar - kaposvári - központú EOLO-Kometa kerékpárosa, Vincenzo Albanese lett a harmadik.

A 2017-ben tragikus balesetben meghalt Michele Scarponi emléke előtt tisztelgő szakasz első 100 kilométere szinte teljesen sík volt, a második százon azonban már bőven voltak emelkedők. A 2019-es összetett győztes Richard Carapaz egy kisebbet bukott, 70 kilométerrel a cél előtt pedig Calbe Ewan volt az, aki teljesen elkészült az erejével.

Húsz kilométerrel a cél előtt utolérték az utolsó szökevényt is, a Jesi előtti utolsó emelkedőn pedig teljesen szétszakadt a mezőnyt. Öt kilométeren belül a magyarországi első szakaszt nyerő Mathieu van der Pool indított támadást, de őt is gyorsan megfogták.

Az utolsó kilométereken egy mindössze 28 fős főmezőny tagjai harcolhattak a győzelemért, akik közül Biniam Girmay volt a legerősebb.

Az eritreai sprinter - akinek már öt top ötös eredménye volt az idei Girón - 300 méternél indult meg Van der Pool mögül, a holland pedig hiába üldözte nem tudta megelőzni. A cél előtt tíz méterrel már feltartott hüvelyujjával jelezte, hogy gratulál a Wanty versenyzőjének.

Girmay azt követően, hogy első afrikai versenyzőként megnyerte a Gent-Wewelgemet, azaz egy Wolrd Tour-versenyt, most az első lett a kontinensről, aki szakaszt nyert egy háromhetesen. A győzelemből Girmay magyar csapattársa, Peák Barnabás is kivette a részét, aki hosszú-hosszú kilométereken át vállalta a vezetést, rengeteg munkát téve a sikerbe.

A szezon végén visszavonuló Vincenzo Nibali 500. szakaszát teljesítette háromheteseken.

A rózsaszín trikót továbbra is a Trek-Segafredo spanyol menője, Juan Pedro López viselheti. Mindhárom magyar versenyző befejezte a szakaszt, Valter Attila (Groupama-FDJ) 1:02, Fetter Erik (EOLO-Kometa) 5:08, míg Peák Barnabás valamivel több mint 9 perc hátránnyal ért be a főmezőnyhöz képest.

"Ma a fő célunk az volt, hogy Vincenzo Albanese a lehető legjobb eredményt érje el. Ha erős lett volna a szökés, akkor abban neki is ott kellett volna lennie. De végül egy gyengének mondható szökés ment el, így picit megnyugodhattunk, és készülhettünk vele a verseny végére – osztotta meg Fetter Erik, az EOLO-KOMETA kerékpárosa csapata mai feladatát és taktikáját. - Mindannyian érte dolgoztunk, én például a folyamatos kulacshordással segítettem. Nagyon meleg volt ma, így végig biztosítani kellett neki a folyadékpótlást. Örülök, hogy benne lehettem a sikerben, hiszen Albanese végül 3. lett, tehát jó napot zártunk" – tette hozzá Fetter Erik.

Eredmények:
10. szakasz, Pescara-Jesi, 196 km:
1. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 4:32:07 óra
2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Vincenzo Albanese (olasz, EOLO-Kometa) a. i.
...75. Valter Attila (Groupama-FDJ) 1:02 perc hátrány
...106. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 5:08 p h.
...127. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 9:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 42:24:08 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Emirates) 12 mp hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM) 14 mp h.
...43. Valter 34:40 perc hátrány
...96. Fetter 1:30:12 óra hátrány
...138. Peák 2:11:54 ó h.

Szerdán a Santarcangelo di Romagna és Reggio Emilia közötti 203 kilométer vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - jövő vasárnap a veronai időfutammal fejeződik be.