Új üstökös Dortmundban, előtte hosszabbítottak a régivel

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 19:52
null
Csak a szokásos? (Fotó: AFP)
Idén sem ússzuk meg az átigazolási időszakot, mondhatni szerencsére, hiszen ha megnézzük kis hazánk és a nagyvilág híreit, még mindig a transzferhírek azok, amelyek nem keserítenek el vagy bosszantanak fel bennünket. A mínuszok helyett a százmillió eurók röpködnek a topligákban, a Premier League és a Serie A után a Bundesligával folytatjuk.

 

Mégpedig a BORUSSIA DORTMUNDDAL, ahol bemutatkozhatott végre gyógykezelése után az újra egészséges Sébastien Haller, akit a nyáron 31 millió euróért vettek az Ajaxtól. Nyilván az eredményessége a mögötte leselkedő rémhez képest elenyésző fontosságú, de emlékszünk, őt a nyáron Erling Haaland helyre vették, a norvégért kapott pénz felénél is többért – nagyon kevéssel került kevesebbe Karim Adeyemi, aki a nyár óta 3, azaz három kanadai pontig jutott, ebből egyet a hazai kupában az 1860 München ellen szerzett. A nemsokára 35 éves Anthony Modeste nem sokat játszott, ám ő a Bundesligában jutott el két gólig és egy gólpasszig, ahol a szintén a nyáron megszerzett középső védő Nico Schlotterbeck öt kanadai pontnál tart.

Salih Özcanra és Niklas Sülére sincs panasz, ugyanakkor a csapat a ligában csak a hetedik helyen áll, ez a pozíció nem jelent a „lefújáskor” Bajnokok Ligája-szereplést; a BL-ben amúgy most a Chelsea vár rájuk, a Német Kupában a Bochum.

Jude Bellinghamért a Real Madrid mellett az összes angol csúcscsapat kapkod, Marco Reus szerződése a nyáron lejár, angol kérők és az al-Naszr mellett már a Lipcse is sorban áll a kegyeiért, a hasonló cipőben járó Raphaël Guerreirónak a Nice tett ajánlatot, Thomas Meunier neve a Juventusnál, a Manchester Unitednél, a Barcelonánál és a Milannál vetődött fel – a még mindig nagyon fiatal támadó, Youssoufa Moukoko legalább újra aláírt, heves tárgyalások végén.

A balhés Nico Schulznak a Lazio nyújt kezet a súlyos vádak ellenére is, és állná a játékos havi félmillió eurós bruttó bérének a felét. A 25.5 millió euróért vett Schulz ebben az idényben nem lépett még pályára.

Donyell Malent harmincmillióért vették, a bajnokságban és a BL-ben egy gólt sem szerzett, két gólpassz mellett, nem véletlenül vetődött fel, hogy visszaküldik fél évre Eindhovenbe, bár a legfrissebb hírek szerint töretlenülbízik benne a nyáron kinevezett mester, Edin Terzic.

A legvadabb átigazolási hír egy csere a Real Madriddal, Jude Bellingham menne, Eduardo Camavinga jönne, de a Sky Sport szerint Carlo Ancelotti megvétózta az üzletet.

Fabrizio Romano szerint a Manchester United csak elengedi kölcsönbe a fiatal szélsőt, Anthony Elangát, aki az Everton helyett a Dortmundot választaná.

2011 óta a saját utánpótlás „csak” Christian Pulisicot, Giovanni Reynát és Moukokót adta fel a profiknak számottevő erősítésként, a megfigyelők a világ minden részén nyitott szemmel járnak: a 15 éves ecuadori középpályás, Kendry Páez, a genti szélső, Mika Godts, a Manchester City ifijei közül kiszúrt portugál támadó, Carlos Borges, az argentin Real-ifista középpályás, Nico Paz (a sokszoros válogatott Pablo Paz fia!), a nála pár hónappal idősebb „kollégája”, Tim Iroegbunam (Aston Villa, kölcsönben a Queens Parknál), a mindössze 16 esztendős csodagyerek, az Anderlecht profijai között is villogó Julien Duranville és az 1. FC Köln színeiben már a Bundesligában is pályára lépő Justin Diehl is jelölt a BvB-tagságra.

Több ez már, mint pletyka, a vételár 8.5 millió, a bónusz 3 millió


A 34 esztendős Mats Hummels szerződése a nyáron lejár, utóda többek szerint a bergamói Giorgio Scalvini lehet (a 19 éves játékos tavaly nyár óta a válogatott tagja, a felnőttválogatotté), Guerreirót a Bosman-szabály segítségével Alejandro Grimaldóval pótolhatják, de rá a Schulz-botrány miatt máris szükség lenne – igaz ez a másik két kiszemeltre, Kerkez Milosraés Rami Benszebainire is, utóbbi szerződése ráadásul hamarosan lejár a Mönchengladbachhal. A hétszeres török válogatott Ferdi Kadioglu a védelem mindkét szélén bevethető, sőt még támadó középpályásként is; a Fenerbahce játékosa ráadásul Hollandiában nőtt fel, holland U-válogatott volt, és a neves újságíró, Patrick Berger szerint ő is a Borussia célpontja.

Weston McKennie-t még csak-csak el tudnánk képzelni a Dortmundban, és őt nagyon el szeretné adni a Juventus, de Wilfried Zaha az ősszel már 31 éves lesz. Az Ajax 45 millió eurót kér Mohammed Kudusért (jobb eséllyel a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól). A japán Kamada Daicsi neve csak elsőre meglepő:a 24 éves középső középpályás kiválóan futballozik mostanában, 23 mérkőzésen 16 kanadai pontnál tart – és a nyáron lejár a szerződése a Frankfurttal! Szintén karmester a francia Enzo Le Fée, aki berobbant a Lorient színeiben a francia élvonalba.


A 18 éves Iván Fresnedára az MU, a Newcastle United, a Juventus és az Arsenal is felfigyelt, de a Valladolid jobbhátvédje tudja, hol kapna több játéklehetőséget, a vételára opciók hadával együtt 15 millió euró lehet. Meglepően nagy a vételár, ám a Dortmund anyagi lehetőségeit jelzi, hogy Moukoko évi hatmillió eurós bruttó alapbért kap, a jutalmakkal ez maximum tízmillió euróra futhat fel! Az aláírás nemes gesztusáét tízmillió euró ütötte „Mouki” markát, az ügynöke példamutató szerénységgel beérte ötmillió euróval.

Bellingham 2020-ban öt esztendőre írt alá, most a hosszabbításért cserébe évi 15 milliós bérrel számolhat, ez klubrekordot jelentene!

Nem véletlenül merült fel Reus neve a Lipcsénél, ahol az új sportigazgató, Max Eberl Mönchengladbachban egyengette a fiatal szélső útját a világsztárság felé. Egyik első igazolása volt Reus, akiért egymillió eurót fizettek a Rot Weiss Ahlennek.

A védelmet több ponton és poszton is meg kell erősíteni, ötmillió euróért máris érkezett a sokoldalú Julian Ryerson, akit pár éve 150 ezer euróért vett az Union Berlin a Viking FK-tól.

„Nagy hatással volt rám a Dortmund, amikor itt játszottam vendégként. Lenyűgöző volt! Amikor adódott a lehetőség, hogy ide igazoljak, egyszerűen nem tudtam nemet mondani. A játékstílusom? Agresszív, sokat támadok, sokat futok és harcolok. Mindent beleadok!” – nyilatkozta a 25 éves norvég, aki a védelem és a középpálya szélein is bevethető. Jakub Kiwiort a Dortmund is meg akarta venni a Speziától, de a 22 milliós ajánlatát az Arsenal überelte.

Stefan Effenberg szerint inkább az RB Leipzig lesz veszélyes a Bayern Münchenre a bajnoki címért folytatott versenyben, dekivételes módon a véleményemegegyezik Lothar Matthäuséval: a BvB-nek sokkal jobb helyen kellene állnia a tabellán.

Matthäus még a hosszabbítási tárgyalások közben azt tanácsolta egyébként Moukokónak, hogy van még hová fejlődnie, és mielőtt túl hamar más országba igazolna, kérdezze meg erről Jadon Sanchót, Ousmane Dembélét vagy Christian Pulisicot. „Ha meg több pénzt akar, menjen Szaúd-Arábiába” – tette hozzá az aranylabdás a maga keresetlen stílusában.

A csatár végül maradt, 15 millió euróért, és a következő három és fél évben még maximum 35 millió eurójába kerülhet a Dortmundnak.

Hiába, nincs olcsóbb egy saját nevelésű játékosnál...

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2023 TELE

AUGSBURG
Érkezett:
Arne Engels (Club NXT, 100 000 euró), Dion Drena Beljo (Osijek, 3 000 000), David Colina (Hajduk Split, 650 000), Irvin Cardona (Brest, 500 000)
Kölcsönbe: Kelvin Yeboah (Genoa)
Kölcsönből vissza: Sergio Córdova (Real Salt Lake City)
Távozott: Florian Niederlechner (Hertha, 500 000)
Kölcsönbe: Raphael Framberger (Sandhausen)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Noah Mbamba (FC Bruges, 100 000 euró)

Távozott:
Kölcsönbe: Paulinho (Atlético Mineiro)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Daley Blind (Ajax, ingyen), Arijon Ibrahimovic (Bayern München U19), Yann Sommer (Mönchengladbach, 8 000 000)
Távozott:

BOCHUM
Érkezett: Moritz Broschinski (Borussia Dortmund II, 135 000)

Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Freiburg), Pierre Kunde (Olympiakosz)
Távozott: Tarsis Bonga (Eintracht Braunschweig)
Kölcsönbe: Jannes Horn (Nürnberg), Tim Oermann (Wolfsberg), Tarsis Bonga (Eintracht Braunschweig)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Simon Walde (Mönchengladbach U19), Julian Ryerson (Union Berlin, 5 000 000)
Távozott:

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Jonas Omlin (Montpellier, 9 000 000), Simon Walde (Mönchengladbach U19)

Távozott: Yann Sommer (Bayern München, 8 000 000)
Kölcsönbe: Rocco Reitz (St. Truiden)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Paxten Aaronson (Philadelphia Union, 4 000 000), Simon Simoni (Dinamo Tirana, 600 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Jérome Onguéné (RB Salzburg)

FREIBURG
Érkezett:
Kenneth Schmidt (Freiburg II)
Távozott:
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Bochum), Kevin Schade (Brentford, 1 000 000), Hugo Siquet (Cercle Bruges)

HERTHA BSC
Érkezett: Florian Niederlechner (Augsburg, 500 000)
Kölcsönből vissza: Fredrik Björkan (Feyenoord), Santiago Ascacíbar (Cremonese)
Távozott: Li Dong Dzsun (Csonbuk Hyundai Motors, 700 000), Vladimir Darida (Arisz Szaloniki, ingyen), Davie Selke (1. FC Köln, ingyen), Fredrik Björkan (Bodö/Glimt, ingyen)
Kölcsönbe: Linus Gechter (Eintracht Braunschweig), Deyovaisio Zeefuik (Hellas Verona), Santiago Ascacíbar (Estudiantes)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Umut Tohumcu (Hoffenheim II), Justin Che (Hoffenheim II)
Kölcsönbe: Kasper Dolberg (Nice)
Kölcsönből vissza: Lucas Ribeiro (Ceará)
Távozott: Benjamin Hübner (visszavonult), Georginio Rutter (Leeds United, 28 000 000)
Kölcsönbe: Diadié Samassékou (Olympiakosz)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Davie Selke (Hertha, ingyen), Julian Roloff (Cavalry), Justin Diehl (1. FC Köln U19)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonas Urbig (Jahn Regensburg), Noah Katterbach (Hamburg)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Örjan Nyland (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Caden Clark (New York RB)
Távozott:
Kölcsönbe: Hugo Novoa (Basel)

MAINZ
Érkezett:
Brajan Gruda (Mainz U19), Andreas Hanche-Olsen (Gent, 2 500 000), Ludovic Ajorque (Strasbourg, 6 000 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Strasbourg)
Távozott:
Kölcsönbe: Niklas Tauer (Schalke), Ronaël Pierre-Gabriel (Espanyol)

SCHALKE
Érkezett:
Kozuki Szoicsiro (Schalke II), Timothée Kolodziejczak (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Niklas Tauer (Mainz), Jere Uronen (Brest), Tim Skarke (Union Berlin, 250 000),
Michael Frey (Antwerpen)

Kölcsönből vissza: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki)
Távozott: Florent Mollet (Nantes, 1 500 000)
Kölcsönbe: Florian Flick (Nürnberg), Kerim Calhanoglu (Sandhausen)

VFB STUTTGART
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Ömer Beyaz (Magdeburg), Mateo Klimowicz (Arminia Bielefeld)
Távozott:
Kölcsönbe: Mateo Klimowicz (San Luis)

UNION BERLIN
Érkezett: Josip Juranovic (Celtic, 8 550 000), Jérome Roussillon (Wolfsburg)

Kölcsönből vissza: Laurenz Dehl (Bohemian)
Távozott: Fabio Schneider (Greifswalder FC, ingyen), Julian Ryerson (Dortmund, 5 000 000)
Kölcsönbe: Tymoteusz Puchacz (Panathinaikosz), Laurenz Dehl (Viktoria Berlin), Tim Skarke (Schalke, 250 000)

WERDER BREMEN
Érkezett:

Távozott: Benjamin Goller (Nürnberg)
Kölcsönbe: Nicolai Rapp (Kaiserslautern)

WOLFSBURG
Érkezett: Nicolas Cozza (Montpellier, 500 000)

Távozott: Max Kruse (szerződését felbontották), Jérome Roussillon (Union Berlin)

Dőlt betűvel az őszi átigazolások, vastaggal az előző tíz nap átigazolásai.

A NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOKRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik