Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől a 11 dologtól van káosz a konyhádban

default user icon
MME
A konyhád tele van olyan dolgokkal, amelyekre nincs szükséged? Ritkán használt, rég lejárt alapanyagok, soha ki nem bontott akciós eszközök... Dobj ki mindent, ami csak a helyet foglalja és élvezd, hogy újra rend lesz a birodalmadban.

Ritkán használt kisgépek 

Gyümölcscentrifuga, gofrisütő, mini olajsütő, rizsfőző, ezer éves kávéfőző – ne áltasd magad: ha évekig nem használtad ezeket az eszközöket, valószínűleg már nem is fogod. Hogy miért? Mert nincs rájuk szükséged! Maradj az alapoknál: turmixgép, konyhai robotgép, késes aprító és talán a pároló. Ennyi. Rengeteg hely felszabadul, ha kidobod a nem használt készülékeket.

Egyfunkciós kis kütyük

Ilyen a tojásszétválasztó, az elektromos konzervnyitó, az avokádókanál, a banántartó- és szeletelő és még ki tudja, mi lehet a fiókok mélyén. Ezek a kis valamik rengeteg helyet foglalnak el, és bármire is vetted őket, azt nagy eséllyel el tudod végezni egy hagyományos konyhai eszközzel is. 

Régi, avas olajok

Olívaolaj, tökmagolaj, szőlőmagolaj, repceolaj, stb. – finom és egészséges olajok, amiket megvettél, mert kellett pár csepp egy ételhez, vagy egyszerűen csak kíváncsi voltál az ízére, esetleg épp akciós volt... Itt az idő, hogy "szagmintát" vegyél az összes felbontott, szekrény- és kamra mélyén lapuló olajos üvegből és ami avas, azt dobd ki.

Teás- és kávésbögrék

Mindannyiunknak van egy szekrénye, ami úgy tele van bögrékkel, ajándék poharakkal, hogy kinyitni is bátor tett, hiszen bármelyik pillanatban kizuhanhatnak az egymásba pakolt, bizonytalanul imbolygó halmok. Ideje szelektálni! Válassz néhányat a kedvenceid közül, a többitől pedig szabadulj meg!

Elfeledett fűszerek

Ha szeretsz kísérletezni az ízekkel, valószínűleg jókora gyógy- és fűszernövény gyűjteményed van. A probléma csak az, hogy ha nem használod fel elég gyorsan ezeket a fűszereket, elvesztik aromájukat és nem adják meg az ételeknek a kívánt ízt. A legtöbb őrölt fűszer és szárított fűszernövény maximális eltarthatósága három év. (Mivel egyes ízek gyorsabban elhalványulnak, mint mások, a legjobb, ha egy íztesztet végzel kb. egy év után.)

Íztelen kávék és teák

Ismerjük az kettőt veszünk, egyet fizetünk akciókat: így lesz több zacskó kávénk és doboznyi teánk, miközben semmi szükségünk rá. Egy év után ezeknek az aromája is elillan, így feleslegesen őrzöd: egy igazi kávé- vagy tearajongó nem lesz elragadtatva, ha régi őrleményből főzött itallal kínálod.

Rozsdás sütőedények, kopott tepsik

A rozsda azt jelzi, hogy a sütőedény tapadásmentes bevonata megsérült, ami szennyezheti az ételeket. Nemcsak az ízélményt rontja, de az egészségre is ártalmas lehet, szabadulj meg tőlük!

Rejtélyes fagyasztott ételek

Sötét és feneketlen egy hely a fagyasztó... mindent elnyel. Egy ideig. Ideje átnézni, hogy mi is lapul a fagyasztószekrény polcain. Az élelmiszerek minősége a hidegben is drámaian romlik, gondolj csak az ízvesztésre és az állagváltozásra. A friss csirke-, sertés- és marhahúst általában 4-6 hónapig lehet a fagyasztóban tárolni, a többi élelmiszert pedig még ennél is rövidebb ideig, átlagosan 1-3 hónapig. Mindenképpen dobd ki azokat a rejtélyes csomagokat, amikről fogalmad sincs, milyen élelmiszert rejtenek.

Olajos magvak

Az egészséges életmódot hirdető szuperanyuknak bedőlve házi készítésű granolát szerettél volna készíteni és ezért több kilónyi olajos mag áll a kamrádban? Közben persze rájöttél, hogy egyszerűbb és gyorsabb, ha készen megvásárolod – semmi baj ezzel, hidd el. Hacsak az nem, hogy a diófélék szobahőmérsékleten mindössze néhány hónapig tarthatók el... Szóval ideje kidobálni, ami avas.

Üres vizes palackok

Bármennyire is pazarlónak tűnik a vizes palackokat kidobni egyetlen használat után, tényleg meg kell tenned. Kivéve persze, ha azt szeretnéd, hogy a szád tele legyen baktériumokkal és vegyszerekkel. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint ugyanis ha a műanyag elkezd lebomlani, akkor vegyszerek kerülhetnek a vízbe. Ráadásul az újrafelhasznált palack több baktériumot tartalmazhat, mint a WC-ülőke... Ezek után már nem sajnálod kidobni az üres vizes flakont, ugye?

Repedt műanyag ételtartó dobozok

Ma már mindannyian tudjuk, hogy az élelmiszerek újramelegítésekor „mikrohullámú sütőben használható” feliratú műanyag edényeket kell használnunk. Még ezek a dobozok is veszélyesek lehetnek, ha megkarcolódnak, megrepednek vagy megváltozott a színük: amint a felső védőréteg megsérül, az étel érintkezésbe kerülhet az alatta lévő vegyszerekkel, így már nem használható mikrohullámú sütőben.

Még több praktikus tanács:

Ezek is érdekelhetnek

Friss