Az új sportért felelős államtitkár eltökélt abban, hogy Magyarország sportoló nemzet legyen

SCHMIDT Ádám
Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára bemutatkozó sajtótájékoztatóján
Vágólapra másolva!
Megtartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a sportért felelős államtitkárság új vezetése, amely ebben a kormányzati ciklusban a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozva irányítja a magyar sportot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter személyesen nem tudott jelen lenni a Puskás Arénában tartott keddi eseményen, de videóüzenetében hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, hogy a sport a honvédelmi tárcához került.

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hangsúlyozva: a sport mint stratégiai ágazat célkitűzése, hogy Magyarország sportnemzet és egyúttal sportoló nemzet is legyen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

A májusban hivatalba lépett sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám megköszönte elődeinek, Czene Attilának, Simicskó Istvánnak és Szabó Tündének az elmúlt 12 év munkáját.

A Fidesz-KDNP áprilisi győzelme után a miniszterelnök felkérte az államtitkári teendők ellátására. Ezt a feladatot szolgálatnak tekinti, csakúgy, mint az általa felkért helyettes államtitkár, Schmidt Gábor, akivel csapatban gondolkodnak - közölte.

Schmidt Ádám elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban több nemzetközi szövetség vezetőjével tárgyalt, és mindannyian azon az állásponton voltak, hogy irigylésre méltó, ami Magyarországon történik.

- szögezte le.

Az államtitkár közölte, hogy az elmúlt két hétben meglátogatták valamennyi köztestületet, a Magyar Edzők Társaságát és a Sportszervezetek Országos Szövetségét, egyeztettek a jövőről, és a folytatásban is folyamatos kommunikációra törekednek.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára bemutatkozó sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Soós Lajos

Kijelentette: a jövőt illetően eltökéltek abban a tekintetben, hogy Magyarország sportoló nemzet legyen, mindenki életének legyen része a sport. Ezen belül szeretnének változtatni az amúgy általa fantasztikusnak minősített sportszakemberképzésen, elsősorban az utánpótlásban.

Schmidt Ádám elmondta azt is, hogy értékelték a kiemelt sportágfejlesztési programot, amely továbbra is működni fog, de újfajta feltételrendszerrel. További cél, hogy a három alapsportág - az úszás, az atlétika és a torna - jelenjen meg a nemzeti alaptanterv szintjén is.

Az államtitkárságon szeretnének egy újfajta működési modellt bevezetni, csökkenteni a bürokráciát, változtatni a struktúrán - mondta.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a tervek között szerepel egy Nemzeti Sportmúzeum létrehozása is, ennek kivitelezése szerinte legkorábban 2024 első negyedévében kezdődhet el.

Schmidt Ádám beszélt a TAO-program jövőjéről is. Emlékeztetett, hogy a társaságiadó-program engedélye 2023. június 30-án lejár, de már megkezdték az előkészületeket arra, hogy az Európai Unióhoz fordulva folytathassák.

Schmidt Ádám és Schmidt Gábor (jobbra) sportért felelős helyettes államtitkár bemutatkozó sajtótájékoztatójukon Forrás: MTI/Soós Lajos

Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy szeretnék továbbvinni a meglévő programokat és megtartani a sikerességet.

- fogalmazott.

Hozzátette: új programjaikat szeretnék szeptember 30-án bemutatni és januárban el is indítani. Azonnali feladatnak az olimpiai felkészülés biztosítását nevezte, ebben minden segítséget megadnak a MOB-nak, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a sportszövetégeknek és a sportolóknak.