Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott ismét legyőzte a portugál csapatot a két ország felkészülési mérkőzésén Rio Maiorban. A magyarok most játszottak a legjobban, a portugálok pedig - mivel a játékban nem tudtak velünk mit kezdeni - inkább verekedtek, mintsem kosárlabdáztak. A végeredmény 73-63 a magyarok javára, ezzel a három portugáliai meccsből kettőt megnyert Székely Norbert csapata.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Rio Maiorból, Portugáliából.

Pénteken este harmadszor is összecsapott egymással a magyar és a portugál női kosárlabda-válogatott Rio Maiorban. Az első meccset szerdán a portugálok nyerték meg 74-70-re, a másodikat a magyar csapat csütörtökön 69-63-ra.

A portugál együttes mindkét összecsapáson nagy erőbedobásra késztette a magyarokat. A másodikon voltak olyan pillanatok, amikor kissé elvetették a sulykot:

Lelik Rékával szemben például olyan keményen szabálytalankodtak, hogy a magyar kispadnak kellett szólnia azért, hogy a bírók tereljék normális mederbe az összecsapást.

Ez később - hellyel-közzel - sikerült is, de ami ennél lényegesebb, hogy a magyar lányok a második mérkőzésen sokkal harcosabban játszottak, mint az elsőn. Ezért is tudtak nyerni.

A harmadik meccsre visszakerült a magyar csapatba Studer Ágnes, aki a második összecsapáson pihenőt kapott.

A zöld mezes magyar csapat jól kezdte a meccset Forrás: Pókász Endre MKOSZ

A meccset Weininger Virág triplájával kezdte el a magyar csapat, majd Török Ágnes is dobott egy távolit, ezzel 6-0 lett az állás a magyaroknak. Az első portugál kosár ezután esett, Robalo talált be. Nagyon magabiztosan játszottunk az első negyedben, amit az is jelzett, hogy a 6. percben már 13-5-re vezetett a magyar csapat. A portugálok olykor sajátosan értelmezték a faulthatárokat, s megint Lelik Rékának estek neki.

Nem véletlenül reklamált Székely Norbert szövetségi kapitány - igaza volt, de a bírók rá sem hederítettek.

De legalább technikait nem adtak. Elsőre. Mert a második esetben, amikor a portugálok megint kitépték a mieink kezét, már igen. Nem nagyon lehetett érteni, mit művelnek, mindenesetre a két edző sem kötött örökbarátságot ezekben a percekben. Az első negyed feszült hangulatban ért véget és a magyarok 19-10-re vezettek.

A második negyedben tovább folytatódott az őrült rohanás. De ebben mi voltunk a jobbak. A 13. percben már 25-10-re vezettek a magyarok, s a portugálok tényleg semmit sem tudtak velünk kezdeni. A 18 percben már 36-15-re vezetett Magyarország, nyugodtan mondhattuk tehát, hogy ez a meccs nagyon korán eldőlt. Most már csak annak kellett drukkolni, hogy a mieink sérülés nélkül megússzák ezt az estét. Ez azért is volt jogos óhaj, mert az egyre nagyobb különbség ellenére a piros mezes portugál csapat, mint a mérgezett egér, úgy rohant előre, miközben egyfajta kamikaze-kosárlabdát mutatott be.

(Értsd: ütötték-verték a magyarokat, mint a répát.)

A nagyszünetben 42-22-re vezettünk, 20 pont volt tehát a különbség. Ami még örömteli volt, hogy Kiss Angelika kivételével minden magyar játékos dobott pontot az első félidőben.

A magyar csapat dominált és magabiztos játékot mutatott be Forrás: Pókász Endre MKOSZ

A második félidőben az első két percben nem esett kosár, majd Studer Ágnes hármasával növeltük az előnyt. Ekkor azonban megakadt a magyar csapat és a hazaiak sorozatban 9 pontot dobtak. Majd, hogy teljes legyen Lelik Réka öröme, labdával arcba vágták a magyart. A nyilvánvaló sportszerűtlen hibát hosszas gondolkodás és magyar reklamálás után voltak hajlandóak megítélni a bírók. Egészen meghökkentő jelenetek voltak ezek.

Alaposan megbüntettük őket, mert Lelik mind a két büntetőt bedobta, majd az oldalbedobás után Varga Alíz vágott be egy hármast.

Ezzel visszaállt a csaknem 20 pontos vezetés (50-31.) Ám ekkor megint a portugál csapat percei következtek. A verekedés nekik feküdt, a 28. percben már csak 11 pont volt a különbség. Kiss Angelikának szándékosan ment neki a portugálok csapatkapitánya, Sofia de Silva. Kisst gyorsan lehozta a pályáról a magyar szövetségi kapitány. A harmadik negyed utolsó percében azonban Lelik és Kiss Virág szép kosarakat dobott, így az utolsó szünetben 56-42-re vezetett Magyarország.

A negyedik negyedet Kiss Virág triplája nyitotta meg, s ezzel nagyjából pontot is tettünk a meccs minden nyitott kérdésére. 61-42-ről ugyanis aligha volt hihető, hogy visszajönnek a portugálok. Ők azonban csak nem akarták feladni. Öt perccel a meccs befejezése előtt 49-63 volt az állás, azaz még mindig 14 ponttal vezetett Magyarország. Ezt Umabano kosarával csökkentette 11 pontra a portugál válogatott, ám ezzel el is lőtte minden puskaporát.

A magyar csapat végig vezetve, magabiztosan nyerte meg a meccset a rendkívül durván és olykor indolensen játszó hazaiak ellen.

A lefújás után a portugál szövetségi kapitány idegesen Székely Norbert nyomába eredt és folyamatosan fenyegette a magyar szakembert. Székely okosan nem vette fel a kesztyűt, ami meg portugál kollégáját illeti, a viselkedését inkább nem minősíteném.

Női kosárlabda válogatott-mérkőzés: Portugália-Magyarország 63-73 (10-19, 12-23, 20-14, 21-17 )

Portugália legjobb dobói: Umabano 16, Mariana Silva 9, Viana 8,
Magyarország legjobb dobói: Lelik 12, Studer, Kiss Virág 9-9

A magyar válogatott szombaton utazik haza Portugáliából és a jövő héten Székesfehérváron folytatja a felkészülést.