Az illetékesek engedélyezték a Chelsea eladását

Chelsea v Watford - Premier League EPL Soccer Sunday 22nd May 2022 Chelsea vs Watford Premier League Horizontal FOOTBALL
Todd Boehly after the Premier League match between Chelsea and Watford at Stamford Bridge, London on Sunday 22nd May 2022. (Photo by Ivan Yordanov/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó Premier League kedden jóváhagyta a Chelsea eladását az amerikai Todd Boehly vezette befektetői csoportnak, a brit kormány pedig rögtön jelezte, hogy kiadja az üzlet megkötéséhez szükséges engedélyt.

A klub 4,25 milliárd fontért kerül az új tulajdonoshoz. A Chelsea irányítása a Los Angeles Dodgers résztulajdonosának, Boehlynak a kezében összpontosul majd, a többségi tulajdonos pedig a kaliforniai Clearlake Capital nevű cég lesz.

Todd Boehly a Chelsea utolsó bajnoki meccsén Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A kormány szerdán reggel közleményben jelezte, hogy a Premier League döntése után olyan pozícióba került, melyből megindíthatja a vásárláshoz szükséges licenc kiadását.

A londoni egyesületet 19 éven át az orosz Roman Abramovics birtokolta, aki az ukrajnai háború kitörése után, március 2-án jelentette be, hogy kényszerűségből megválik a csapattól. Ezek után a brit kormány komoly szankciókkal sújtotta a milliárdost, annak Vlagyimir Putyinnal ápolt állítólagos jó kapcsolatai miatt. A kormány ennek kapcsán most azt is hangsúlyozta: az egyik legfontosabb prioritás a vétellel kapcsolatban az, hogy Abramovics semmilyen formában ne részesüljön a vételárból, s a pénzt Ukrajnában, humanitárius célokra kell felhasználni.

Abramovics március elején minden pozícióját feladta a klubnál, amelyet az elmúlt hónapokban egészen május 31-ig ideglenes testület irányít.