Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 pihe-puha piskótatekercs és piskótarolád dugig tömve töltelékkel

default user icon
MME
Mindenki őriz szép gyerekkori emlékeket a lekváros piskótatekercsről, amely olyan ellenállhatatlanul illatos és finom, hogy egy rúd szinte nem is elég. A tekert piskóták világa azonban ennél sokkal szélesebb, érdemes körülnézni, hogy milyen variációkban létezik még.

Piskótatekercs rengeteg változatban készülhet: módosítható a tészta, alakítható a töltelék, a formája is változtatható, sőt a bevonásával is ezernyi arcot adhatunk a süteménynek.

A piskótarolád alapesteben egy klasszikus vizes, soktojásos tészta, amelytől természetesen könnyedén eltérhetünk. Az alapanyagok arányainak módosítása mellett a tészta ízesítése is fontos szempont lehet. Klasszikus változatnak számít a kakaós vagy csokoládés piskóta, de készíthetünk márványos piskótát, sőt különféle maglisztekkel is dúsíthatjuk a búzalisztet, vagy színtisztán maglisztből is süthetjük a roládot.

Így tekerjük fel

A piskótatekercs készítésénél a tészta mibenléte mellett a kisült piskóta feltekerése talán az igazán fontos feladat. A tészta akkor lesz a legszebb, ha még forrón fel tudjuk tekerni. A vékony lekvárréteget magába szívó tekercs esetében a kisült piskótát gyorsan megkenjük, majd azonnal – nem túl szorosan, de nem is túl lazán – feltekerjük. A masszívabb töltelékkel készített roládokat nedves konyharuha segítségével tekerjük fel, így a tészta az alakot felveszi, ellenben a rétegek nem tapadnak össze, s később a tekercset könnyedén meg tudjuk tölteni.

Ha megálmodtuk és megsütöttük a tésztát, akkor már csak a hozzá illő tölteléket kell kitalálni. A különféle lekvárok mellett érdemes kipróbálni a mogyoró- vagy csokoládékrémet, citromkrémet (lemon curd) is, amit nem feltétlen kell a maga töménységében felhasználni, nyugodtan lazíthatjuk egy kis natúr krémsajttal, s máris selymesebb, kevéssé karakteres tölteléket kapunk. A mascarpone mellett a töltelékek sora tovább folytatható: a roládba kerülhet olvasztott csokoládé, puding, illetve bármi, aminek az állaga és íze a piskótához jól társítható. Hoztunk is 13 szuper változatot, melyeket egytől egyig érdemes kipróbálni.

1. EGYSZERŰ PISKÓTATEKERCS >>>

2. MEGGYES-MANDULÁS PISKÓTATEKERCS >>>

3. Sárgabaracklekváros PISKÓTATEKERCS >>>

4. DUPLACSOKIS PISKÓTATEKERCS >>>

5. MÁLNÁS PISKÓTAROLÁD >>>

6. EPERLEKVÁROS PISKÓTATEKERCS >>>

7. PISKÓTATEKERCS gluténmentesen >>>

8. KÁVÉKRÉMES PISKÓTAROLÁD >>>

9. CSOKIS PISKÓTAROLÁD VANÍLIÁS BANÁNPUDINGGAL >>>

10. Nagyon könnyű tejszínes-epres piskótatekercs >>>

11. Könnyen elkészíthető piskótatekercs recept >>>

12. Vaníliakrémes kakaós piskótatekercs >>>

13. Gesztenyekrémes piskótatekercs egyszerűen >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss