FTC: A Bajnokok Ligájával kelünk és fekszünk – Hajnal

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 09:43
null
Hajnal Tamás (Fotó: Árvai Károly)
Szakmai kérdésekről beszélt lapunknak Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója, aki elárulta, hogy Ryan Mmaee távozása a világbajnokság előtt gyakorlatilag kizárható.

 

– Mindkét ausztriai edzőtáborban ott volt, testközelből figyelhette a csapatot. Megnyugtató, amit látott?
– A két edzőtábort külön kell választani, hiszen gyakorlatilag teljesen más keretösszetétellel utaztunk – válaszolta lapunknak Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója. – Az elsőnél nem voltak velünk a válogatott labdarúgók, ők csak a második edzőtáborban csatlakozhattak hozzánk. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző onnantól dolgozhatott együtt a komplett kerettel, szóval, ha így nézzük, rövid volt a felkészülésünk. Ezek után kell topformába lendülnünk a kazah Tobol elleni szerdai Bajnokok Ligája-selejtezőre.

– Egyáltalán lehetséges máris csúcsformában futballozni?
– Nem, ez gyakorlatilag képtelenség, de a körülményekhez képest a maximumhoz kell közelítenünk.

– Teljes a keret? Lehetnek még érkezők, távozók?
– Jelenleg minden poszton megvan a megfelelő versenyhelyzet, és az összetétel alapján különböző játékrendszerekben tudunk futballozni. De végérvényesen nem tudom kijelenteni, hogy nem lesznek már változások. Sok idő van még az átigazolási időszak végéig.

– A marokkói Ryan Mmaee iránt a Celtic érdeklődött élénken. Ebből az üzletből lehet még valami?
– Nem. Ő a sérüléséből épül fel éppen, várjuk, hogy megfelelő állapotba kerülve a segítségünkre legyen. Az év végi katari világbajnokság előtt szinte kizárható, hogy távozzon.

– Tokmac Nguen megtartása mekkora siker?
– Óriási! Minden szempontból. Ez is mutatja, hogy a klub az elmúlt években milyen fejlődésen ment keresztül, egy ilyen képességű játékosnak továbbra is szakmai perspektívát tudunk kínálni. A lehetőségeinkhez mérten nagyon jó ajánlatot tettünk elé, különben esélyünk sem lett volna a többiekkel szemben, de ez esetben legalább ilyen fontosak voltak az emberi kapcsolatok. Az sem mellékes, hogy ezek a futballisták tiszteletet kapnak a klubban, s érzik, hogy a szurkolók is becsülik őket.

– Tehát kijelenthetjük, ha az anyagiakon múlik, Tokmac Nguen már nem a Ferencváros futballistája?
– Egyértelműen. A miénknél lényegesen kedvezőbb ajánlatokat győztünk le.

– Az új igazolásokról mit érdemes tudni? A belső védő Mats Knoester megszerzésére Miha Blazic távozása miatt volt szükség?
– Nem csak azért. Ne feledjük, ballábas belső védőként Lasa Dvali is távozott. A ballábas belső védő pozíciója Európa-szerte keresett poszt, örülünk, hogy Mats Knoester minket választott, hiszen őt is hívták máshová, mehetett volna Olaszországba is. Fiatal, huszonhárom esztendős, de három éve már stabilan játszott a holland első osztályban. Nyugodt, kiegyensúlyozott, párharcokban erős védő, ráadásul jó a személyisége.

TALÁLKOZÁS RÉGI ISMERŐSÖKKEL
A Ferencváros az utolsó felkészülési mérkőzést a Karlsruhe  ellen vívta, a 4–1-s sikerrel záruló ausztriai mérkőzésen Hajnal Tamás több régi ismerőssel is találkozott. „A vezetőedzőjük, Christian Eichner jó barátom, annak idején együtt játszottunk – mondta Hajnal Tamás, aki a 2007–2008-as idényben játszott a Karlsruhéban. – A jelenlegi kapusedző is csapattársam volt, sőt, az orvosi stáb ugyanaz, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Jó volt találkozni velük.”

– A francia Xavier Mercier-ről mi a véleménye?
– A belga bajnokság meghatározó futballistája volt. Csapata gyakorlatilag hozzá igazodott, ő adott fazont együttesének. A stílusváltás miatt a Ferencvárosnál némi időre lesz szüksége, hogy átálljon, de a mélyen védekező csapatok ellen nagy szükség lehet a kulcspasszaira, rutinjára.

– A legtöbbet a mali válogatott Adama Traorétól várják?
– Kiemelkedő képességű futballista, technikai képzettségével, erőnléti adottságaival, mentalitásával meghatározó játékossá kell válnia. Az első benyomások rendkívül pozitívak, sajnos az edzőmérkőzéseken sok helyzetet elpuskázott, a kapu előtti szituációkban még le kell higgadnia. De biztosak vagyunk benne, hamarosan kulcsjátékossá válik.

– Ryan Mmaeéval együtt játszhat, vagy egymás versenytársai?
– Vele együtt. Sőt, Tokmac Nguennel és Marquinhossal is.

A marokkói Ryan Mmaee az év végi katari világbajnokságig szinte biztosan a Fradinál marad (Fotó: Árvai Károly)
A marokkói Ryan Mmaee az év végi katari világbajnokságig szinte biztosan a Fradinál marad (Fotó: Árvai Károly)

– Utolsóként a dán hátvéd, Rasmus Thelander érkezett az Aalborgtól. Rá miért volt szükség?
– Szerettük volna, ha négy belső védőnk van. Ha hárman maradtak volna és egyikőjük kiesik, a vezetőedző máris nyomás alá kerül. Olyan játékost kerestünk, aki igazi vezérré válhat. Rasmus Thelander pozitív értelemben őrült figura, győztes mentalitása az edzésen is megmutatkozik. Agresszív, fejjátékban erős belső védő, érkezésével hátul is megvan a megfelelő stabilitásunk. A négy belső védő bármelyik összetételben megoldja hátul a gondjainkat.

– Szerdán a Tobol otthonában lépnek pályára a Bajnokok Ligája-selejtezős párharc első mérkőzésén. Kötelező a továbbjutás?
– A mai labdarúgásban a kötelező nem létezik... A kazahok előnye, hogy ritmusban vannak, edzőt váltottak, az új szakmai stábbal kifejezetten jó szériába kerültek. De az a célunk, hogy megoldjuk ezt a nehéz feladatot. Jó ideje a Bajnokok Ligájával kelünk és fekszünk. Teljesítőképességünk maximumára lesz szükség, hiszen a kazah csapat egyéni és csapatszinten is rendkívül veszélyes.

– Az, hogy kis túlzással a fél világot körbe kell utazni a mérkőzés helyszínére, gondot jelent?
– Nem kedvező, de ezt félre kell tenni. Ez nem terelheti el a gondolatainkat, nem jelenthet kifogást. Visszafelé nekik is meg kell tenniük ugyanezt az utat. Az időeltolódás négy óra lesz, erre is rá kell készülnünk, ezt a szituációt is megfelelően kell kezelnünk. Bízunk benne, hogy a két mérkőzésen kivívjuk a továbbjutást.

– Az ausztriai edzőtáborban esténként volt idő elvonulni és hosszasan beszélgetni Sztanyiszlav Csercseszovval? A vezetőedző bizakodó a selejtező előtt?
– Magabiztos személyiség, határozottan megadja az irányt, nem tűri a mellébeszélést. Tudja, mit szeretne, egyértelműen bizakodva várja a párharcot, noha tisztában van a nehézségeinkkel. Mindannyian tudjuk, az első tétmérkőzés előtt az ember gyakorlatilag sötétben tapogatózik, de Sztanyiszlav Csercseszov is csak arra összpontosít, hogy minél messzebbre jussunk. Lehetőség szerint a Bajnokok Ligája csoportköréig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik