Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg hiánycikk lesz, és drágul a cukor?

default user icon
MME
Az aszály és zsugorodó vetésterület miatt egyre kevesebb cukrot állítunk elő, ez pedig a cukor drágulásához vezet - állítja a szakértő.

Cukorhiányra panaszkodnak a vásárlók. A boltokban vagy alig kapni cukrot, vagy az üzletek limitálják a megvehető mennyiséget – írja az Infostart.hu.

– Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet – mondta a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Dorogi Árpád hozzátette, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet

Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron. 

A helyzetet pedig tovább súlyosbította a mostani aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. Kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez viszont azt jelenti, hogy drága lesz a cukor – fűzte hozzá a szakértő.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, ebből hatvanezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A többit importból kell pótolni, ami viszont szintén elég nehéz mostanság. Egész Európában, de Európán kívül is csökkent a kínálat, a szállítási költségek pedig növekedtek, ami mind ahhoz vezet, hogy egyre drágább és kevesebb lesz a cukor. A helyzetet itthon a hatósági árazás is rontja, mert a cukrot forgalmazó kereskedők csak beszerzési ár alatt értékesíthetnek.

Még több hír:

Ezek is érdekelhetnek

Friss