Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogyan lassítsd az idő múlását

A közhiedelemmel ellentétben az öregedés nem egy hosszú, egyenletes folyamat, hanem három meghatározó fordulópont van az életünkben. Hogy ezzel az információval a tudomány mit kezd, még kérdéses, mindenesetre mi addig megpróbálhatjuk megállítani az időt.

Az öregedés és a vér közötti kapcsolatot már korábbi tanulmányok is bizonyították. Azt eddig is lehetett tudni, hogy bizonyos fehérjék mennyisége a vérben információt adhat az egészségi állapotunkról, de az eddigi kutatások arra nem tértek ki, hogy számos különböző fehérje szintje jelentősen változik az életkor előrehaladtával. A kutatóknak azonban sikerült felállítaniuk egy olyan rendszert, amelynek segítségével a vérben lévő 373 kiválasztott fehérje összetétele alapján pontosan meg lehetett állapítani valakinek az életkorát.

A tanulmány egy új módszert tárt fel az előre látható életkorunk megbízható előrejelzésére, méghozzá a vérünkben lévő fehérjék, vagyis a proteom szintje alapján. Az adatokat elemezve arra jutottak, hogy míg bizonyos fehérjék szintje viszonylag egyenletesen változott, addig jónéhány fehérje mennyisége jelentősen módosult a fiatal felnőttkor (34 éves kor), a késő középkor (60 éves kor) és az időskor (78 éves kor) körül.

Hogy ez miért és hogyan történik, még nem világos, de ha a fehérjéket pontosan be tudják azonosítani, hogy melyik szerv működésére milyen hatással vannak, akkor az lehetővé teheti az orvosok számára, hogy figyelmeztessenek minket, ha például a májunk gyorsabban öregszik, mint az átlagemberé, ezért érdemes ennek a szervnek a támogatására nagyobb figyelmet fordítanunk.

Amíg nem tudunk többet ezekről a folyamatokról, nézzük, mit tehetünk, hogy késleltessük az öregedést!

1. Ápoljuk a bőrünket!

Ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjunk a bőrünk egészségéről, az első és egyben legfontosabb lépés: a tisztítás. Ebbe nemcsak a mosakodás tartozik bele, hanem az elhalt hámréteg leradírozása is. A hidratálás is rendkívül fontos szerepet játszik bőrünk fiatalságának megőrzésében, és ez nemcsak a krémekre vonatkozik, amelyeket magunkra kenünk, hanem arra is, hogy elegendő vizet igyunk minden nap.

2. Gondoskondjunk a szükséges vitaminokról, ásványi anyagokról

A szerveink megfelelő működéséhez szükség van bizonyos tápanyagokra, ezért fontos, hogy egészségesen étkezzünk. Kerüljük a feldolgozott, tartósítószert, cukrot és más méreganyagot tartalmazó ételeket, fogyasszunk minél több idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, tengeri halakat.

3. Aludjunk eleget!

A szerveink a éjszakai alvás alatt regenerálódnak. Ha azonban nem fordítunk kellő időt a pihentető, nyugodt alvásra, a sejtjeink nem tudnak megújulni, így jóval előbb öregszünk.

4. Mozogjunk, hogy minél tovább mozoghassunk!

Nemcsak azért fontos a rendszeres edzés, hogy szép alakunk legyen, hanem ez bizony minden szervünk működésére hatással van. Élénkíti a vérkeringést, segít megőrizni a szellemi frissességet, fokozza az anyagcserét, de fontos szerepe van az ízületek, csontok, szalagok egészségének megőrzésében is, csak hogy néhány fontos szempontot említsünk.

5. Napfürdőzzünk!

Ez nem azt jelenti, hogy egész nyáron aszalódjunk a tűző napon, sőt, ezt jobb, ha nem tesszük! Inkább arról van szó, hogy az év minden napján – még télen is – töltsünk időt a levegőn, élvezzük, ahogyan a friss, éltető oxigén és a napsütés feltölti a testünket energiával!

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss