Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Patikában is kapható népszerű vitamint tiltott be a Nébih

default user icon
MME
A Nébih azonnali hatállyal kivont a forgalomból egy gyógyszertárakban, bioboltokban és az interneten is kapható, népszerű vitamint. A közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálat megállapította, hogy a gyártó "a tüdő egészségének támogatása, illetve betegségmegelőző és gyógyító hatás hamis ígéretével" népszerűsítette a terméket.

A Nébih szakemberei megállapították, hogy az „air7 tüdő vitaminja” étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén. Bár a kifejezetten dohányzó embereknek ajánlott verzió tartalmaz olyan összetevőt, amely a tüdő egészségét támogató hatással bírhat, azonban az nem igazolt, hogy a dohányzásnak köszönhetően fokozottan igénybe vett tüdő esetében is érvényesül ez a kedvező élettani hatás.

A termékeken és azok kommunikációja során számos nem engedélyezett (és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság /EFSA/ véleményezése alatt sem álló) állítást is használt a forgalmazó - ezek egyike például maga a „tüdő vitaminja” védjegy volt.

 

Emellett a termékeknek betegségmegelőző, tünetenyhítő és gyógyító tulajdonságot is tulajdonítottak, ami szintén nem megengedett - vagyis egyértelműen kiderült, hogy a vizsgált étrend-kiegészítőket tájékoztatóit félrevezető tájékoztatással forgalmazták.

A fentiek miatt a Nébih – minőségmegőrzési időre és tételazonosítóra való tekintet nélkül – elrendelte a két érintett étrend-kiegészítő kivonását a forgalomból, a forgalmazót pedig milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság fizetésére kötelezte.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss