Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 8–6-ra legyőzte Montenegrót, ezzel a 7. helyen zárt a budapesti vizes világbajnokságon.

Märcz Tamás együttese a viadal vasárnapi zárónapjának első helyosztóján 8-6-ra legyőzte a montenegrói csapatot.

Ahogy a csapat, úgy a szurkolók sem arra készültek, hogy ezen a napon csak a hetedik helyért küzdhet a magyar válogatott, a Hajós Uszoda környékén ugyanis sokan próbáltak túladni az esti programra - közte a döntőre - szóló jegyükön. A két csapat a csoportkör nyitányán találkozott, a magyarok akkor 12-8-ra diadalmaskodtak.

Sok szurkoló kilátogatott a meccsre a nagy hőség ellenére Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két, vélhetően nem túl motivált gárda elképesztően sok hibával kezdte az összecsapást, rengeteg volt a rossz átadás, lövés. Közel hat percig nem esett gól, ekkor Nagy Ádám használta ki, hogy senki sem támadta meg.

Nagy küzdelem zajlott a vízben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed elején Zalánki Gergő ötméteresével növelték előnyüket a házigazdák, majd Burián Gergely is betalált, közben a kapuban Lévai Márton továbbra is hibátlanul védett. A montenegróiak másfél negyed után találtak be először, J

ansik Szilárd azonban megúszásból gyorsan visszaállította a háromgólos különbséget.

A rivális első fórját pillanatok alatt értékesítette, másodszor is Dusan Matkovic volt eredményes. Vámos Márton hat másodperccel a félidő előtt iratkozott fel a gólszerzők közé.

A magyarok olykor remekül próbálkoztak kapuralövésekkel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyedben majdnem három percet kellett várni az első gólra, ekkor Varga Dénes talált be megúszás után, a montenegróiak kettős fórból sem tudtak gólt szerezni. Végül egy perccel a játékrész vége előtt szépítettek, igaz, ehhez egy magyar kézre is szükség volt, ellenkező esetben Lévai ezt is simán fogta volna. A magyar csapat azért ezt a negyedet is megnyerte, köszönhetően Nagynak, aki a vízből magasan kiemelkedve, magabiztosan értékesített egy előnyt.

A hőség miatt többször hibáztak a csapatok a medencében Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat számára a világbajnokság utolsó nyolc perce egy kihagyott fórral kezdődött, majd Zalánki-góllal folytatódott. A montenegróiak fórban egy szép kombinációval szépítettek, majd akcióból is betaláltak.

Támadásban megakadtak a magyarok - a montenegrói cserekapus, Petar Tesanovic remekül szállt be, 12 lövésből 9-et fogott -, a rivális egy gólra zárkózhatott volna fel, de két előny is kimaradt

- ekkor már szorványos füttyszó is hallatszott a nagyjából félházas lelátóról, de a győzelem nem forgott veszélyben.

A hazaiak legjobbja a kapus Lévai Márton volt,

aki 10 védéssel, 63 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.

A magyar válogatott ennél csak egyszer szerepelt gyengébben világbajnokságon, 1986-ban Madridban kilencedikként végzett.

Eredmény, férfi vízilabda, a 7. helyért:

Magyarország-Montenegró 8-6 (1-0, 4-2, 2-1, 1-3)
gólszerzők: Nagy Á., Zalánki 2-2, Burián, Jansik Sz., Vámos, Varga Dé. 1-1, illetve Matkovic, Averka, Perkovic 2-2

Magyarország: Lévai Márton - Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Hárai Balázs, Vámos Márton, Zalánki Gergő - csere: Vogel Soma (kapus), Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Burián Gergő, Nagy Ádám