Messit kifütyülték a szurkolók az utolsó párizsi meccsén

fbl Horizontal
Messit már az első félidőben is megtalálták a szurkolók
Vágólapra másolva!
A francia labdarúgó-bajnokság 38., utolsó fordulójában a bajnok Paris Saint-Germain 3-2-re kikapott a Clermont csapatától a Parc des Princes stadionban. A PSG-től elköszönő Sergio Ramos góllal búcsúzott, míg a szintén távozó Lionel Messit kifütyülték az utolsó meccsén a párizsi szurkolók.

A találkozónak nem volt tétje, hiszen a Paris Saint-Germain már az előző fordulóban bebiztosította a bajnoki címét, míg a Clermont már bebiztosította a bennmaradását, és a nyolcadik helyről várhatta a meccset. Ennek ellenére nem volt érdektelen a párizsi mérkőzés, hiszen a hétszeres aranylabdás Lionel Messi az utolsó meccsét játszotta a csapatban, amit hét közben Christophe Galtier, a PSG edzője meg is erősített, ezt követően viszont a klub kiadott egy nevetséges közleményt, amelyben azt írták, hogy az edző rosszul fogalmazott. Az argentin klasszis mellett egy másik legenda is távozik Párizsból. A világ- és Európa-bajnok Sergio Ramos – aki korábban négyszer nyert BL-t a Real Madriddal – a meccs előtti napon jelentette be, hogy a szezon végén elhagyja a csapatot.

A találkozó megható jelenetekkel kezdődött, ugyanis a párizsi csapat játékosi a gyerekeikkel érkeztek a gyepre, nem mellesleg mindannyian Sergio Rico feliratú mezt viseltek. Mint ismert, a PSG spanyol válogatott kapusa múlt vasárnap leesett a lováról El Rocío városában, jelenleg pedig az intenzív osztályon ápolják egy sevillai kórházban a fejsérülése miatt.

Sergio Rico felépüléséért szorítanak a párizsiak Forrás: AFP/Franck Fife

A párizsiak nem kezdték túl magas fordulatszámon a meccset, az ötödik percben a Clermont kis híján meg is szerezte a vezetést, de Grejohn Kyei korai gólját kezezés miatt érvénytelenítették. A folytatásban a PSG átvette a mérkőzés irányítását, a 14. percben Messi veszélyeztetett először, akinek a 18 méteres lövését Mory Diaw bravúrral védte.

úKét perccel később viszont már tehetetlen volt a szenegáli kapus, amikor Vithina középre tekert labdáját az utolsó párizsi meccsén pályára lépő Sergio Ramos fejelte hat méterről a bal alsó sarokba.

Sergio Ramos és Kylian Mbappé gólöröme Forrás: AFP/Franck Fife

A PSG két perccel később óriási lépést tett a győzelem felé. A marokkói Achraf Hakimi tört be a tizenhatoson belülre, Alidu Seidu azonban hátulról fellökte a párizsi csapat villámgyors szélsőjét, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Kylian Mbappé állt oda, aki higgadtan a kapu bal oldalába lőtt a jobbra vetődő Diaw mellett.

Mbappének ez volt a szezonbeli 29. gólja, ezzel sorozatban ötödször végzett a góllövőlista élén.

Mbappé Sergio Ricónak ajánlotta a gólját Forrás: AFP/Franck Fife

A 24. percben aztán Clermont egy hatalmas potyagóllal visszajött a mérkőzésben. Egy párizsi labdakihozatalba Marco Verratti belehibázott és röviden tette haza a labdát Gianluigi Donnarummának, az olasz kapusnak azonban esélye sem volt elérnie a a labdát, amire Johan Gastien lecsapott és becsúszva a kapuba sodorta azt.

A 36. percben aztán egy egészen elképesztő tizenegyest kapott a Clermont.

Egy előreívelt labdát a PSG játékosa, a 17 éves Warren Zaire-Emery elnézett, a labda pedig rápattant a karjára, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. Az egyenlítés viszont nem jött össze a vendégcsapatnak, mert a labda mögé odaálló Grejohn Kyei nagy erővel a jobb alsó sarok mellé lőtt.

A folytatásban a párizsi csapat alig lépte át a félpályát, a Clermont folyamatosan alakította ki a helyzeteket, az első félidő hosszabbításában pedig ki is egyenlített.

Egy szép támadás végén Muhammed Cham kapott labdát a tizenhatoson belül, a középre lőtt labdájába Donnarumma bele tudott ütni, de a kipattanó pont Mehdi Zeffane elé került, aki közelről a hálóba lőtt.

Párizsban minden Sergio Ricóról szólt szombat este Forrás: AFP/Franck Fife

A második félidőt jól kezdte a párizsi csapat, az 54. percben pedig Lionel Messi is megszerezhette volna a gólját a búcsúmeccsén. Kylian Mbappé húzott el a bal oldalon, egyedül törhetett volna kapura, de önzetlenül a jobbján érkező argentin támadóhoz passzolt, aki 12 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt.

A kihagyott helyzet után a párizsi szurkolók hangosan fütyülni kezdték a hétszeres aranylabdást,

aki ellen május elején már a klubház előtt is tüntettek.

Messit már az első félidőben is megtalálták a szurkolók Forrás: AFP/Franck Fife

Messi kihagyott helyzete a 63. percben bosszulta meg magát, ugyanis megfordította a meccset a Clermont. Egy szép kontratámadás végén a koszovói Elbasan Rashani tekert középre, a berobbanó Grejohn Kyei pedig közelről a hálóba sodorta a labdát.

Az utolsó félórában sok minden már nem történt a találkozón. A Paris Saint-Germain nem szakadt meg az egyenlítésért, Christophe Galtier a hajrában még a cserekapusát, Alexandre Letellier-t is pályára küldte. A PSG ezzel vereséggel zárta a szezont, a csapat jövője pedig teljesen homályos, hiszen

Messi és Sergio Ramos távozása mellett Neymar eladásáról is folyamatosan pletykálnak és Christophe Galtier vezetőedző elküldése is napirenden van.

Ami a többi helyezést illeti: a bajnok PSG mögött a Lens végzett a második helyen, így ez a két csapat kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája főtáblájára. Harmadik lett az Olympique de Marseille, így Igor Tudor együttese a BL-selejtezőben lesz érdekelt. Az Európa-ligában a Rennes indulhat, mivel az utolsó fordulóban győzni tudott a Brest otthonában, ezzel pedig megelőzte a Lille-t, amely 1-1-es döntetlent játszott a Troyes vendégeként és így leszorult az Európa Konferencia-ligát érő ötödik helyre.

A Nantes az utolsó fordulóban menekült meg Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Az már korábban eldőlt, hogy az Angers utolsóként esik ki a Ligue 1-ből, mellette az AC Ajaccio és a Troyes sorsa is megpecsételődött már korábban. Az utolsó fordulóban már csak az volt kérdéses, hogy a 17. kieső helyen álló Nantes vagy a 16. Auxerre lesz-e a negyedik búcsúzó. A Nantes végül hazai pályán 1-0-ra legyőzte az Angers csapatát, míg az Auxerre kikapott otthon 3-1-re kikapott a Lenstól, így a Nantes előzni tudott és bennmaradt az élvonalban, míg az Auxerre visszacsúszott a 17. helyre és kiesett.

Ligue 1, 38. forduló
Paris Saint-Germain-Clermont 2-3 (2-2)
AC Ajaccio-Olympique de Marseille 1-0 (0-0)
Auxerre-Lens 1-3 (0-1)
Brest-Rennes 1-2 (1-2)
Lorient-Strasbourg 2-1 (2-0)
Monaco-Toulouse 1-2 (0-0)
Nantes-Angers 1-0 (1-0)
Nice-Lyon 3-1 (3-1)
Reims-Montpellier 1-3 (1-0)
Troyes-Lille 1-1 (0-0)

A francia labdarúgó-bajnokság végeredménye Forrás: eredmenyek.com