Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így csomagoljuk el az élelmiszert: 9 tuti tipp, hogy frissek maradjanak az ételek

Ugyan a legtöbb finomságot már csomagolva vásároljuk, de ezek nem mindig megfelelőek a tároláshoz. Ezért most hoztunk néhány olyan pofonegyszerű tippet, melyek betartásával az étel is tovább friss marad.

1. A tartósság egyik titka

Az élelmiszerek megromlásának a leggyakoribb oka a rossz csomagolás. Természetesen mindennek van lejárati ideje, amit a tárolás sem előzhet meg, de kitolhatja a szavatosságot. Máshogy tároljuk a tejtermékeket, húsokat, de a kész ételeket is.

2. Vegyük ki a tasakból

A húsféléket sokszor légmentes tasakban tudjuk megvásárolni. Amennyiben lefagyasztjuk, nyugodtan rajta hagyhatjuk, viszont ha aznap vagy másnap kívánjuk felhasználni, akkor tegyük át egy zárható műanyag dobozba, és csak ezután helyezzük a hűtőbe.

3. Így nem szárad ki

A kenyerek rendkívül kényesek, ugyanis hamar kiszáradnak. Tegyük őket zacskóba vagy a legjobb, ha kendőbe csavarjuk és így tessszük a tartóba. Viszont a még meleg kenyeret nem szabad műanyag zacskóba tenni, mert bepárásodik és vizes lesz a vekni.

4. Zöldség és gyümölcs

A zöldségeket és gyümölcsöket kétféleképpen szoktuk tárolni: frissentartó fóliában vagy műanyag dobozban, a hangsúly a légmentesen van. Az olyan gyümölcsöket, amik felbontás után bebarnulnak érdemesebb fóliába tekerni.

5. Magokat a kamrába

A magvakat és gabonaféléket üvegcsében szokás tárolni. Nem csak esztétikus, de nem engedi bejutni a nedvességet. A legjobb tárolóhely a kamra, ahol a fénytől és a melegtől is el vannak zárva.

6. Ne keverjük össze

Ez nem csak a kész ételekre, hanem az alapanyagokra is vonatkozik. Sosem szabad őket összekeverni, mert átveszik egymás ízét, de a nagyobb problémát a penész okozza. Ez a maradékra is vonatkozik, például a tésztát másik dobozba tegyük, mint a szószt.

7. Speciális tasakok

Amennyiben hosszú időre tervezünk lefagyasztani kenyeret, húst vagy éppen szezonális gyümölcsöt, akkor speciális fagyasztótasakot használjunk. Ezek légmentesek, és jobban tartják a hőt, mint a dobozok, ezért ha leolvadna a mélyhűtő, akkor is hidegen tartják az élelmiszert hosszú ideig.

8. Mibe rakjuk a maradékot?

A kész ételeket sosem abban tároljuk, amiben készültek, ezek nem alkalmasak arra, hogy betegyük a hűtőbe. Lapos dobozt válasszunk, hogy minél jobban át tudjon hűlni a kész étel.

9. Címkézzen

„Rend a lelke mindennek!” Ez a csomagolásra is igaz. Címkézzük fel a tárolókat, legyen az zacskó, doboz, fólia. Így tudni fogjuk, hogy mi van benne. Legjobb, ha az elpakolás dátumát is ráírjuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss